‘De Mol’ aflevering 7: Als deze kandidaat de mol is, eten wij onze schoenen op

‘De Mol’ aflevering 7: Als deze kandidaat de mol is, eten wij onze schoenen op

‘De Mol’ ging deze aflevering al van vijf naar vier kandidaten. Na deze week kennen we dus de halve finalisten. Een van de vier overblijvende kandidaten is de mol, en het wordt steeds duidelijker wie het wel of niet kan zijn. Dit zijn onze verdenkingen.

De groep van De Mol is de afgelopen weken al geslonken van tien naar vier kandidaten, drie kandidaten en één mol. En het is duidelijk dat de impact van de mol groeit, waardoor die veel geld verloren kan laten gaan. Deze aflevering was er in totaal 12.000 euro te verdienen waarvan er amper 5.100 euro verzilverd werd. Vooral in de eerste opdracht ging er veel geld verloren bij het “verfijnde” team. Is dat waar we de mol moeten zoeken?

Afvaller

Na de oudste kandidaat vorige week is het deze keer de beurt aan de jongste kandidaat om het spel te verlaten. Kaat, die zich in de afgelopen weken ontpopte tot een van de voortrekkers van de groep was ook de voortrekker in de verdachtenlijstjes van heel wat kijkers thuis. (Ook in onze Facebookgroep was Kaat tot nu de meest verdachte kandidaat.)

Maar uiteindelijk bleek het enthousiasme van Kaat dus volledig oprecht en ging ze als gewone kandidaat voluit voor de overwinning. En daarbij ging ze wel vaak sluw tewerk. Zo deinsde ze er niet voor terug om andere kandidaten voor te liegen als zij daar zelfs baat bij had. Denk maar aan haar leugen op de bootjes (“Wij hebben nog 14 minuten”) of ook nu weer wanneer ze Bas bewust niet inlicht over het gangetje waar mogelijk een pasvraag te vinden is. We zullen haar foutjes, “5 keer 5 is 15” en “de tante van Jommeke is tante Sidonia”, dan maar toeschrijven aan haar chaotische enthousiasme.

VIER

1. Axel

Axel is de mol omdat …

Onze piloot was ook deze aflevering geen echte hoogvlieger. In de auto kon hij de zinnetjes vrijwel meteen perfect nazeggen, zo goed zelfs dat het zelfs een beetje naar voorkennis begon te ruiken. Herinner je vooral Gilles die als mol het Spaanse weesgegroet van buiten had geleerd. Maar wanneer Axel uiteindelijk zijn vraag moet stellen aan de gids, lukt het hem plots niet meer. Op die manier gaat er al meteen 3.000 euro verloren.

Tijdens het tweede deel van deze opdracht moet Axel samen met Bas en Elisabet op zoek naar het kunstwerk dat gemaakt werd door de mol. Hoewel het vooral Bas is die blijft ijveren om voor het linkse schilderij te gaan, is het Axel die als eerste zegt dat het linkse werk “toch wel buiten de lijntjes is gekleurd”. Zo is hij dus eigenlijk de eerste die het linkse schilderij als dat van de mol bestempeld, waardoor de rest ook meer naar dat werk gaat kijken. Wanneer het andere werk in de versnipperaar gaat, komt Axel dan plots af met de theorie dat de mol “snel snel geschilderd” had en dat rechts dus eigenlijk logischer was. Maar toen was die 1.000 euro natuurlijk ook al versnipperd.

In de opdracht in de grotten is Axel in eerste instantie een goede hulp voor de kandidaten die moeten kruipen door de tunnels. Hij stelt de dames op hun gemak en maant hen zelfs aan om het rustig aan te doen. Toch een vreemde theorie als je weet dat de opdracht op tijd staat. Wanneer hij dan later zelf aan de beurt is, neemt Axel tot twee keer toe een pauze waarbij hij de rest zelfs oproept om te zwijgen.

