Left Right
scrollTop top

“De leuke kant van klimaatopwarming”: dit immokantoor verkoopt huizen die binnenkort ‘aan de kustlijn’ liggen


“De leuke kant van klimaatopwarming”: dit immokantoor verkoopt huizen die binnenkort ‘aan de kustlijn’ liggen

“De laatste dertig jaar worden we voortdurend gewaarschuwd over de opwarming van het klimaat. Bij Orizon zien we dat als een opportuniteit”, klinkt het in een reclamefilmpje van een nieuw en ‘innovatief’ immokantoor. Orizon doet aan “voorspellend vastgoed”. Door de stijging van de zeespiegel zal de kustlijn enorm veranderen. Orizon berekent dat en biedt zo huizen en appartementen aan die binnenkort dus aan de kustlijn zullen gaan liggen.

Op de Klimaattop in Bonn wordt momenteel druk overlegd hoe we de klimaatopwarming kunnen tegenhouden. Maar ook op andere plaatsen en in andere sectoren wordt er nagedacht over de klimaatopwarming. In de immobiliën bijvoorbeeld. Een nieuw immobiliënkantoor vertrok zo met de klimaatopwarming in het achterhoofd en beschouwt het zelfs als “een opportuniteit”.

“Voorspellend vastgoed”

Iedere Vlaming droomt wel van een appartementje aan de zee, maar weinigen is het financieel gegeven om er ook daadwerkelijk een te kopen. Het nieuwe en ‘innovatieve’ immobiliënkantoor Orizon speelt daarop in. Ze doen, naar eigen zeggen, aan “voorspellend vastgoed”.

Op basis van wetenschappelijke analyse berekenen ze waar de kustlijn zich, door het stijgen van de zeespiegel, in 2100 zal bevinden. Huizen en appartementen die daar liggen, zouden binnenkort dus een pak meer waard kunnen worden. Er nu investeren zou je dan ook een smak geld kunnen opleveren. Orizon spreekt van een “once in a lifetime kans om te investeren in iets dat de toekomst van je familie verzekert”.

Kusthuizen van de toekomst

Op hun site kan je huizen opzoeken die aan die ‘nieuwe’ kustlijn zullen liggen en kan je meteen ook de prijs zien die het waard zal zij als het zover is. Een huisje in de, zoals ze het zelf noemen, ‘maritieme Alpen’? Je hoeft gewoon een regio, een stad, de gewenste oppervlakte en je budget in te geven en Orizon zoekt voor jou de kusthuizen van de toekomst. Waar je nog nog zo’n 250.000 euro betaalt voor zo’n huis, zou dat binnen een paar tientallen jaren bijna een miljoen euro waard zijn. De investering waard, zou je denken.

Momenteel werkt Orizon alleen maar in België en Frankrijk, maar op hun site kondigen ze aan dat ook Noord- en Zuid-Amerika binnenkort zullen kennismaken met het “voorspellend vastgoed” van Orizon.

Greenpeace en newsmonkey

Op donderdag maakte Greenpeace bekend dat zij achter het immokantoor zaten. Het gaat om een humoristische campagne van de milieuorganisatie waar ze de opwarming van het klimaat weer wat extra mee onder de aandacht willen brengen. In samenwerking met newsmonkey lanceerden ze het nieuws van het fictieve immokantoor. Want het idee kan wel grappig zijn, maar de voorspellingen van de stijging van de zeespiegel zijn dat zeker niet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308