De ecologische voetafdruk van je huisdier is groter dan je denkt …

De ecologische voetafdruk van je huisdier is groter dan je denkt …

Heb je een huisdiertje rondlopen? Dan hebben we een beetje slecht nieuws … Katten en honden hebben een grote ecologische voetafdruk. Volgens een nieuw onderzoek zijn de eetgewoonten van onze viervoeters verantwoordelijk voor heel wat broeikasgassen. Vlees is de grote boosdoener. 

Volgens een onderzoek aan de universiteit van California, hebben huisdieren een grote ecologische voetafdruk. De Amerikaanse professor Gregory Okin maakt zelfs een vergelijking: een hond in huis vervuilt het klimaat evenveel als een auto.

Vleesje?

Om vlees te produceren, wordt veel land, water en energie gebruikt. Hierdoor worden veel broeikasgassen in het milieu gepompt. Volgens een studie van Proceedings of the National Academy of Sciences, bedraagt de productie van één kilo varkensvlees ongeveer 24 kilogram koolstofdioxide. Voor rundvlees zou het al gaan om een uitstoot van 1.000 kilogram koolstofdioxide.

13,6 miljoen rijdende auto’s

Amerikanen hebben ongeveer 163 miljoen honden en katten rondlopen die verantwoordelijk zijn voor 30 procent van de milieueffecten. De zakjes met droge korrels en blikjes vlees in saus zijn volgens professor Okin de boosdoeners: “Het geproduceerde vlees zorgt voor 64 miljoen ton methaan en stikstofoxide per jaar.”

Volgens een onderzoek, gepubliceerd in Plos One, zouden katten en honden in de Verenigde Staten ongeveer 19 procent meer calorieën consumeren dan mensen. Voeding voor al deze huisdieren is even vervuilend als 13,6 miljoen rijdende auto’s.

Katonië of Hondistan

Voor het onderzoek heeft Okin berekend hoeveel vlees de Amerikaanse huisdieren (katten en honden) zouden eten op een jaar tijd. Als al deze katten en honden in één land woonden, we noemen het voor het gemak Katonië of Hondistan, zouden ze op de zesde plaats staan van meest vleesetende landen ter wereld.

België en Nederland

Dat we in België houden van katten en honden is geen geheim. Volgens EOS Wetenschap heeft een kwart van alle huishoudens er minstens eentje rondlopen. In België en Nederland lopen ongeveer 7,8 miljoen katten en honden rond. Samen zouden zij evenveel eten als 3,6 miljoen Belgen en Nederlanders.

Toch maar een hamster?

Ondanks de studie treffende punten aanhaalt, moeten wij in ons achterhoofd houden dat huisdieren de voeding wel nodig hebben. Honden en katten hebben immers hun eiwitten nodig. Als baasje kan je natuurlijk kiezen voor voeding met plantaardige eiwitten. Daarnaast kan je ook letten op de hoeveelheid want obesitas is ook een probleem waar huisdieren mee kampen.

Als dat allemaal teveel is voor je, kan je uiteraard ook eens horen voor een hamster: ook leuk en schattig, niet? Of moeten we wachten tot ze echt op grote schaal nepvlees kunnen maken?

iStock

Gesponsorde artikelen