Dalai lama verontschuldigt zich na ophef over filmpje waarin hij kust met een kind

Wie actief is op Twitter zag de voorbije dagen heel wat reacties voorbijkomen op een filmpje van de dalai lama waarin hij een jongen kuste. Hij zou ook gevraagd hebben aan de jongen om aan zijn tong te zuigen. Ondertussen biedt de dalai lama zijn verontschuldigingen aan.

De geestelijke leider van een stroming binnenin het Tibetaanse Boeddhisme zorgde de voorbije dagen voor heel wat commotie op sociale media. Op een filmpje was te zien hoe hij een jongentje knuffelt en uiteindelijk kust op de mond. Wat later steekt de dalai lama (87) zijn tong uit en zou hij vragen aan het kind om eraan te zuigen.

Begroeting

De video dateert van 28 februari en speelt zich af in zijn tempel in Dharamshala. Hij had die dag zo’n 120 leerlingen op bezoek. Hij heeft de jongen gevraagd naar voor te komen. De jongen gaf de dalai lama een knuffel en een kus op de wang. Niet veel later volgt er een kus op de mond. Daarna steekt de geestelijke leider zijn tong uit waarop hij dan vraagt aan de jongen eraan te zuigen. Wanneer de jongen wil vertrekken, volgt er nog een kort gesprek.

Ondanks dat er veel geshockte reacties kwamen, zijn er ook enkele mensen die het gedrag verklaren. Volgens hen is het niet ongebruikelijk in de Tibetaanse cultuur om je tong uit te steken naar elkaar. Volgens de legendes leefde er in de 9de eeuw een slechte monnik die een zwarte tong had. Nu zouden monniken hun tong naar elkaar uitsteken om te tonen dat zij wel goed zijn.

Verontschuldiging

Veel Twitteraars vonden de handelingen van de dalai lama ongepast en grensoverschrijdend. Zelfs rapper Cardi B reageerde gedegouteerd: “Deze wereld zit vol perverten. Ze zoeken de onschuldigen op. Degenen die het meest onwetend zijn, onze kinderen. Perverten kunnen onze buren zijn, onze leraren, zelfs mensen met geld, macht en uit de Kerk. Praat voortdurend met je kinderen over grenzen en wat ze niet mogen toestaan.”

Ondertussen heeft de dalai lama op zijn account een verontschuldiging gedeeld. “Er circuleert een video van een recente ontmoeting waar een jongen zijne heiligheid de dalai lama vraagt om een knuffel te geven. Zijne heiligheid wenst zich te verontschuldigen bij de jongen en zijn familie, en bij de vele vrienden over de hele wereld, voor het verdriet dat zijn woorden mogelijk veroorzaakt hebben. Zijne heiligheid plaagt vaak de mensen die hij ontmoet op een onschuldige en speelse manier, zelfs in het publiek en voor de camera. Hij betreurt het incident.”

Controversieel figuur

De dalai lama heeft al eerder voor onrust gezorgd op sociale media. Zo veroorzaakte hij in 2019 commotie doordat hij tijdens een interview met de BBC zei dat zijn vrouwelijke opvolger aantrekkelijk moet zijn.

Het jaar daarvoor, sprak hij zich uit over de vluchtelingencrisis in Europa. “Het kan absoluut niet dat heel Europa enkel nog zal bestaan uit Afrikaanse inwoners of moslims. Europa moet voor Europeanen blijven”, klonk het toen.

Meer
Lees meer...