WHO waarschuwt voor besparingen en zegt dat coronapandemie nog lang zal duren

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat de coronapandemie “zeer lang” zal duren. De organisatie stelt dat er daarom nood is aan duurzame strategieën op regionaal, nationaal en globaal niveau om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Begin dit jaar richtte de WHO het noodcomité op van zo’n 30 experts uit verschillende landen. Kort daarna riep de WHO al op om de uitbraak van het coronavirus tot een “internationale noodsituatie” uit te roepen.

(WHO meldt opnieuw dagrecord: 292.000 nieuwe besmettingen in 24 uur.)

Eerder dit weekend lanceerde de WHO een oproep om de strijd tegen het coronavirus te blijven volhouden. De experten van het noodcomité stellen dat er pragmatische richtlijnen nodig zijn om op een juiste manier te reageren op de uitbraak van het coronavirus. De WHO stelt dat het momenteel vooral belangrijk is om ook de jongere generatie (opnieuw) te doen beseffen dat de situatie ernstig is.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, stelde in een statement voor het noodcomité dat de coronapandemie een gezondheidscrisis is zoals we er maar één per eeuw meemaken. Hij zei dat de gevolgen ervan nog gedurende decennia voelbaar zullen zijn.

(Ook het aantal doden stijgt nu in België.)

Europese vleugel waarschuwt voor besparingen

Hans Kluge, de Vlaming die aan het hoofd staat van de Europese vleugel van de WHO, waarschuwt in de krant De Zondag voor een verkeerde aanpak van de coronacrisis. Kluge stelt dat de uitbraak van het coronavirus “structurele problemen in de Europese gezondheidssectoren aan het licht brengt”: “Veel kwetsbare mensen werden in de steek gelaten, bijvoorbeeld in de woonzorgcentra.”

Hij is ook niet te spreken over het feit dat in juli nog 7 miljard euro aan steun werd geschrapt van het EU4HealthProgramma, dat de Unie moest voorbereiden op nieuwe crisissen. Kluge had het ook over de nieuwe houding van de WHO over het dragen van het mondmasker. De Europese WHO-directeur stelt dat “zo’n masker in de eerste plaats bedoeld is voor mensen die ziek zijn en voor mensen die zieken verzorgen”: “Mondmaskers alleen zijn niet zaligmakend: je moet blijven afstand houden en je handen wassen.”

(Reisadviezen aangepast: Buitenlandse Zaken duidt heel wat nieuwe rode zones aan.)

Meer
Lees meer...