Dacht je dat H&M (Hennes & Mauritz) vernoemd was naar de twee oprichters? Think again!

H&M staat, in tegenstelling tot wat iedereen denkt, NIET voor de twee oprichters van het kledingmerk, Hennes en Mauritz. Het verhaal achter de naam van het populaire kledingmerk is anders en wie een mondje Zweeds spreekt, had dat misschien al kunnen doorhebben. 

H&M staat voor ‘Hennes & Mauritz’, dat weet iedereen. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn Hennes en Mauritz niet de namen van de oprichters van de Zweedse modeketen.

Hennes

De allereerste H&M werd opgericht in 1947, in Västerås, Zweden. Niet door Hennes of Mauritz, maar door Erling Persson. De winkel verkocht toen enkel vrouwenkleding en luisterde naar de naam ‘Hennes’. Niet vernoemd naar een specifieke persoon. Nee, ‘Hennes’ is simpelweg het Zweedse woord voor ‘(van) haar’ (niet hoofdhaar, maar ‘van een vrouw’). In 1964 opende de eerste winkel van ‘Hennes’ in het buitenland, in buurland Noorwegen.

H&M

Mauritz

Het duurde tot 1968 vooraleer Mauritz in the picture kwam. In dat jaar nam Persson ‘Widforss‘, een andere winkelketen over. De winkelketen, opgericht door Mauritz Widforss, die toen nog jacht-, outdoor- en herenkleding verkocht werd onderdeel van ‘Hennes’. Die overname zorgde voor een heuse rebranding, waardoor ‘Hennes’ nu ook mannenkleding zou verkopen. De jacht- en outdoorafdelingen werden geschrapt.

Google Street View

Met een mannenafdeling kon de naam ‘Hennes’ (‘voor haar’) natuurlijk niet blijven bestaan en werd de naam veranderd naar ‘Hennes & Mauritz’, kortweg H&M. Naar de voornaam van de oprichter van ‘Widforss’, Mauritz Widforss. Er is overigens nog één ‘Widforss’ overgebleven, in de Fredsgatan in Stockholm.

H&M

Ziezo, nog een misverstand de wereld uit.

Meer
Lees meer...