Daarom spring je beter niet meteen in een koud zwembad op vakantie

Zondagmiddag werd de vermiste scoutsjongen Sebastiaan Vandommele (15) levenloos teruggevonden in het meer van Bütgenbach. De oorzaak van zijn overlijden was hoogstwaarschijnlijk hydrocutie. Door plots in koud water te zwemmen, verloor hij het bewustzijn. Het is niet de eerste keer dat zoiets voorkomt. Daarom let je best altijd op voor je een frisse duik neemt in een meer, rivier of zwembad.

Zaterdagmiddag raakte de 15-jarige scoutsjongen Sebastiaan Vandommele vermist na een zwempartijtje in het meer van Bütgenbach. Zijn lichaam werd zondag gevonden op 20 meter van de oever van het meer. Volgens Alain Remue van de Cel Vermiste Personen is de doodsoorzaak hoogstwaarschijnlijk hydrocutie. Een fenomeen waarbij door een plots contact met koud water, een zwemmer zijn bewustzijn kan verliezen. Dit komt bij warm weer vaker voor, omdat het temperatuurverschil groter is. Maar hoe gevaarlijk is het om een verfrissende duik te nemen?

Droge verdrinking

Hydrocutie wordt veroorzaakt door een plotse wissel van lichaamstemperatuur. Als je een tijdje in de zon hebt gelegen, is je lichaam opgewarmd en staan je bloedvaten maximaal open. Wanneer je dan in koud water springt, trekken die bloedvaten in een kramp en krijg je een lagere hartslag. Het gevolg is een appelflauwte. Ook de spieren in het ademhalingssysteem verkrampen, waardoor er geen lucht meer in je longen kan. Je verdrinkt dan niet omdat er water in je longen zit, maar omdat een zuurstoftekort ervoor zorgt dat je het bewustzijn verliest. Een ‘droge verdrinking’ dus. Je lichaam warmt bovendien niet alleen op door in de zon te liggen. Sporten, een zware maaltijd eten of alcohol drinken zetten de bloedvaten ook open, pas dus ook hiermee op voor je een duik neemt.

iStock

Hoe herkennen?

Wanneer je voelt dat je dreigt flauw te vallen of last krijgt van hoofdpijn, rillingen en duizelingen, ga je best zo snel mogelijk uit het water en warm je jezelf op. Indien je merkt dat iemand het bewustzijn verliest, haal die dan uit het water en bel 112. Als de persoon nog ademt, leg hem dan op zijn zij en probeer hem op te warmen met een deken. Ademt de persoon niet meer, pas dan mond-op-mondbeademing toe en hartmassage tot de hulpdiensten ter plaatse zijn. Nadat de persoon in kwestie terug bij zijn positieven is, laat je hem niet alleen en hou je hem gedurende enkele uren in de gaten.

Zwemmen na het zonnen is niet gevaarlijk, maar let op

Een frisse duik mijden omwille van hydrocutie is niet nodig. Je kan perfect zwemmen bij warm weer, of na een maaltijd, maar doe het geleidelijk aan. Laat een pauze van drie uur tussen een zware maaltijd en een zwembeurt en spring nooit zomaar in koud water. Besprenkel eerst je gezicht, hals en armen met het water waarin je gaat zwemmen. Via die gevoelige plaatsen, weet je lichaam dat het een temperatuurverschil tegemoet gaat en kan het zich makkelijker aanpassen. Ga dan langzaam het water in en blijf bij de eerste zwembeurt niet langer dan 15 minuten in koud water.

iStock
Meer
Lees meer...