‘De Mol’: Tweede afvaller: “Ik heb gegokt en verloren, niets aan te doen”

De tweede aflevering van De Mol, dat betekent ook de tweede afvaller. Na de Messias van Gullegem is het nu de mama (zeker niet de oude doos) van de groep die het spel moet verlaten. Karolien kon vier pasvragen hebben, maar besloot om de kist dicht te houden. Iets dat haar waarschijnlijk had kunnen redden.

Soms loont het om egoïstisch te zijn en Karolien had dat beter gedaan. Als zij en Philippe de doos van Pandora hadden geopend had ze wellicht de eliminatie overleefd. Maar nu moest Karolien het spel dus verlaten. “Ik verwenste mezelf wel, door die vier pasvragen die ik liet liggen. Die hadden me wellicht in het spel gehouden. Je wil echt niet weten hoe vaak dat moment nog in mijn dromen is komen spoken. Waarbij het trouwens telkens ook beter afliep (lacht).”

“Gegokt en verloren”

Karolien moest haar test dus zonder pasvragen invullen en deed dat het minst goed. “Ik had zeker nog geen last van tunnelvisie. Ik wou geen Matteoke doen en had een aantal verdachten over wie ik mijn antwoorden heb gespreid. Maar ik merkte dat ik te weinig informatie had, waardoor er ook wat gokwerk aan te pas kwam. Ik vermoed dat ik niet oplettend genoeg ben geweest, en mijn molboekje niet zorgvuldig genoeg heb aangevuld. Ik heb gegokt en verloren, niets aan te doen!”

“Het is vooral spijtig dat de aanloop naar het programma langer duurde dan de reis zelf. Ik had me misschien wat beter moeten voorbereiden. Ik ben al sinds het eerste seizoen een grote fan en heb alle seizoenen verslonden. Maar daar bleef het bij: ik las geen extra interviews met de kandidaten of keek niet naar de theorieën die online circuleerden. Dat had ik misschien beter wel gedaan. Mijn exit uit het programma had ik ook anders willen aanpakken. Ik sta nooit ergens met mijn mond vol tanden, maar daar dus wel. Ik was duidelijk onder de indruk. Mocht ik het opnieuw kunnen doen, dan ging ik eruit met een rake oneliner, in plaats van de stilte die het nu was (lacht).”

Bijna de mol betrapt

Hoewel haar tijd in De Mol maar kort was, blikt Karolien er wel positief op terug. “Het allerleukste vond ik de kennismaking met alle kandidaten op het dek, ’s avonds na de eerste opdracht. Eten, drinken en uitblazen na een intense dag. Hoe tien kandidaten van verschillende pluimage instant sympathie voor elkaar hebben. Wat een heerlijke bende! Ik genoot ook van de onwetendheid over de opdrachten. Ik had nooit stress en keek er telkens weer naar uit wat de dag weer zou brengen. Het was zeker het avontuur van mijn leven. Ik ben zo dankbaar dat ik geselecteerd werd. Ik kijk nu erg uit naar de reünie-aflevering om iedereen terug te zien. Ik vond het een onvergetelijke ervaring. Wanneer mag ik tweede zittijd komen doen?”

Karolien vertelt ook over een ander opvallend moment waarbij ze dacht dat ze de mol betrapt had. “Ik werd eens veel te vroeg wakker van stille voetstappen op de gang. Ik was ervan overtuigd dat de mol zijn/haar kamer uitgeslopen was voor een geheime briefing en ben toen opgestaan. Ik stond te luistervinken aan de deur van de eetzaal waar al licht brandde. Plots ging die deur open en struikelde ik net niet binnen. Ik weet niet wie er het meest geschrokken is toen: ik of de ober die het ontbijtbuffet aan het voorbereiden was. Hij zei dat het om 5.15 uur nog wat te vroeg was voor ontbijt, maar gaf aan dat hij me wel al aan een koffietje kon helpen. Die keek raar op toen ik doodleuk zei: ‘Neen dank je, ik lust geen koffie’. (lacht)”.

