‘De Mol’: De strijd tegen de maffia levert een nieuwe hoofdverdachte op

De derde aflevering van De Mol stond volledig in het teken van de Siciliaanse maffia. Het worden twee dagen met wisselende prestaties, opnieuw heel wat fouten en vooral veel verdachtmakingen. Dit zijn onze verdenkingen na de derde aflevering van De Mol.

Op zevende dag rustte God uit omdat zijn werk voltooid was, maar in De Mol is dat totaal nog niet het geval. Na enkele rampzalige dagen moet er namelijk dringend geld verdiend worden. Daarvoor trekken we de heuvels rond Catania in om het, met gemengd succes, op te nemen tegen de maffia. Eén dag later trekt de groep verder het binnenland in naar Agira om de avond te eindigen in het kuststadje Acireale. Hoewel de groepspot deze keer wel enigszins gevuld wordt, laat de groep toch ook opnieuw veel geld liggen. Maar wie zal daar het meest tevreden mee zijn? Dit zijn onze nieuwe verdenkingen.

Opdracht 1: Geld van de maffia

In de eerste opdracht van de derde aflevering strijden de kandidaten in het bergdorpje Centuripe tegen de maffiabende van don Salvatore. Ze vormen daarbij zelf de carabinieri. Senne en Charlotte verzorgen de dispatch, Michaël, Lynn, Philippe en Stéphanie zijn de detectives en Coco en Bernard doen de interventies. Op vier plaatsen in het dorp wordt een zak met 1.000 euro gedropt. Als ze die tijdig vinden, mogen ze het geld houden op voorwaarde ze op het einde van de dag de juiste maffioso kunnen aanduiden uit een line-up.

Het interventieteam moet aan de hand van speciale lichtgevende outfits de vier zakken met geld weten te vinden op negen mogelijke locaties. Team dispatch heeft tien gsm’s waarop “bezorgde burgers” de locatie van een gelddrop doorbellen. Alleen telefoons met een Italiaanse ringtone leveren de juiste locaties door. Die kunnen ze dan weer doorgeven aan Coco en Bernard, die vervolgens op stap gaan.

De vier speurders kunnen dan weer drie tips – lengte, stem en tatoeages – vrijspelen om de juiste maffioso te ontmaskeren. Dat doen ze met drie verschillende opdrachten. Zo tekenen Stéphanie en Philippe populaire tatoeages, waarna Stéphanie noodgedwongen zelf “SI” laat tatoeëren. Lynn en Michaël moeten dan weer het niet-obscene gebaar zoeken tussen een reeks obscene gebaren.

Tot slot moeten Michaël en Philippe in een kapsalon hun haar – of hoofd – laten wassen en daarna proberen opmerken welke vijf voorwerpen vervangen zijn. Ook bij die laatste opdracht moesten ze overschakelen op plan B omdat ze ‘maar’ vier dan de vijf wijzigingen vonden.

Wat zou de mol doen?

De twee duo’s bepalen hoeveel geld er kan verdiend worden en hebben dus de sleutel tot deze opdracht in handen. Bovendien is het in een viertal moeilijker om te saboteren, omdat er altijd controle is van drie andere kandidaten. Van de duo’s maakt het interventieteam twee fouten, terwijl het dispatchteam ervoor zorgt dat één zak met geld niet kan gevonden worden. Bernard en Coco maken hier dus een slechte beurt.

  • Totaal te verdienen: 4.000 euro
  • Verdiend: 1.000 euro

Opdracht 2: Omertà

De avond voor de start van de tweede opdracht mag de mol vier personen “het zwijgen opleggen”. Hij of zij kiest daarbij voor Coco, Bernard, Charlotte en Michaël. Zij krijgen ’s morgens een bericht dat ze twee uur lang geen woord mogen uitbrengen. Als dat lukt, brengen ze elk 500 euro op. Omdat de andere groepsleden vrezen dat het zwijgen voor het viertal een persoonlijk voordeel kan opleveren, doen ze er aanvankelijk alles aan om hen te doen babbelen.