Axel is niet de mol omdat …

Hoewel Axel in de eerste opdracht sukkelt met het Vietnamees, kunnen we hem dat eigenlijk niet kwalijk nemen. Vietnamees is aartsmoeilijk en als je zowel op de woorden als op de intonatie moet letten, is het eigenlijk bijna onmogelijk om de zinnen te memoriseren en perfect juist uit te spreken. Wanneer Axel samen met Bas en Elisabet het werk van de mol moeten herkennen, is het Axel die op het einde toch nog even twijfelt om toch niet voor het rechtse werk te gaan. Als mol zou je hier gewoon vlotjes kunnen meegaan in de gedachtengang van Bas en Elisabet en meteen voor het werk gaan dat niet van je eigen hand is.

In de opdracht in de grotten ontpopt Axel zich tot de Xanax van de groep en stelt hij de claustrofobische dames meesterlijk gerust. Hij kruipt ook met z’n twee meter door de smalle gangetjes en beslist om niet op te geven, ook al had niemand hem dat echt kunnen kwalijk nemen. Verder was hij ook doodeerlijk over het nemen van de pasvraag en ging hij uiteindelijk met 1.000 euro naar de uitgang. Terwijl hij als de grote man die hij is makkelijk had kunnen “vastzitten in het smalle gangetje”. Het zijn momenten waarbij je als mol met gemak 1.250 euro uit de pot had kunnen spelen, maar toch heeft Axel dat niet gedaan.

Verder is het ook opvallend dat Axel ervoor kiest om niets te zeggen over de pasvragen in de tunnels. Als mol wil je natuurlijk dat iedereen gaat voor pasvragen en mogelijk boobytraps pakt. Door te verzwijgen dat er pasvragen in het spel zijn, wordt de kans dat mensen foute kokers openen kleiner en vergroot de kans dat er geld gewonnen wordt. En da’s nu net wat de mol niet zou willen.

VIER

2. Bas

Bas is de mol omdat …

Het Vietnamees ligt Bas duidelijk niet. Hij krijgt de uitspraak niet onder de knie en het zijn vooral Elisabet en Axel die de zinnetjes proberen te memoriseren, terwijl Bas met vreemde ezelsbruggetjes op de proppen komt, die vooral de juiste klanken omvormen.

Wanneer het “verfijnde trio” op zoek moet naar de tekening van de mol blijft Bas erop hameren dat het linkse werk van de mol is. Daarbij zegt hij zelfs dat er in dat werk een boodschap verscholen zit van de mol. Daardoor gaan de anderen meer kijken naar het linkse, en dus foute werk, en daarbij niet kijken naar het werk van de mol, waar mogelijk wel echt een boodschap in verscholen zit.

In de opdracht in de grot stelt Bas de woorden van Axel meteen in vraag, als mol wil je natuurlijk dat de anderen willekeurige kokers gaan opentrekken en zo geld verloren laten gaan. Wanneer Axel in de tunnel zit, is het Bas die hem zegt dat hij uit de tunnel kan komen bij exit 2, maar zo gaat zijn geld, 1.000 euro, verloren.

Bas is niet de mol omdat …

In de eerste opdracht is het vooral Bas die de juiste antwoorden geeft op de kunstvragen. Hij geeft het juiste antwoord bij Van Gogh en ook in de vraag van ‘De Zingende Vis’ wijst hij het juiste kunstwerk aan. Uiteindelijk is dat zonder succes, maar als hij al meteen de foute kunstwerken had aangeduid, was de opdracht meteen gedoemd te mislukken.

In de grottenopdracht keert Bas niet terug, hij kiest ervoor om zijn 1.000 euro meteen te verzilveren zonder het risico te nemen om een boobytrap te openen. Als mol is terugkeren een makkelijke manier om geld uit de pot te spelen of tijd te rekken waardoor de laatste stop, die het meeste geld waard is, niet gehaald kan worden. Nadat hij eerst Axel het idee geeft om bij exit 2 de tunnel te verlaten, spoort hij hem uiteindelijk wel aan om toch verder te gaan. “Denk aan uw reputatie. Je hebt al niet gesprongen.” Zo gaat Axel toch verder en brengt hij uiteindelijk 1.250 euro binnen.

VIER

3. Elisabet

Elisabet is de mol omdat …

Ook Elisabet maakt deel uit van het “verfijnde team” dat 4.000 euro verloren laat gaan in de eerste opdracht. Daarbij volgt ze de mannen blindelings en gaat ze dus ook mee in het foute antwoord bij het kunstwerk van de mol. Het is daar natuurlijk het slimste om je als mol afzijdig te houden en dan enkel mee te gaan wanneer de anderen het foute antwoord voorstellen.

