Nieuwe bijzonder lage coronacijfers uit China: VS onderzoekt of labo’s aan basis pandemie liggen

China heeft de dodentol door het coronavirus aangepast. De regering in Peking heeft 1.290 extra sterfgevallen toegevoegd en heeft het totale aantal besmettingen opgetrokken tot 50.333. Toch wijst alles erop dat het hier nog steeds om een onderschatting gaat van China. Bovendien doet de VS onderzoek naar een eventueel ontstaan van het coronavirus in Chinese laboratoria en lijkt het erop dat de relatie tussen de VS en China nooit meer goed komt door de coronacrisis.

EPA

De bijkomende sterfgevallen komen allemaal uit Wuhan, de Chinese stad waar het coronavirus voor het eerst is opgedoken. Het aantal dodelijke slachtoffers in Wuhan is met deze cijfers in één klap verdubbeld. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

De Chinese overheid beweert dat deze sterfgevallen met vertraging gemeld worden, omdat de coronapatiënten bijvoorbeeld thuis of niet in een ziekenhuis overleden. Ook zouden de meldingen pas veel later doorgegeven zijn of waren ze onvolledig, omdat medische hulpverleners en instellingen overweldigd waren door de epidemie.
 In China overleden nu al 4.632 mensen door het coronavirus volgens de officiële cijfers. Ook werden er (slechts) 325 extra besmettingen bijgeteld. In heel China is er sprake van 85.000 besmettingen.

Klein bier vergeleken met buitenland

Het lijkt nog klein bier vergeleken met de situatie in landen als de Verenigde Staten en Italië, maar ook België waar al 4.857 mensen overleden door de coronacrisis (16 april 2020). Heel wat experten en critici gaan er dan ook van uit dat deze cijfers van China nog steeds een onderschatting zijn.

De regering in Peking beweert de verspreiding van het coronavirus grotendeels tegengehouden te hebben. Ook in Wuhan is het gewone leven weer voor een groot deel hervat.

Spanningen tussen Washington en Peking

EPA

Momenteel onderzoeken de Amerikaanse inlichtingendiensten ook of Covid-19 is ontstaan in een virologie-instituut in Wuhan. Eerder deden berichten de ronde dat de verspreiding van het coronavirus begon op een markt in dezelfde stad waar levende dieren verhandeld worden.

“We weten dat het virus uit Wuhan komt en dat het instituut op een paar kilometer van de markt ligt”, zei Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Pompeo in een interview met Fox News. “De Chinese regering moet dat verduidelijken.”

Even daarvoor bevestigde de Amerikaanse president Trump dat er onderzoek gedaan wordt naar de rol van het instituut virologie. “We doen grondig onderzoek naar de vreselijke situatie die zich heeft voorgedaan”, zei Trump.

Gewaagd onderzoek

EPA

De Amerikaanse krant The Washington Post schreef eerder deze week nog dat Amerikaanse diplomaten in 2018 het instituut in Wuhan meerdere keren hebben bezocht. Ze lieten twee keer aan de overheidsinstellingen in Washington weten dat er riskant onderzoek gevoerd werd naar coronavirussen bij vleermuizen. Naar westerse normen lieten de veiligheidsmaatregelen te wensen over. In één van de berichten was te lezen dat het virus op mensen kon overgaan en dat dit tot een pandemie kon leiden, net zoals bij het SARS-virus in 2003.

De Universiteit van Texas was van plan om extra hulp te sturen om de veiligheidsmaatregelen te verbeteren. Doel was een nieuwe SARS-achtige pandemie te voorkomen, maar de hulp bleef uiteindelijk uit.

Besmet in virus

De VS onderzoekt nu of één of meer medewerkers van het instituut in Wuhan besmet raakten met het coronavirus en het naar buiten brachten. In januari verscheen een artikel in het medisch tijdschrift The Lancet , waarin staat dat de eerste bekende coronapatiënt het virus niet opliep op de markt in Wuhan. Ook bij meer dan een derde van de eerste groep onderzochte patiënten zou dat niet het geval zijn. Bovendien werden er volgens de studie in The Lancet geen vleermuizen verkocht op de markt in Wuhan.

Peking ontkent

EPA

De Chinese overheid ontkende eerder al dat het laboratorium in Wuhan iets te maken had met de uitbraak van het coronavirus. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigd heeft dat het nieuwe coronavirus niet in een laboratorium is “gemaakt”. Over een accidentele besmetting werd niet gesproken.

Het enige wat momenteel vaststaat rond deze zaak is het feit dat de diplomatieke relatie tussen Washington en Peking er slechter dan ooit aan toe is.

Meer
Lees meer...