De 8 meest fantastische plaatsen om het noorderlicht in Scandinavië te zien

Eén van die vele dingen die we allemaal nog willen doen voor we sterven: het noorderlicht zien. En dan liefst nog in het decor waar het spektakel thuis hoort en dat is zo dicht mogelijk bij de noordpool. Gelukkig hoef je niet eens zo ver te reizen, want momenteel en de komende maanden maak je veel kans de aurora borealis te zien vanuit Scandinavië. En dan raden we vooral deze acht bijzonder mooie plekjes aan.

Het noorderlicht is zo bijzonder dat we haast zouden denken dat het een bovennatuurlijk verschijnsel is. Het is een spektakel dat ontstaat door geladen deeltjes die door een uitbarsting op de zon in onze atmosfeer verzeild raken. Het magnetisch veld van onze planeet zorgt ervoor dat de deeltjesstroom wordt afgebogen en bijgevolg in de buurt van de polen onze atmosfeer versneld kan binnendringen. Bij een krachtige uitbarsting kan het noorderlicht zelfs in onze streken gezien worden, maar die kans is erg klein. Wie het echt ooit eens wil zien, kan best naar het noorden van Scandinavië trekken, en wel naar de volgende plaatsen.

Getty Images

1. Tromsø: de meest noordelijke studentenstad

EPA

Het Parijs van het noorden, die fantastische bijnaam heeft Tromsø gekregen. Als stad niet zo bijzonder, maar het is wel de perfecte uitvalsbasis om het noorderlicht te zien. Wie een reis door Noors Lapland maakt, kan moeilijk niet even stoppen in deze stad. Je vindt er bovendien tal van ‘meest noordelijke’ dingen ter wereld: de meest noordelijke universiteit, het meest noordelijke symfonisch orkest, de meest noorderlijke Burger King en de meest noordelijke brouwerij.

Je hoeft natuurlijk niet in de stad te blijven om het noorderlicht te zien. Het is er tenslotte het grootste deel van de dag donker. Er zijn verschillende poollichtexcursies die vanuit Tromsø vertrekken of je kan meevaren met een stoomschip langs de fjorden. En wie het echt romantisch wil maken, kan naar het dorpje Ersfjorden trekken.

EPA

2. Kiruna: de stad die binnenkort verhuist

Thinkstock

Lapland strekt zich uit over het hele noorden van Scandinavië, met naast Noorwegen ook een deel van Finland en een stukje Zweden. In het Zweedse deel kan je in Kiruna logeren, een stad die sterk groeide nadat er ijzererts gevonden waren. Helaas had dat ook negatieve gevolgen voor Kiruna, want de hele stad is aan het wegzakken. Momenteel worden voorbereidingen getroffen om de stad te verhuizen: hele woonwijken, het spoor en de snelweg zullen de komende twintig jaar een nieuwe locatie krijgen.

Dat alleen al is fascinerend genoeg voor een bezoek aan Kiruna. De drukte is er groter dan in de rest van de omgeving, maar verwacht je niet aan een grootstad. Je moet er zeker gaan kijken naar de kerk, die als een van de mooiste van heel Zweden geldt. Het landschap kan je met de hulp van de Saamen en hun sledehonden ontdekken. Kiruna staat ook bekend als de Aurora hotspot, perfect dus om het noorderlicht te zien.

EPA

3. Abisko: logeren in een hotel van ijs

Thinkstock

Als je in Kiruna logeert, ben je ook heel snel in het dorpje Abisko. Wie het noorderlicht in stijl wil bewonderen, kan het Aurora Sky Station bezoeken. Je gaat met een lift omhoog en kan genieten van een viergangendiner om vervolgens de blik naar de hemel te richten.

En voor wie geld geen probleem is en eens echt zot wil doen, is er de mogelijkheid om in het ijshotel Jukkasjärvi te logeren. Je hoort het goed, een hotel dat volledig uit ijs is opgebouwd. Wie dit dorpje in de zomermaanden bezoekt, ziet alleen de lege vlakte waar het hotel in de winter staat. In het slechtste geval kan je er maar enkele weken per jaar logeren.