Daarnaast kan er tijdens deze twee uur zwijgplicht nog extra geld verdiend worden. Telkens de klokken van Agira luiden, moet één zwijger terug naar zijn kamer voor een extra opdracht die ook 500 euro kan opleveren. Zo moet Coco ervoor zorgen dat Philippe exact 75,4 kilogram weegt. Daarvoor heeft ze 5 minuten, iets wat lukt. Michaël moet dan weer Lynn een medley laten zingen van In een klein stationnetje en Op een grote paddenstoel. Ook dat lukt met enige moeite, al verbreekt Michaël daarbij wel zijn zwijgplicht: een nuloperatie dus.

Bernard en Charlotte moeten de laatste opdracht samen tot een goed einde brengen voor 1.000 euro. Zij moeten Lynn, Stéphanie, Senne en Philippe elk twee lengtes doen zwemmen in hun zwembadje en ervoor zorgen dat die dat telkens iets sneller doen dan de voorganger. Ook deze opdracht is een succes.

Wat zou de mol doen?

De belangrijkste taak van de mol bij deze opdracht is om de juiste personen de zwijgplicht op te leggen. Daarbij lijkt het het meest aangewezen om jezelf niet te kiezen zodat je onwetend een van de opdrachten kan proberen te doen mislukken.

  • Totaal te verdienen: 4.000 euro
  • Verdiend: 3.000 euro

Opdracht 3: De wraak van don Salvatore

Na contact te hebben met het thuisfront moeten de kandidaten naar de volgende bestemming, het kuststadje Acireale, rijden. Een van hun BMW’s blijkt echter “in onderhoud” te zijn en dus moeten twee duo’s met een zeer typische Piaggio Ape de verplaatsing maken. Philippe biedt zich daarbij meteen aan, waarna Charlotte bij hem wil zitten. Vervolgens stelt ook Bernard zich kandidaat en hij krijgt Michaël mee. Lynn, Senne, Coco en Stéphanie gaan met de overgebleven BMW.

Halverwege de rit krijgen de kandidaten in een van de Ape’s telefoon van maffiabaas don Salvatore uit de eerste opdracht. Die is kwaad voor zijn gestolen 1.000 euro en heeft in één autootje een bom geplaatst.

Terwijl de BMW terugkeert om de bom te ontmaskeren, spelen de twee Ape’s een “pastaduel”, waarbij ze om de beurten een pastasoort moeten opsommen. De verliezers komen op een bom te zitten, samen met een strafpunt voor elke passagier. Dat laatste zorgt ervoor dat tijdens de volgende eliminatietest een goed antwoord fout wordt gerekend. Na maar liefst veertien pastasoorten – wat de inzet van deze opdracht op 1.400 euro brengt – was de inspiratie bij Philippe en Charlotte op, waardoor zij de bom en strafpunten onder hun gat krijgen.

Daarna is het aan Coco, Lynn, Senne en Stéphanie om te achterhalen in welke Piaggio Ape de bom zit. Als hen dat lukt, winnen ze 2.800 euro (want Lynn zet een verdubbelaar in) en krijgen Philippe en Charlotte een strafpunt. Duiden ze de verkeerde Ape aan, dan krijgen de zes andere kandidaten een strafpunt en verdienen ze geen geld.

Bernard en Michaël doen tijdens de ondervraging heel zenuwachtig, terwijl Charlotte en Philippe koelbloedig blijven. Daardoor kiest het BMW-viertal fout en wordt er geen geld verdiend. Bovendien hebben

Wat zou de mol doen?

Als mol kan je hier vanuit iedere plaats proberen de opdracht te doen mislukken. De sleutel van de opdracht lijkt te liggen bij het viertal in de BMW. Zij moeten namelijk beslissen waar de bom ligt en of er dus geld verdiend wordt. Via een teken van Gilles kan de mol daarbij weten richting welke Ape hij of zij de groep moet sturen. Toch is het ook mogelijk om vanuit een Piaggio Ape dit viertal een foute keuze te laten maken.

