Ex-voetballer Dani Alves krijgt 4,5 jaar celstraf voor verkrachting

Voormalig voetballer Dani Alves (40) kent zijn straf. De Braziliaan krijgt een gevangenisstraf van vier en een half jaar voor de aanranding van een 23-jarige vrouw. De feiten dateren van twee jaar geleden in een nachtclub in Barcelona.

De Spaanse rechtbank heeft Dani Alves veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier en een half jaar. Sinds januari 2023 bevindt de speler zich in hechtenis in Barcelona. Ondanks herhaalde verzoeken van Dani Alves om op borgtocht vrij te komen, heeft de rechtbank deze steeds afgewezen vanwege het te groot beschouwde vluchtrisico. Brazilië weigert namelijk zijn eigen burgers uit te leveren wanneer zij in het buitenland veroordeeld zijn.

Schadevergoeding

In een televisie-interview ontkende Dani Alves aanvankelijk de vrouw in kwestie te kennen. Later gaf hij toe dat hij seksueel contact met haar had gehad, maar benadrukte dat dit met wederzijdse toestemming had plaatsgevonden. De Braziliaan zou gelogen hebben uit vrees dat zijn vrouw hem zou verlaten. Nu moet hij het slachtoffer ook een schadevergoeding van 150.000 euro betalen, evenals een extra bedrag van 9.000 euro voor haar verwondingen.

Na zijn vrijlating zal Dani Alves gedurende vijf jaar onder toezicht komen te staan, met een contactverbod van 9,5 jaar met het slachtoffer. Afgelopen zomer keurde het Spaanse parlement nog de ‘alleen ja betekent ja’-wet goed, waardoor het mogelijk is om elke vorm van seks zonder expliciete toestemming te vervolgen.

Carrière

De Braziliaanse voetballer speelde doorgaans als rechtsback en is na Lionel Messi de voetballer met de meeste prijzen in de geschiedenis. De verdediger was actief voor Barcelona van 2008 tot 2016. Nadien ruilde hij Barcelona in voor onder meer Juventus, PSG en São Paulo. In 2021 keerde de voetballer terug naar Barcelona. Zijn carrière sloot hij af bij het Mexicaanse Pumas UNAM, waar zijn contract vroegtijdig ontbonden werd vanwege de beschuldigingen voor verkrachting.

Meer
Lees meer...