Left Right
scrollTop top

Reisadviezen aangepast: Buitenlandse Zaken duidt heel wat nieuwe rode zones aan


Barcelona coronavirus Spanje fietser mondmasker
© Een fietser met mondmasker in Barcelona, Spanje – Bron: Isopix

De Federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadviezen opnieuw aangepast. Daarbij kregen heel wat nieuwe regio’s code rood. Het gaat om delen van Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Bulgarije en Roemenië.

Op de website diplomatie.belgium.be houdt de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken bij welke adviezen er gelden voor reizen naar het buitenland. Iedere dag om 16 uur wordt die website geüpdatet, afhankelijk van de lokale situatie in verband met het coronavirus.

Vandaag zijn bij die update heel wat nieuwe regio’s bijgekomen die code rood of code oranje hebben gekregen. Naar rode zones geldt een reisverbod vanuit België. Wie terugkeert uit zo’n gebied moet zich verplicht laten testen en in quarantaine gaan. Naar oranje zones mag je wel op reis gaan, maar aan de reizigers wordt wel gevraagd om extra waakzaam te zijn. Wie uit een zone met code oranje terugkeert moet niet verplicht in quarantaine of zich laten testen, al wordt dat wel aanbevolen.

Code rood

In Bulgarije kregen de regio’s Severoiztochen en Yugozapaden in het zuidoosten van het land code rood. In Frankrijk kleurt het departement Mayenne rood terwijl in Zwitserland de regio van het Meer van Genève toegevoegd is aan de lijst. Ook in Roemenië krijgen enkele gebieden code rood: het Centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia.

In Spanje waren Aragón en Lleida in Catalonië al rode zones. Daar komen nu ook Navarro en Barcelona bij. Verder blijft ook Leicester in het Verenigd Koninkrijk code rood hebben.

Code oranje

FOD Buitenlandse Zaken voegde ook enkele nieuwe regio’s toe aan de lijst met gebieden met code oranje. Het gaat om Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland in Nederland, Malta, Oost-Slovenië in Slovenië en delen van Kroatië (Adriatisch gebied, oostelijke gebied, Zagreb).

Heel wat andere regio’s waren al langer oranje en blijven dat voorlopig ook. Het gaat om gebieden in Oostenrijk (Opper-Oostenrijk en Wenen), Bulgarije (Severen tsentralen, Yugoiztochen en Yuzhen Tsentralen), Frankrijk (Ile de France (behalve Seine-et-Marne), Pays de la Loire, région du Nord (Nord-Pas de Calais), Haut-Rhin en Haute-Savoie), Portugal (Algarve en Grootstedelijk gebied Lissabon), Tsjechië (Praag, Midden-Bohemen, Jihovýchod en Moravië-Silezië), Polen (Śląskie en Malopolski) en het Verenigd Koninkrijk (East Midlands, North East & Yorkshire, North West en Noord-Ierland en Wales). Zweden, Roemenië en Luxemburg kleuren zelfs volledig oranje.

Formulier invullen

Vanaf 1 augustus moet iedereen die meer dan 48 uur in het buitenland is geweest en terugkeert naar België voor hij of zij vertrekt online een formulier invullen. Hier zetten we alle info over dat formulier voor terugkerende reizigers op een rij.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  679.771
 • Aantal
  doden
  20.472