Left Right
scrollTop top

De gevolgen van onze smartphones? Steeds meer jongeren moeten een bril dragen


De gevolgen van onze smartphones? Steeds meer jongeren moeten een bril dragen

Steeds meer mensen dragen een bril, en zeker bij jongeren is er een forse toename te merken. Dat blijkt uit een rapport dat de krant L’Avenir kon inkijken. Het feit dat we een hele dag op een klein scherm zoals dat van onze smartphones en tablets gefocust zijn, zal zeker een grote rol bij dit fenomeen spelen.

Een hele dag scrollen, filmpjes bekijken, spelletjes spelen, … het moet toch ergens z’n tol eisen. En dat blijkt nu uit een studie volgens L’Avenir. Steeds vaker worden multifocale brilglazen voorgeschreven. Dat zijn glazen waarmee je niet alleen veraf en dichtbij, maar ook op tussenliggende afstanden goed kunt zien. Doorgaans hebben vooral studenten en mensen met een bureaujob die glazen nodig, aangezien hun ogen vermoeid raken van altijd naar een computerscherm te kijken. Maar vandaag hebben meer jongeren de brillen al nodig, op steeds vroegere leeftijd dus.

Wat gebeurt met ons oog?

Dat de smartphone daar voor iets tussen zit, ligt voor de hand. Wat gebeurt er precies wanneer je naar je smartphone kijkt? Je oog gaat samentrekken om het optische vermogen te vergroten en zich aan te passen aan het scherm. Vergelijk het met een camera die zich op een bepaald punt focust en zich moet aanpassen om scherp te stellen. Ook onze ogen moeten zich aanpassen om de overgang naar dat schermpje mogelijk te maken.

“De oogspier is een spier zoals alle andere”, legt opticien Thierry Segaert uit in de Waalse krant. “Wanneer we altijd dezelfde beweging maken en dat op een intensieve manier doen, kunnen er krampen ontstaan.” Het gevolg kan een blokkering zijn, waardoor het oog gefocust blijft en je last kunt krijgen van bijziendheid.

Bril

Daarom schrijven artsen tijdelijke brillen voor om je ogen te laten rusten. Monturen die je dus gebruikt om op een computer te werken, televisie te kijken, etc. Om te weten of je een bril nodig hebt, moet je je ogen natuurlijk laten testen. Al zijn er wel wat symptomen ook. Je ogen kunnen bijvoorbeeld geprikkeld aanvoelen, je zicht kan troebel zijn en je ogen kunnen rood kleuren.

Het beste voorschrift blijft natuurlijk voorkomen in plaats van genezen. Leg daarom je smartphone of tablet regelmatig eens opzij en doe iets waarvoor je niet constant naar een scherm hoeft te staren. En moedig zeker je kinderen aan om dit ook te doen. Hun ogen zullen je dankbaar zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572