Hoewel zeker aan Franstalige kant nog aangedrongen werd op wat marge, een kleine opening misschien, doet premier Alexander De Croo (Open Vld) de deur helemaal dicht: tot volgend jaar geen versoepelingen. Zowel bij de MR als de PS zijn andere geluiden te horen. Maar de gevoeligheden binnen de regering liggen anders aan Vlaamse kant, waar een sterke Frank Vandenbroucke (Vooruit) de lijn zet, als minister van Volksgezondheid. “Alleen, nu geef je wel héél weinig perspectief”, is te horen bij de coalitiepartners.
In het nieuws: Premier Alexander De Croo gaat langs op het Élysée.
De details: Terwijl er in Frankrijk eigenlijk geen strikte regels meer zijn voor de feestdagen, trekt uitgerekend daar de premier z’n lijn in het zand.
- “Als we allemaal samen op vrijdag een beslissing nemen, gaan we daar op dinsdag toch niet over twijfelen?“, met dat zinnetje klopte de premier de borrelende discussie over de eindejaarsperiode de kop in. Het is voor De Croo duidelijk: het gesteggel over mogelijke versoepelingen moet ophouden.
- “We hebben vrijdag een beslissing genomen. Daarbij hebben we de drempel afgesproken waar we onder moeten gaan voor we versoepelingen kunnen doorvoeren. Alle modellen tonen aan dat we die drempel begin januari halen“, zo stelde De Croo ferm voor de micro’s van de VRT, die meegereisd waren naar Parijs.
- Vrijdag al kwam die aankondiging, als detail in de boodschap, dat het volgende Overlegcomité pas opnieuw zou bijeenkomen op 15 januari. Dat is dus nog anderhalve maand van nu. “Toch een wel erg lange periode om opnieuw te evalueren”, zo is bij de coalitiepartners te horen.
- Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en de premier hebben ondertussen wel een duidelijke cijferdoelstelling: het aantal nieuwe COVID-19 besmettingen mag gemiddeld niet hoger zijn dan 800 gevallen per dag, over een periode van drie weken.
- Dat is scherp gezet: vandaag zit dat aantal op 2.300 besmettingen gemiddeld, nog een behoorlijk eind van de 800 dus. De kans dat die doelstelling voor 2021 wordt gehaald, is dan ook miniem.
- Maar dat is net waar in Franstalig België toch over gepraat werd. Niet in het minst omdat bij de zuiderburen, waar De Croo op bezoek was, de regels toch al ferm versoepeld zijn, en voor sociale contacten voor de periode van kerst en Nieuwjaar, eigenlijk veel minder restricties gelden. Dat maakt het lastig in Franstalig België om niet “toch een beetje hoop te geven”.
- Maar tegelijk stuurt een federale regering, die vrijdag inderdaad de beslissing neemt om tot 15 januari niets meer te doen, en dan opnieuw daarop terug te komen, een zwak signaal. En dat wilde de premier dus vermijden, vandaar z’n boodschap: einde discussie.
The big picture: Gemorrel bij de coalitiepartners.
- “De premier is helemaal veranderd van koers. Bij de start van deze regering klonk het nog dat hij een tweede lockdown absoluut wilde vermijden. En nu zit hij op de koers van de hardliners. Terwijl zijn kiespubliek toch ook die middenstanders zijn die de winkels moeten sluiten, of mensen die kerst met hun geliefden willen vieren? Wij begrijpen niets van wat Open Vld doet“, is bij een hoge MR-bron te horen.
- De verbazing is groot, dat de premier zo fel vasthangt aan z’n minister van Volksgezondheid Vandenbroucke, bij de Franstalige liberalen. Tegelijk blijft hun voorzitter, Georges-Louis Bouchez (MR), daar absoluut vasthouden aan z’n initiële idee dat voor kerst toch iets mogelijk moet zijn. Ze drongen er daarom op aan om toch opnieuw een Overlegcomité te organiseren, binnen twee weken op de 15de, eerder dan nog zes weken te wachten.
