De grootste wijndrinkers komen uit een onverwacht land

Waar in de wereld worden de meeste flessen wijn per persoon gedronken? Je zou op die vraag een antwoord zoals Frankrijk of Italië verwachten, maar de eerste plaats gaat naar een land dat je een op zijn minst verrassende nummer één kunt noemen: Vaticaanstad.

De cijfers zijn afkomstig van het Wijninstituut, een organisatie die de wijnboeren van Californië verenigt. Italië blijkt zelfs niet in de top tien te staan en doet zwaar onder voor het nietige Vaticaanstad.

1. Vaticaanstad

Zou het aan de misvieringen liggen? In Vaticaanstad wordt jaarlijks gemiddeld 74 liter wijn per persoon geconsumeerd. Dat is ongeveer het dubbele van het aantal liter dat de rest van Italië drinkt. Voor we de paus en co als zuipschuiten gaan omschrijven, moeten we een aantal verklaringen in overweging nemen.

Er wonen weinig kinderen in Vaticaanstad, waardoor de gemiddelde leeftijd van de bevolking er vrij hoog ligt. De bewoners zijn vooral mannelijk, van een degelijke opleiding en hebben de gewoonte om vaak samen te tafelen. In die situatie wordt al sneller een flesje wijn open getrokken. Vaticaanstad is ook veel te klein om de vergelijking met andere landen te maken. Een enkele supermarkt verkoopt er de wijn bijna tax-free.

Getty Images

2. Andorra

Er staat nog een dwergstaat bovenaan deze lijst. Al moet Andorra met 46 liter per persoon duidelijk de duimen leggen voor Vaticaanstad. De geringe grootte van Andorra zal ook hier wel een rol spelen, aangezien slechts een kleine groep mensen de statistieken kan beïnvloeden. Een doorgedreven AA-campagne zou Andorra misschien snel uit deze ranglijst doen vallen. Andorra is perfect gelegen als paradijs voor wijnliefhebbers. Ze maken er zelf pinot noir en genieten bovendien van de lekkere wijn die de Fransen en de Spanjaarden produceren.

3. Frankrijk

En na deze verrassende namen gaat Frankrijk met de bronzen kurk lopen. Wijn is voor de Fransen zoals bier voor de Tsjechen, de Duitsers en natuurlijk de Belgen. Een typische Fransman drinkt gemiddeld 44 liter wijn en er worden ieder jaar 7 miljard flessen wijn geproduceerd. Bovendien zijn er veel soorten, afhankelijk van de druiven en de streek. Van alle grote landen blijft Frankrijk dus de onbetwiste kampioen.

Thinkstock

4.  St. Pierre et Miquelon

Saint-wat? Het is normaal dat je misschien nog niet over dit plekje gehoord hebt. Het ligt nabij de oostkust van Canada en er wonen maar 5.000 inwoners. De verklaring voor het feit dat deze groep mensen erg veel wijn drinkt, is waarschijnlijk dat het Frans grondgebied is. Het moederland voorziet de bewoners via luchttransport regelmatig van lekkernijen, zoals croissants en wijn.

5. Slovenië

Geen Italië dus, maar wel buurland Slovenië in de top vijf. Een Sloveen drinkt gemiddeld 43 liter wijn per jaar en het land produceert zelf zowel witte als rode wijn. Slovenië huisvest ook de oudste wijnrank ter wereld, die volgens experts in Parijs en volgens het Guinness Book of World Records meer dan 400 jaar oud zou zijn. Er er groeien nog steeds druiven aan waarmee wijn kan worden gemaakt.

Thinkstock

6. Kroatië

Een beetje vergelijkbaar met Slovenië qua ligging, ook Kroatië steekt de Italianen zonder problemen voorbij. Kroatië telt 300 wijnstreken en de inwoners drinken er doorgaans wijn bij hun maaltijden. Ze mengen droge, witte wijn ook graag met bruisend mineraalwater, een drankje dat ze gemist noemen.

7. Macedonië

Nog een wijngek land is Macedonië. De wijnranken beslaan er een enorme oppervlakte, maar veel exporteert het land niet. De Macedoniërs, die met iets meer dan twee miljoen inwoners zijn, drinken zelf gemiddeld 41,5 liter wijn.

8. Portugal

Eindelijk nog eens een land dat misschien automatisch in je opkomt als je aan wijn denkt. Vooral Port en Madeira zijn bekend in Portugal, dat heel wat gevarieerde wijnregio’s telt. In de Verenigde Staten kunnen ze de Portugese wijnen wel smaken. Maar zelfs wanneer de Amerikanen de wijnvoorraad komen plunderen, slagen de Portugezen er nog steeds in om 41 liter per persoon te drinken.

Thinkstock

9. Zwitserland

Het draait niet alleen om bergen, kaas en chocolade in Zwitserland. Wijn maakt er een belangrijk onderdeel van de cultuur uit. De Zwitsers produceren jaarlijks 110 miljoen liter wijn en het grootste deel daarvan drinken ze zelf op. Slechts twee procent verhuist naar het buitenland.

10. Norfolk Island

Een al even verrassende naam als Vaticaanstad op één sluit deze top tien af. Norfolk Island ligt tussen Australië en Nieuw-Zeeland, en is een populair vakantieland dat zelfbestuur heeft. Toeristen drinken zelf heel wat wijn, hoewel het hele eiland slechts één wijnboer telt. Wijnlanden zoals Italië, Spanje en de Verenigde Staten hebben dus werk om de statistieken tegen de volgende meting te laten kantelen.

Meer
Lees meer...