  • Totaal te verdienen: 1.400 euro x 2 = 2.800 euro
  • Verdiend: 0 euro

Groepspot na aflevering: 9.640 euro

Bernard

Bernard is de mol, want …

Bernard loopt in de eerste opdracht de eerste geldzak kwijt door snel naar de schouder van Centuripe te lopen in plaats van naar het hoofd. Ook bij de laatste geldzak stuurt hij Coco, die te weinig conditie heeft om hem de juiste richting uit te sturen, naar een foute locatie. Twee keer foutgelopen, twee keer 1.000 euro misgelopen. Hoewel hij zelf aangeeft geen orientatie te hebben, doet Bernard hier nooit echt een beroep op Coco om de weg te vinden.

Tijdens de ondervraging van de Piaggio Ape-opdracht heeft Philippe het duo Bernard-Michaël de ideale voorzet om het spel in hun voordeel te beslissen. Philippe bekent namelijk dat hij en Charlotte begonnen zijn met pasta’s opsommen. Daarmee zegt hij per definitie dat zij op de bom zitten, aangezien er een even aantal pasta’s zijn genoemd. Toch gaat Bernard daar niet op door. Daarentegen doet hij – zonder reden – zeer zenuwachtig, waardoor het BMW-viertal hen aanduidt en er 2.800 euro verloren gaat.

Bernard is niet de mol, want …

Bernard slaagt erin om twee uur lang stil te zijn en brengt zo 500 euro op.

Charlotte

Charlotte is de mol, want …

Nadat de omertàopdracht zo goed als perfect loopt, zorgt Charlotte er in het ultieme slot toch nog voor dat er 500 euro minder wordt verdiend. Op het moment dat Philippe al zo goed als bezig is met zijn sierduik in het zwembad besluit ze hem nog verder aan te moedigen door haar zwijgplicht te doorbreken met een duidelijk “Allez, go!”.

Charlotte is niet de mol, want …

Tijdens de eerste opdracht laat Charlotte zich wel van haar beste kant zien. Op één strikvraag – That’s Amore – na, weet ze samen met Senne alle Italiaanse en niet-Italiaanse muziek te herkennen. Zo geeft ze Bernard en Coco de kans om 3.000 euro te verzamelen.

Coco

Coco is de mol, want …

Bij de eerste opdracht was het heel moeilijk om aan de hand van de uitleg van Gilles in te schatten wat iedere groep precies ging moeten doen. Toch kon je er bij het woord “interventie” vanuit gaan dat er ging moeten gelopen worden. Als je dan in een bergdorp bevindt, is het misschien niet aangeraden om je daarvoor heel spontaan op te geven als je al bij de eerste reeks trappen compleet buiten adem bent.

Coco is niet de mol, want …

Tijdens diezelfde opdracht merkt Coco wel meteen op dat Centuripe eruit ziet als een persoon en zij en Bernard dus een soort kaart zijn.

Als babbelgrage Spaanse furie was Coco bij de tweede opdracht de eerste naam die uit de mond van de mol kwam toen moest gekozen worden wie het zwijgen werd opgelegd. Toch hield ze zonder problemen twee uur haar mond en wist ze ook nog eens haar aankleedopdracht met Philippe tot een goed einde te brengen. Alles samen goed voor 1.000 euro.

Lynn

Lynn is de mol, want …

Lynn kiest ervoor om een verdubbelaar te verspillen aan een opdracht die amper 1.400 kan opbrengen. Daardoor is de mogelijke bonus ook zeer beperkt. Bovendien gaat het hier om zo goed als een gokopdracht met 50 procent kans.

Lynn neemt tijdens diezelfde opdracht het voortouw om Bernard en Michaël als leugenaars aan te duiden, waardoor haar verdubbelaar – en dus 2.800 euro – niet verdiend wordt.

Lynn is niet de mol, want …

Tijdens de eerste eerste opdracht moet Lynn enkel, samen met Michaël in actie komen als ze door middel van gebaren de lengte van de maffioso kunnen achterhalen. Daarbij smijt ze zich volledig en beeldt ze zonder schaamte alle obscene gebaren uit. Mede daarmee wordt de 1.000 euro, die evengoed meer kon geweest zijn, verzilverd.

Met enige moeite slaagt Lynn er uiteindelijk in om de kinderliedjesmedley succesvol te zingen.

Lynn kiest Charlotte als nieuwe verantwoordelijke voor de verdubbelaars. Daarmee kiest ze een van de twee kandidaten die iets meer kans hebben op een verlengd verblijf.