Icehotel.com

4. De Lofoten: uit een schilderij geplukt

Thinkstock

Als je dan toch naar Scandinavië gaat om het noorderlicht te zien, dan kan je meteen profiteren om van het echte Noorwegen te proeven. De natuur en de visserscultuur komen goed tot uiting op de Lofoten, een eilandengroep die aan het vasteland verbonden is via een brug en een ferrydienst. Het landschap lijkt zo uit een schilderij geplukt en verandert soms in een kwestie van minuten door een andere lichtinval.

Logeren moet je beslist in een ‘rorbu’ doen, een traditioneel huisje waar vissers in wonen. Je maakt er zeker veel kans om er het noorderlicht in alle glorie te zien. En je zal beslist tijdens de zomermaanden nog eens willen terugkeren, want dan is het er ook heel aangenaam vertoeven (het kan er zelfs vrij warm worden). De natuur en het wilde leven zijn er echt prachtig.

Thinkstock

5. Bodø: prachtige omgeving

Thinkstock

Iets lager gelegen dan de Lofoten, maar nog steeds boven de poolcirkel, bevindt zich het schiereiland met de stad Bodø. Vooral tussen oktober en april zorgt de aurora borealis hier regelmatig voor een indrukwekkende lichtshow. Ook rond Bodø valt nog heel wat te beleven. Wie graag rondtrekt, kan naar de bergketen Børvasstindene, er is de Svartisen-gletsjer en ook de Lofoten van hierboven liggen niet ver.

6. De Noordkaap: dichter bij de noordpool geraak je niet

Thinkstock

Het doel van iedere reis door het Hoge Noorden is de Noordkaap, voor toeristen het meest noordelijke punt van Europa. In werkelijkheid is er in de buurt nog een klif die iets meer naar het noorden uitsteekt, maar die is minder spectaculair en wordt bijgevolg in de doofpot gestopt. Veel bezoekers zullen nooit dichter bij de noordpool geraken dan dit.

Wanneer het helder weer is kan je natuurlijk geen betere plek bedenken om het noorderlicht te zien. Of in de zomer de al even mooi middernachtzon, want op dat moment gaat de zon een hele nacht niet onder in het noorden van Noorwegen. Logeren kan in het stadje Honningsvåg, van waaruit het nog enkele tientallen kilometers rijden is naar de Noordkaap. In de wintermaanden mag dat overigens alleen onder begeleiding. De Noordkaap is wel vooral als doorreis bedoeld, want qua natuur is de rest van Lapland echt stukken mooier.

7. Alta: de noordelijkste stad ter wereld

EPA

Welkom in de meest noordelijk gelegen stad ter wereld! Alta telt zo’n 10.000 inwoners en is door de ligging natuurlijk uitstekend om het noorderlicht te zien. Zelfs de kerk is in de stijl van de aurora borealis gebouwd, met een draaiende koepel die de vorm van het noorderlicht aanneemt. Ook Alta heeft trouwens een ijshotel, het Sorrisniva Iglo Hotel, dat deze winter al aan het zestiende seizoen begint. Je moet er wel op wachten tot in januari. De rest van het jaar kan je slapen in een knus berghotel of in een berghut.

8. Kakslauttanen: slapen onder het noorderlicht

Thinkstock

Natuurlijk kan je ook in Finland naar het noorderlicht gaan kijken. Dat heeft zelfs veel voordelen: je kunt er betalen in onze eigen euro en het is er toch aanzienlijk goedkoper dan in Noorwegen en Zweden. Vergelijk de prijzen een beetje met Brussel. Als logement moet het iglodorp van Kakslauttanen de moeite zijn. Je verblijft in een iglo met glazen dak en kunt letterlijk vanuit je bed naar de sterrenhemel staren. Of naar het noorderlicht als je geluk hebt. Zeker één van de meest bijzondere nachten van je leven.

Als je dan toch in Finland verblijft, kan je misschien op Rovaniemi vliegen. Dat is de hoofdstad van Lapland, hoewel je ook hier geen drukke stad hoeft te verwachten. Net buiten het centrum ligt het meest tot de verbeelding sprekende dorpje ter wereld: dat van de kerstman. Wanneer de man niet aan zijn kerstronde bezig is, vind je hem, zijn elfjes en zijn rendieren altijd in het dorp waar hij woont. En waar het 365 dagen per jaar kerstmis is. Ook leuk: de poolcirkel loopt recht door de ‘straat’ van zijn huis.

Kakslauttanen.fi
Kakslauttanen.fi
Getty Images
Meer
Lees meer...