Left Right
scrollTop top

Dalilla Hermans reageert op kritiek seksistische aflevering ‘De Slimste Mens’: “Het viel beter mee dan verwacht”


Dalilla Hermans reageert op kritiek seksistische aflevering ‘De Slimste Mens’: “Het viel beter mee dan verwacht”

Gisteren streden er in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ nog eens drie vrouwen voor de tijdelijke titel van ‘Slimste Mens’. Op sociale media werd de aflevering echter al snel bekritiseerd wegens te seksistisch. Vooral de moppen van jurylid Jeroom schoten bij veel kijkers in het verkeerde keelgat. Deelneemster Dalilla Hermans zegt nu in een interview met Charlie Magazine, dat ze eigenlijk erger had verwacht. 

Met Goedele Wachters, Frances Lefebure en Dalilla Hermans had ‘De Slimste Mens’ gisterenavond nog eens een volledig vrouwelijk trio dat streed voor de titel van de dag. Het feit dat er drie dames het tegen elkaar opnamen, werd al snel het onderwerp van de meeste mopjes in de aflevering.

Komiek en cartoonist Jeroom, die sowieso bekend staat om zijn ietwat seksistische humor, ging gisteren een stapje verder dan gewoonlijk en dat zorgde voor heel wat kritiek op sociale media. Zeker nadat Annemie Struyf enkele dagen geleden nog zei dat ze niet meer in de jury wilde zetelen omdat ze van mening is dat de moppen in het programma te vaak seksistisch van aard zijn.

De meeste kritiek kwam gisteren tijdens de eerste tien minuten van het programma, waarin de deelnemers voorgesteld worden. Daarbij waren verschillende moppen volgens velen op (of over) het randje.

Zo grapte Jeroom, toen Erik Van Looy vermeldde dat het uniek is dat er drie vrouwen in de aflevering zaten, dat dat was “omdat de makkelijkere vragen hun vruchten beginnen af te werpen.”

Wanneer aan de cartoonist gevraagd werd of hij problemen verwachtte met de drie vrouwelijke deelneemsters antwoordde hij: “Nee, behalve als ze straks allemaal de parking uit moeten manoeuvreren.”

Tot slot maakte hij nog een mopje over Goedele Wachters. “Goedele, woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi jij bent. Cijfers wel, zes op tien.”

Maar ook komiek en poëet Wim Helsen deed zijn duit in het zakje. Hij rijmde: “Wie worsten koopt of met blondjes trouwt, weet nooit wat men daarin heeft gedouwd.”

Verschillende kijkers uitten hun kritiek op Twitter. De tendens was duidelijk: de moppen waren te seksistisch, plat en degoutant.

“Het viel beter mee dan verwacht”

Dalilla Hermans, die gisteren voor de eerste keer te zien was in de populaire quiz, liet aan haar eigen blad Charlie Magazine weten dat ze zich voor haar deelname vooral had voorbereid op racistische mopjes. “Ik had op voorhand het idee: als ze racistische mopjes maken, kan ik niet winnen. Als ik niet lach, ben ik de zuurpruim, en als ik wel lach, verloochen ik alles waar ik voor sta. Ik heb met een stand-up comedian gepraat over hoe je best op zulke dingen reageert. Gelukkig moest ik zijn tips niet al te vaak gebruiken, want ik moet zeggen dat het beter meeviel dan verwacht.”

Maar ook de seksistische geïnspireerde moppen had de 31-jarige journaliste geanticipeerd. “Seksistische moppen zitten er wel in, of course, maar die kon ik beantwoorden met een oogrol. Ik schrok wel van die grap van Jeroom over groepsverkrachtingen in de eerste aflevering en van het interview met Annemie Struyf.” Maar ook hier vond ze eigenlijk dat het best meeviel. “Ik heb het eerlijk gezegd niet zo ervaren tijdens de opnames. Waarschijnlijk omdat ik veel meer bezig was met het spel dan met de jury, eens we vertrokken waren.”

“Op voorhand heeft de redactie me zelfs expliciet gevraagd of ze bepaalde mopjes mochten maken. Ze hebben er dus echt wel rekening mee gehouden. De meest gemene grapjes zijn altijd op Erik zelf gericht. Ik ben blij dat de jury niet voor de racistische grappen gaat, en die ene keer wanneer ze het wel doen, kan ik er juist op reageren, omdat ik op mijn gemak ben. Mijn haar is nu een dankbaar onderwerp voor de jury om mee te lachen. Dan denk ik: maak daar maar mopjes over. Ze moeten bij iedereen iets vinden om mee te lachen, dus laat het bij mij dan maar mijn haar zijn.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…