Crevits (CD&V) belooft 108 miljoen extra voor onderwijs, vakbonden willen dat alles naar loonsverhoging gaat

Crevits (CD&V) belooft 108 miljoen extra voor onderwijs, vakbonden willen dat alles naar loonsverhoging gaat

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) legt meer dan 100 miljoen euro opzij om de loonsverhoging te financieren voor de 200.000 mensen die in de sector werken. De vakbonden willen dat het bedrag integraal naar de loonsverhoging gaat, maar de onderwijskoepels eisen ook hun stuk van de taart.

108 miljoen euro, zoveel geld gaat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) besteden aan de loonsverhoging voor mensen in de onderwijssector. Dat werd gisteren vastgelegd tijdens de onderhandelingen voor een nieuw loonakkoord. Zo schrijven de kranten van De Persgroep en Het Mediahuis. Wie hoeveel krijgt, is nog niet zeker. Wel zal een groot deel hoe dan ook naar meer loon voor leraren gaan. De vakbonden willen dat het geld volledig naar de loonsverhoging gaat. Die zou 1,1 procent bedragen, net zoals eerder al in de privésector vastgelegd werd. De redenering van de bonden: als de regering het beroep van onderwijzer aantrekkelijker wil maken, hoort daar ook een hoger loon bij.

Vakbonden vs. onderwijskoepels

Toch eisen ook de onderwijskoepels hun deel op om de toestand van de schooldirecties te verbeteren. Crevits daarentegen wil zelf vooral dat er iets extra wordt gedaan voor startende leraars. Die schakelen nu na enkele jaren vaak over op een ander beroep.

Vanaf volgend schooljaar wordt voor het loonakkoord al 10 miljoen euro uitgetrokken. In 2019 is dat al 30 miljoen en tegen 2020 108 miljoen euro.

Gesponsorde artikelen