Dankzij deze 9 tips scoor je op je sollicitatiegesprek

Een job vinden is niet vanzelfsprekend en een sollicitatiegesprek voelt soms als een waar kruisverhoor. Gelukkig scoor je dankzij deze 9 tips zeker:

1. Kom op tijd …

Giphy

Needless to say, maar zo belangrijk. Kom zeker 10 minuten op voorhand naar je sollicitatiegesprek zodat je je niet moet haasten. Sta je in de file of heeft je trein vertraging, laat dan zeker op tijd iets weten.

2. … en blijf kalm

Giphy

Solliciteren is een stresserende bedoening, maar probeer toch okselvijvers en klamme handjes te vermijden. Haal rustig adem en weet dat heel veel mensen hetzelfde meemaken.

3. Zorg dat je er netjes uitziet …

Giphy

Een eerste indruk is erg belangrijk bij een sollicitatiegesprek. Zorg dat je er dus netjes voorkomt en let ook op je lichaamshouding. Zit rechtop zonder je benen of armen te kruisen. Dat komt namelijk defensief over.

4. … ook op je sociale media

Giphy

Dit is misschien het geschikte moment om die foto’s van je studentencantus te verwijderen of te hiden. Je toekomstige werknemers bekijken zeker je sociale media dus zorg dat ze daar een correct beeld van je vinden.

5. Google het bedrijf waar je op gesprek gaat

Giphy

Weet je voor welk bedrijf je solliciteert? Toon dat ook en bekijk op voorhand de website en sociale media van je potentiële werkgever.

6. Antwoord met voorbeelden …

Giphy

Als de interviewer wil weten of jij een teamplayer bent, dan kan je dat best aantonen met een goed voorbeeld. Vertel hem of haar over een situatie waarin jij je volledig inzette voor het team en er een succesverhaal van maakte. Benieuwd hoe anderen hun zoektocht naar werk aanpakken? Ontdek hier het vlogverhaal van Abdel en laat je inspireren!

7. … maar bereid ook zelf een aantal vragen voor

Giphy

Heel vaak komen in een sollicitatiegesprek dezelfde vragen aan bod. Je kan je hier dan ook op voorbereiden. Vergeet daarnaast niet om ook zelf vragen te stellen aan de interviewer. Zo kom je gemotiveerd over. Vraag bijvoorbeeld waarom deze vacature vrijkomt.

8. Compenseer je gebrek aan ervaring met passie

Giphy

Als je pas van de schoolbanken komt, heb je niet meteen werkervaring. Gelukkig kan je ook vrijwilligerswerk, vakantiewerk of stages gebruiken om je ervaringen aan te tonen. Ontdek hier het vlogverhaal van Irian, hij heeft namelijk heel wat talenten om in te zetten.

9. En laat vooral de moed niet zakken

Giphy

De kans is groot dat je één of meerdere keren zal afgewezen worden en dat is rot. Weet dat je niet de enige bent in die situatie en leer uit je gesprekken.

De zoektocht naar een job is niet makkelijk. Ontdek hoe Abdel en Irian het aanpakken samen met VDAB en volg hun vlogverhaal op hun kanalen.

Meer
Lees meer...