- Bij de Franstalige liberalen onderstrepen ze dat er toch moeheid optreedt bij de bevolking, en dat men die stevig onderschat. Dat daarbij nu één man naar voren treedt, als diegene die de oorlog leidt, met name Vandenbroucke, zal hen worst wezen: “Ach, Churchill heeft ook de oorlog gewonnen, maar daarna is hij wel weggestemd, hé. Mensen zijn het beu en zullen vooral blij zijn als het gedaan is.”
- En ook bij de PS was men zo’n evaluatie op kortere termijn, met de mogelijkheid tot een kleine versoepeling, toch niet ongenegen. In een interview met de RTBF zette ook Paul Magnette (PS) dinsdagochtend de deur daarvoor op een kier. “We moeten de mensen toch ook wat perspectief bieden, een beetje uitzicht op goed nieuws”, zo is bij de PS te horen. “Maar bon, de discussie is nu wel duidelijk gesloten, de deur kan moeilijk luider dichtgeklapt worden.”
- Ook bij de Franstalige socialisten wijzen ze naar de rol van Vandenbroucke, en de vaststelling dat de premier diens wiel geen centimeter wil lossen. Dat Vlaamse duo, in combinatie met Pedro Facon, de coördinator voor de corona-aanpak, speelt de hoofdrol op dit moment: veel Franstaligen komen er verder niet aan te pas.
- De politieke vraag die meteen onvermijdelijk opduikt: is dit zes weken vol te houden, het voornemen om geen Overlegcomité meer te houden? Want een signaal van de twee grootste regeringspartijen, PS en MR, is niet evident om te negeren. Komt daarbij dat aan Vlaamse kant ook CD&V al duidelijk is geweest over kerst, een christelijk feest waarvan voorzitter Joachim Coens (CD&V) toch al meermaals aangaf dat hij zou willen dat het kan gevierd worden met ietsje bredere kring.
Ook genoteerd: Macron en De Croo willen geen (Belgische) skiërs. De Europese Commissie ziet het toch anders.
- De Franse president haalde het gisteren ook aan: de Franse skigebieden zijn dan wel open tijdens de kerstvakantie, de liften liggen gedwongen stil. Geen Belgische toeristen welkom dus. Die mogen komen vanaf januari, want dan gebeurt de heropening “in goede omstandigheden”. Macron zelf wil ook zijn burgers verbieden om toch te gaan skiën in het naburige Zwitserland. Daar zijn de gebieden wel open, met werkende liften.
- Macron en De Croo bespraken dat onderwerp. De Belgische premier en zijn regering raden al een tijdje ten stelligste af om naar het buitenland te reizen. Verbieden kunnen ze niet, de grenzen sluiten ook niet: dat is in strijd met de Europese regels, en de gedachte dat verkeer van personen vrij is binnen de EU.
- Maar De Croo onderstreepte “de Franse houding over de skivakanties erg te appreciëren“. “We hebben alleen geen virologen nodig om te weten dat als het verboden is in Frankrijk, het in andere landen gaan doen ook niet verstandig is”, zo stelde De Croo.
- Die restrictieve houding van De Croo en Macron staat wat in contrast met wat de Europese Commissie denkt over reizen in de komende verlofperiode. Vandaag komt de EU met nieuwe aanbevelingen rond corona, maar Le Soir kon ze al inkijken:
- De Commissie is niet echt streng meer over reizen binnen de EU “omdat de verspreiding van het virus ondertussen zowat overal is“. Dat neemt niet weg dat ze adviseert om telkens een periode van zeven dagen quarantaine in te bouwen, na reizen naar een besmet gebied.
- “Hoewel reizen op zich een risicofactor is, betekent de algemene overdracht van COVID, over alle lidstaten, dat intra-Europees reizen geen bijkomend significant risico inhoudt.”
- Bovendien wijst de Commissie erop dat reizen per vliegtuig geen quarantaine of test zou moeten inhouden, als het van en naar zones is met gelijkaardige epidemiologische omstandigheden.
- Wat misschien meest relevant is: Duitsland, met kanselier Angela Merkel op kop, drong er samen met Emmanuel Macron op aan om vanuit de EU alle skireizen te verbieden, zoals in Duitsland en Frankrijk het geval is. Dat doet de Commissie niet: Oostenrijk kan dus opgelucht ademhalen. Zij willen vanaf de tweede helft van december de gebieden heropenen, met werkende liften dus.