Michaël

Michaël is de mol, want …

Michaël coacht Lynn met veel geduld tot een succesvolle kinderliedjesmedley, maar schreeuwt dan luid zijn vreugde uit, waardoor deze opdracht van zijn kant een nuloperatie is geworden.

Ging net als Bernard tijdens de Piaggio Ape-opdracht niet in de verspreking van Philippe over het pastaduel en voorkomt dus zo dat er met deze opdracht eenvoudig 2.800 euro gewonnen wordt.

Michaël is niet de mol, want …

Helpt bij de eerste opdracht mee aan het ontmaskeren van de maffioso, vooral bij de gebaren.

Senne

Senne is de mol, want …

Senne houdt zich tijdens de laatste opdracht enigszins op de achtergrond en laat Lynn, Stéphanie en Coco zo vlot de foute Piaggio Ape aanduiden. Hij wijst er nochtans halverwege de ondervraging even op dat hij Philippe en Charlotte niet gelooft, maar gaat daar verder niet op door.

Senne is niet de mol, want …

Toont zijn goede muziekkennis door de ringtones snel te herkennen. Op één foutje na weet hij ook altijd correct te zeggen of het gaat om Italiaanse of niet-Italiaanse muziek.

Stéphanie

Stéphanie is de mol, want …

Stéphanie reageert altijd heel kritisch en kwaad als iemand een fout maakt tijdens een opdracht. Op die manier zet ze de verdachte zaken van haar medekandidaten in de verf en vallen haar eigen sabotages minder op.

Tijdens de zwemopdracht teuzelt Stéphanie tijdens haar zwembeurt veel langer dan nodig, ondanks het opjagen van Charlotte en Bernard. Daardoor is ze uiteindelijk maar heel nipt sneller dan Lynn. Een mooie poging als mol om 1.000 euro te proberen mis te lopen.

Stéphanie is niet de mol, want …

Stéphanie maakt misschien wel de ultieme opoffering door een tatoeage te laten zeggen in functie van een opdracht. Zo helpt ze de eerste opdracht tot een goed einde te brengen.

Afvaller: Philippe

Hoewel Philippe zich ook deze week opnieuw af en toe verdacht maakte – denk maar aan zijn mooie duif, uhm arend – is hij de mol niet.

Philippe slaagde er met de hulp van Charlotte in om de rest van de groep met een strafpunt op de zadelen, maar dat mocht blijkbaar niet baten. Zijn eliminatie is een duidelijk bewijs dat Philippe de mol allesbehalve op het spoor was.

Philippe kwam over als een zeer goed voorbereide kandidaat, maar is onderweg tussen het bos de bomen kwijtgeraakt en dus neemt de groep afscheid van de oudste kandidaat, nadat één week geleden de oudste vrouwelijke kandidate ook al moest vertrekken.

Hoofdverdachte: Bernard

Al van bij het begin van dit seizoen is Bernard heel hard op de voorgrond te zien. Normaal gezien is dat niet meteen een goede eigenschap voor een mol. Maar nu Bernard meer en meer fouten lijkt te maken en vaak op cruciale plaatsen zit, kunnen we niet anders dan ons vizier op hem richten.

Bij de eerste opdracht zorgt Bernard er twee keer voor dat hij en Coco fout lopen. Door altijd voorop te lopen, beslist hij naar welke locatie gegaan wordt en daarbij loopt het dus meermaals fout. Zo kon er meteen 2.000 euro minder verdiend worden.

In de tweede opdracht kan hij de verdachtmakingen even van zich af schuiven door twee uur te zwijgen, maar dat was uiteraard maar voor het kleine bedrag van 500 euro. Tijdens de zwemproef kan hij niet op tegen het enthousiasme van Charlotte.

Op het einde van de aflevering wordt de immer zelfzekere Bernard ineens extreem zenuwachtig terwijl hij simpelweg de waarheid moet spreken. Zo doet hij ook deze opdracht mislukken en loopt de groep nog eens 2.800 euro mis.

Van de 6.800 euro die de groep in de derde aflevering laat liggen, valt dus 4.800 euro rechtstreeks aan acties van Bernard toe te schrijven.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips!.

De Mol is elke zondag om 20 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...