In de tweede opdracht gaat Elisabet bijna zonder te twijfelen terug voor een pasvraag. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen omdat ze tijdens haar eerste doortocht bijna had opgegeven. Uiteindelijk is Elisabet de enige die een boobytrap opentrekt, daarmee speelt ze niet alleen haar eigen 500 euro uit de pot, maar ook de 1.500 euro die door de laatste persoon verdiend had kunnen worden. In totaal gaat er door Elisabets terugtocht dus 2.000 euro verloren. Kan al tellen als mol.

Elisabet is niet de mol omdat …

Van “team verfijnd” is Elisabet al bij al degene die het Vietnamees het beste onder de knie heeft. Zij wijst er ook als eerste op dat de intonatie van belang is, wat inderdaad zo is. Als ze totaal niet op de intonatie hadden gelet, had het sowieso niet gelukt.

In de tweede opdracht was Elisabet de enige die zich liet vangen door een boobytrap, daarmee speelde ze misschien wel 500 euro uit de pot, maar als mol wil je toch liever via de walkie-talkie controle houden over de opdracht. Door meteen uit het spel te liggen en geen contact meer te hebben met de andere deelnemers kan ze niemand op het verkeerde been zetten, wat in deze opdracht wel van pas kan komen.

VIER

4. Joeri

Joeri is de mol omdat …

We kunnen geen specifieke molacties aangeven voor Joeri deze week, wat niet meteen wil zeggen dat hij de mol niet kan zijn. Als mol heb je er natuurlijk nog steeds baat bij om onder de radar te blijven en jezelf voor te doen als een kandidaat.

Joeri is niet de mol omdat …

Zoals we hierboven al zeiden, we kunnen Joeri niet op molacties betrappen. In de opdracht op de speelplaats geeft hij goeie vragen waardoor die opdracht uiteindelijk 2.100 euro opbrengt.

En ook in de grotten is Joeri opnieuw de held van de dag. Met amper 30 seconden op de klok komt hij mét geld en zonder pasvragen uit de tunnel. Als mol had hij daar makkelijk een foute koker kunnen opentrekken of kunnen terugkeren en buiten tijd naar boven kunnen kruipen, maar net zoals in de opdracht met de boot, redt Joeri net op tijd de dag. Oké, je wil je als mol niet te verdacht maken, maar zo veel geld heb je daar toch niet voor over.

Ook het enthousiasme waarmee Joeri elke opdracht aanpakt, lijkt ons iets dat moeilijk te faken is. Hij gaat altijd tot het uiterste en wanneer hij opdrachten doet slagen, is hij ook oprecht gelukkig. Joeri is voor ons dus echt een gewone kandidaat en eentje die we zelfs graag zouden zien winnen op het einde. Meer zelfs: als Joeri de mol is, eten wij onze schoenen op. Met stokjes.

VIER

Hoofdverdachte

Net zoals we enkele weken geleden al zeiden, willen we echt niet geloven dat Joeri de mol is. Hij blijft altijd voor geld gaan en haalt op de cruciale momenten geld binnen. En dat deed hij al meerdere keren op momenten waar hij makkelijk geld had kunnen laten liggen.

Daardoor blijven er dus nog drie mogelijke mollen over. Het is daarbij vooral Elisabet die deze aflevering geld uit de pot heeft gehouden. Ze was mee verantwoordelijk voor de verloren 4.000 euro in de eerste opdracht en in de tweede opdracht gaat er door haar in totaal 2.000 euro verloren. Maar toch lijkt dit allemaal wel heel opvallend, waardoor we eigenlijk meer neigen naar Axel of Bas als mol.

We kiezen daarom voor Axel als hoofdverdachte. Axel was de eerste die het foute schilderij aanwees en zo de andere twee ook aanspoorde om daarin mee te gaan. Het is ook Axel die in de tunnels enorm veel tijd verspeelt. Eerst door de koker voorbij te gaan en dan terug te keren en later nog eens door “een paar minuutjes” te moeten rusten.

Bekijk hier ons interview met afvaller Kaat:

VIER

Wil je op de hoogte blijven over alles van De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep.

Gesponsorde artikelen