Left Right
scrollTop top

De Gucht vraagt Franckens ontslag na Soedan-rel in de Kamer: “Menselijk ongeschikt”


De Gucht vraagt Franckens ontslag na Soedan-rel in de Kamer: “Menselijk ongeschikt”

Heisa in de Kamer én op hoger niveau: de repatriëringen van Soedanese migranten naar hun thuisland vangen veel tegenwind. Het Soedanese regime zou teruggestuurde migranten gefolterd hebben, en dat had Francken moeten weten. Er komt nu, na hevige discussie, een onderzoek naar de repatriëringen, tot dan staan die on hold. Intussen vraagt Karel De Gucht om het ontslag van de staatssecretaris. 

In zijn column in Het Laatste Nieuws vraagt Karel De Gucht om het ontslag van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA). Aanleiding is de hoogoplopende discussie in de Kamer gisteren. Daarbij werd Franckens beslissing om een Soedanese identificatiemissie in België door te laten gaan, op de korrel genomen. Ook de Verenigde Naties tikte Francken daarover op de vingers.

Gefolterd

Concreet mocht de Soedanese administratie nakijken of migranten van Soedanese afkomst waren, identificeren. Als dat lukte, werden zij eventueel teruggestuurd. Uit getuigenissen blijkt nu dat die teruggestuurde mensen gefolterd werden. Omdat het Soedanese régime al eerder de mensenrechten heeft geschonden, had Francken die mensen niet mogen terugsturen, of had verder onderzoek moeten plaatsvinden, klonk het. Toen al kwam er veel protest, onder andere van Ecolo-J, die een felbesproken cartoon van Francken in nazi-uniform op een flyer zetten.

Er wordt nu, zoals eerder voorzien door de regering, een onderzoek ingesteld naar de Soedanese kwestie. Francken excuseerde zich bij premier Michel en tweette ook “verder te werken aan oplossingen”. Eerder had Francken te kennen gegeven dat er “geen repatriëringen waren gepland”.

“Menselijk ongeschikt”

Maar dat is buiten Karel De Gucht gerekend. Hij heeft een column in Het Laatste Nieuws, die vandaag verscheen. Daarin zegt hij dat “Francken niet langer staatssecretaris voor Asiel en Migratie kan blijven. Hij is er politiek, ideologisch en menselijk ongeschikt voor.” Volgens De Gucht wist Francken precies wat er zich in Khartoum afspeelde, was hij daarvoor ook gewaarschuwd, en moet hij nu op de blaren zitten. “In een democratie die naam waardig moeten daar politieke consequenties aan verboden zijn.”

Francken is niet opgezet met de uitspraken van De Gucht. “Al sinds dag 1 gebruikt Karel De Gucht zijn column om me aan te vallen, altijd op de man, altijd onder de gordel”, zegt hij daarover op zijn Facebookpagina. “Dat hij een hekel heeft aan Vlaams-nationalisten, dat weten we al langer, en dat is zijn democratisch recht. Maar dat hij mij ‘menselijk’ ongeschikt vindt, is tackelen met de twee gestrekte benen vooruit.”

De volledige reactie van Francken:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810