Coronavirus: 417 nieuwe overlijdens, “bewijs dat verlenging van maatregelen noodzakelijk was”

De afgelopen 24 uur stierven in ons land 417 mensen door het coronavirus. Het gaat om 127 overlijdens in de ziekenhuizen en 289 in de woonzorgcentra. De cijfers over de ziekenhuisopnames ogen positiever. Er werden sinds gisteren 310 mensen opgenomen in de ziekenhuizen, maar 455 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Ook op de afdelingen intensieve zorgen liggen 1.182 coronapatiënten, dat zijn 22 mensen minder dan gisteren. Het federaal crisiscentrum reageert dat deze cijfers het bewijs vormen dat de verlenging van de maatregelen “absoluut nodig” is.

EPA

De jongste 24 uur zijn 417 Belgen overleden door het coronavirus. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum. Er vielen 127 doden in de ziekenhuizen en 289 in de woonzorgcentra. Van hen ging het om 91 bevestigde gevallen, de overige 69 procent van de overleden personen leden vermoedelijk aan Covid-19. In totaal overleden in ons land al 4.857 mensen als gevolg van het coronavirus.

(Veiligheidsraad verzinkt in rommeltje: in plaats van ‘leiderschap’ kwam communicatieve chaos.)

Lichte stijging van nieuwe ziekenhuisopnamen

Daarnaast is er sprake van 310 nieuwe ziekenhuisopnames, dat zijn er 60 meer dan gisteren. Wel mochten 455 coronapatiënten naar huis. In totaal liggen momenteel 5.309 mensen met het coronavirus in de Belgische ziekenhuizen. In totaal werden al 7.562 coronapatiënten uit de Belgische ziekenhuizen ontslagen.

Op de diensten intensieve zorgen liggen nu 1.182 coronapatiënten, dat is een daling van 22. Van hen worden 868 patiënten kunstmatig beademd.

Bovendien werden de afgelopen 24 uur 1.236 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarvan 396 in de woonzorgcentra. Al bij 34.809 Belgen werd een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

“Verlenging van maatregelen absoluut nodig”

Het federaal crisiscentrum ziet deze cijfers als het bewijs dat de verlenging van de coronamaatregelen “absoluut nodig” zijn. “Om de daling te laten aanhouden en vooral om te voorkomen dat we een nieuwe opflakkering krijgen, is het werkelijk cruciaal dat we de maatregelen verlengen en blijven respecteren”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Het is nodig om de ziekenhuizen niet te verzadigen, om het werk voor het zorgpersoneel dragelijk te houden en de capaciteit op termijn niet te overschrijden.”

Vermoedelijke gevallen

EPA

Van Gucht stelt ook dat het belangrijk is om de vermoedelijke gevallen in de woonzorgcentra mee te tellen: “Anders zou je een grove onderschatting maken van het totaal aantal overlijdens en het aantal Covid-gevallen.”

Doordat er meer getest kan worden, zullen we voortaan ook vaker weten of een overledene effectief besmet was met het coronavirus, maar ook onbevestigde gevallen zullen nog steeds worden meegeteld. “Van het principe waarbij we zowel  bevestigde als vermoedelijke gevallen tellen, gaan we in principe niet afwijken, want dat is standaardpraktijk”, zegt Van Gucht. Hij argumenteert dat er aan elk systeem van het tellen van overlijdens onder- of overschattingen “inherent” zijn.

Bezoek in woonzorgcentra

Crisiscentrum-woordvoerder Guy Stevens had het ook kort over het beperkt toestaan van bezoek in woonzorgcentra. Hij benadrukte dat dit onder strikte voorwaarden gebeurt: “De maatregelen zijn ingrijpend voor ons allemaal. Dat is in het bijzonder voor mensen die alleen en geïsoleerd wonen. De Nationale Veiligheidsraad heeft rekening gehouden met dit aspect. Residentiële voorzieningen, zoals bijvoorbeeld rust- en verzorgingstehuizen of centra voor mensen met een beperking, hebben voortaan de mogelijkheid om bezoek te krijgen. Deze maatregel geldt ook voor mensen die geïsoleerd zijn en zich niet kunnen verplaatsen. Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met de gezondheid van ons allemaal.”

Meer
Lees meer...