Pour la petite histoire: De N-VA draait zich op over de premier z’n “eerste bezoek”, niet aan Nederland, maar aan Frankrijk.
- Sander Loones (N-VA) was kritisch over het feit dat De Croo als eerste buitenlandse bezoek voor een werklunch in Parijs koos, en niet in Den Haag. “De Croo breekt met traditie! Zijn eerste buitenlandse missie níet bij Nederlandse Mark Rutte, wél bij Franse Emmanuel Macron. Dat krijg je met een paars-groene regering, gedomineerd door Franstaligen. Die richt blik níet naar het Noorden, wél naar het Zuiden.”
- Maar Loones kreeg felle tegenwind. Want wat hij over het hoofd zag: een trip aan Nederland, als eerste bezoek, stond wel degelijk gepland, maar die werd door COVID-toestanden uiteindelijk afgelast. Maar telefonisch en digitaal waren er al contacten, ook met de noorderburen. Als liberalen kennen Mark Rutte en Alexander De Croo elkaar overigens al jaren.
- Het toont in elk geval aan dat de N-VA met argusogen naar het buitenlandse beleid van Vivaldi kijkt. In de Zweedse regering leverde de buitenlandse positie van België, met name in de EU, systematisch spanningen op tussen N-VA en de liberalen. Die laatsten stonden altijd dicht tegen Macron, die veel voluntaristischer naar de EU kijkt, terwijl Rutte met Nederland zo ongeveer de meest eurokritische koers vaart, met uitzondering van Polen en Hongarije.
- Verwacht wordt dat Vivaldi voluit de pro-Europese koers trekt. Ook in het brexitdossier was dat gisteren in Parijs te zien. “Een brexitakkoord is belangrijk, maar niet aan gelijk welke prijs”, zo stelde De Croo schouder aan schouder, naast Macron. In realiteit heeft België veel meer te verliezen bij een harde brexit dan Frankrijk.
De cijfers: De druk op de ziekenhuizen neemt wel af.
- Alleen maar goede cijfers eigenlijk. Het aantal patiënten op intensieve zorgen ligt nu op 854. Bovendien is het aantal patiënten fors naar beneden, nog 3.700 liggen in het ziekenhuis.
- De hoogste druk is daarmee weg in Vlaanderen: in alle provincies is de bezetting van de bedden op intensieve nu minder dan 50 procent. Dat is van belang, omdat ziekenhuizen in de hoogste alarmfase wel 60 procent van de bedden op intensieve zorg verplicht vrijhouden voor COVID-19-patiënten. Dat leidde ertoe dat snel capaciteit moest worden bij gecreëerd. Die bedden kunnen nu weer weg.
- In Wallonië is men nog niet zo ver: daar werd in sommige provincies de capaciteit bijna helemaal bereikt.
Opvallend: De gouverneur van de Nationale Bank levert in.
- Op de kabinetten wilde Vivaldi niet besparen: daar geeft de regering nu fors meer uit dan het vorige kabinet. Maar bij de Nationale Bank verlaagt de gouverneur nu wel z’n eigen loon. Dat schrijft De Standaard.
- Pierre Wunsch gaat z’n loon met 10 procent verlagen. Veel boterhammen minder zal hij niet eten, hij had ruim 500.000 euro per jaar, en zakt dus naar 450.000 euro.
- Dat hoge loon, ruim twee keer dat van een eerste minister, was al langer een doorn in het oog van velen. Wunsch doet er dus iets aan. Maar tegelijk heeft hij nu argumenten in handen om de rest van zijn Nationale Bank wat te laten besparen: een pak directeursfuncties, allemaal politiek benoemd, zijn daar erg lucratief.
Opvallend: Zwart-op-wit bewijs dat China bij het begin van de pandemie niet de juiste cijfers gaf.
- Het is nieuws dat nauwelijks rimpelingen maakt in de Belgische pers, maar CNN toont met een reeks gelekte documenten aan dat de Chinese regering de cijfers stevig liet afwijken van de werkelijkheid.
- Het gaat om officiële medische cijfers van de provincie Hubei, waar het virus uitbrak in de stad Wuhan. Dat is ook de plek waar uitgebreide viruslabo’s gevestigd zijn, waar met coronavirussen gewerkt werd voor de uitbraak.