Mallorca

Wanneer kandidaten De Mol verlaten, moeten ze nog voor de rest van de periode van de opnames onder de radar blijven, zodat niemand weet dat ze snel uit het programma liggen. Karolien loste dat op een leuke manier op. “Ik ben meteen doorgereisd naar Mallorca. Een boekje lezen in de zon en wat bijslapen leken me de beste manieren om mijn ontgoocheling door te slikken. Maar zelfs de titels van de romans die ik bijhad wreven het er nog eens in: Alsof het voorbij is van Julian Barnes en Ontspoord van Michael Katz Krefeld.”

“Mijn avontuur in De Mol bleef me ook wel achtervolgen op reis. Dan rij je ineens met de huurwagen voorbij een restaurant dat ‘Es Moli’ heet, en flitsen je gedachten meteen weer naar Sicilië. In dat restaurant ben ik alleszins nooit gaan eten (lacht).”

De doos van Pandora

In haar laatste aflevering had Karolien alle troeven in handen om haar plaats te redden. Zo kon ze samen met Philippe (en Senne) de volgorde bepalen voor wie kans maakt op een voordeel. Aanvankelijk besloot ze om dit te verzwijgen voor de groep “Op zich vond ik dat niet zo moeilijk. Philippe en Senne waren onzeker en ongerust dat onze nieuwe rangschikking bekend zou worden, maar ik was vooral pragmatisch. Ik vond dat we niet alles hoefden te delen. Dus vertelden we op mijn aandringen niet de volledige waarheid. Philippe en ik maakten kans op een voordeel, wat ook logisch was omdat we op de laatste verdieping waren geraakt. De rest van het verhaal hielden we achterwege om de groepssfeer niet te drukken. Toen dan uiteindelijk de volledige rangschikking bekend raakte, hebben we die redenering ook uitgelegd.”

Nadien gebruikten Karolien en Philippe dat voordeel dus niet door te beslissen om de kist niet te openen. “Ik kan me nog steeds voor de kop slaan dat ik dat niet anders beslist heb (lacht). Ik was vooral ongerust dat zoiets voor een grote vertrouwensbreuk zou zorgen, en dat de rest geen informatie meer met ons zou delen in de aanloop naar eliminaties. Die vrees bleek ongegrond. Iedereen heeft het Senne en Michaël heel vlot vergeven, en ze lagen nog steeds heel goed in de groep. Dat had ik ongetwijfeld ook voor mekaar gekregen met wat grapjes links en rechts.”

Reacties

Tot twee weken geleden wist niemand dat Karolien meedeed met De Mol, zelfs haar kinderen waren niet op de hoogte. “Mijn kinderen gingen compleet door het dak toen mijn deelname werd bekendgemaakt in Café De Mol. Gillen, brullen, springen … Een epische avond! Meteen volgden het gissen en missen, van ‘Jij bent de mol, zó liegen!’ tot ‘Je ligt er toch niet van de eerste keer uit hé, want dan kan je evengoed niet deelnemen’ en ‘Je bent toch wel wat grappig geweest daar?’. Ze zijn gisteravond op reis vertrokken met hun papa, en zullen mijn exit dus per sms vernemen. Hopelijk is dat na twee weken Nijl en piramides ook genoeg verteerd bij thuiskomst. (lacht)”

“Ook mijn vrienden en collega’s waren erg enthousiast. Ze vonden me erg authentiek en mezelf op beeld, alleen misten ze wat doorgaans mijn handelsmerk is: mijn twee zonnebrillen (één om mijn krullen te temmen en één voor de zon). En mijn studenten reageren ook heerlijk, met veel meme’s en opvallend meer vriendelijke blikken dan vroeger. Ik ben wel blij dat het nu Paasvakantie is, zodat ik niet teveel teleurgestelde blikken moet kruisen. (lacht)”.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips!.

De Mol is elke zondag om 20 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...