- Op 10 februari had China het officieel over 2.478 gevallen, terwijl de documenten aantonen dat het om 5.918 gevallen ging, meer dan het dubbele dus.
- Bovendien duurde het gemiddeld erg lang voor de overheid wilde erkennen dat het een coronaslachtoffer was, zo’n 23,3 dagen was die gemiddelde tijd.
- Een klokkenluider uit China benaderde CNN, om aan te tonen dat de overheid systematisch niet de waarheid vertelde. Dat sluit aan bij eerdere verslagen uit China, waar het aantal gecremeerde slachtoffers ver dat van de officiële cijfers oversteeg.
- Wereldwijd is er grote schroom om China aan te vallen over hun verpletterende rol in het niet-tijdig indijken van het virus, ze dreigen met economische sancties voor al wie dat durft te doen. Onder meer Australië is een onderzoek gestart, en kampt nu met grote economische tegenmaatregelen, onder meer wijn en steenkool kregen zware importtarieven.
Booming business: Waalse wapenexport schiet omhoog.
- Het is een boerenjaar geweest voor de Waalse wapenindustrie, vorig jaar. Als enige aandeelhouder van FN Herstal, heeft het Waals Gewest een stevige vinger in die pap. Maar dat Gewest moet ook de exportlicenties geven. En daaruit blijkt dat ze in 2019 voor een som van 2,6 miljard euro wapens lieten uitvoeren, zo meldt L’Echo.
- Dat is meteen een stijging van liefst 180 procent. Belangrijkste brok is een levering van 1,9 miljard aan Canada, maar in feite gaat het om pantservoertuigen die naar Saudi-Arabië gaan, via het Canadese General Dynamics.
- De Saudi’s zijn overigens echt trouwe klanten bij de Waalse wapenindustrie: ze kochten zelf nog eens voor 302 miljoen.
Tegen beter weten in toch maar gelezen: Conner Rousseau (Vooruit) krijgt nu zelfs academisch advies over z’n taalgebruik.
- De 28-jarige voorzitter van de Vlaamse socialisten blijft de geesten beroeren. Deze keer over z’n taalgebruik. Bij de Terzake-uitzending van vrijdag had hij het over de MR, die met haar beleid “ons in de shit heeft gestort”, maar hij stelde ook dat we allemaal een precoronatijdperk misten, waarin je “een onbekende kon binnendraaien op een festival“.
- Die frasering valt blijkbaar slecht bij de goegemeente, zo weet de krant De Morgen, die daarvoor zowaar academisch advies zocht en vond, aan de Universiteit Antwerpen, waar professor taalkunde Reinhild Vandekerckhove zo goed was haar inzichten over ‘de case Rousseau’ los te laten op de wereld.
- Op de geheel objectieve vraag “waarom zo veel mensen zich ergeren aan de uitspraken van Rousseau” van De Morgen, weet de professor “dat die wrevel niet nieuw is”. Het ging toen over het woord ‘bitches‘, waarmee hij de terugkeer van Frank Vandenbroucke (Vooruit) aankondigde. “Vrienden mogen elkaar aanspreken met bitches als ze elkaar goed kennen. Alleen had Rousseau zich verkeken op het feit dat niet iedereen in de samenleving daarin mee was“, zo is het academisch oordeel.
- Maar er is meer, volgens de professor. “Dit keer speelt er een ander fenomeen. Iemand ‘binnendraaien’ en ‘in de shit‘ zitten, dat zijn zaken die veertigjarigen ook weleens zeggen. Maar het is bijzonder informeel. De wrevel gaat over het feit dat Rousseau de bal misslaat in zijn registerkeuze.”
- En er is ook meteen advies, vanuit academisch oogpunt, over hoe Rousseau linguïstisch best ‘jongeren’ aanspreekt: “Hij moet daar geweldig mee opletten. Als jongeren één ding niet appreciëren, dan is het dat ouderen hun taal overnemen. Ze voelen heel goed aan dat die taal niet bij hen past. (…) Hij moet dit ook geen tien jaar blijven doen. Want dan zal hij die oude weirdo zijn die hippe jongerentaal blijft gebruiken. In die zin danst hij op een slappe koord: wat vinden mensen nog net aanvaardbaar?”