Left Right
scrollTop top

De muzikale erfenis van Avicii is groter dan je denkt: op deze nummers hebben we allemaal al wel eens gedanst


De muzikale erfenis van Avicii is groter dan je denkt: op deze nummers hebben we allemaal al wel eens gedanst

De Zweedse dj en producer Avicii – zijn echte naam is Tim Bergling – is onverwacht overleden op amper 28-jarige leeftijd. ‘Bromance’ was zijn eerste hit, ‘Levels’ was de superhit die hem tot headliner op de dancefestivals maakte en ‘Wake Me Up’ met Aloe Blacc zijn wereldhit waarvoor we hem zullen blijven herinneren. Maar in zijn korte carrière heeft Avicii nog veel en veel meer gemaakt.

1. Zijn doorbraakhit onder de naam Tim Berg: Bromance (2010)

Haalde bij ons in de Ultratop 50 de eerste plaats in september 2010. Het was de eerste nummer 1-hit voor Avicii waar ook ter wereld.

2. Met de sample van Cassius: My Feelings For You (2010)

3. Deze kennen we van ergens: Seek Bromance (2010)

4. Van “beloftevol” naar “wereldster”: Levels (2011)

Met dit nummer stond Avicii meer dan een half jaar in de Ultratop 50. Hij kwam ermee tot op de vierde plaats bij ons, maar in thuisland Zweden en in Noorwegen werd het een nummer 1 en in zeven andere landen kwam hij ermee in de top 5 van de plaatselijke hitparade.

5. De bevestiging: Wake Me Up met Aloe Blacc (2013)

Dit haalt werkelijk overal de eerste plaats. Aloe Blacc maakte ook een akoestische versie van dit nummer nadat hij niet vermeld werd op de officiële cover. Uiteindelijk zal de versie van Aloe Blacc en Avicii 47 weken bij ons in de Ultratop 50 kamperen.

6. De eerste samenwerking met Nicky Romero: I Could Be The One (2013)

Nummer 1 in Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. Top 10 in acht andere landen waaronder België.

7. De tweede single van zijn debuutalbum ‘True’: You Make Me (2013)

8. Met drie nummers tegelijkertijd in de Ultratop 50: Hey Brother (2013)

In het najaar van 2013 staan Wake Me Up, You Make Me en Hey Brother een aantal weken samen in de Ultratop 50. Op Hey Brother valt op dat Avicii de country opzoekt, dat doet hij opnieuw met zijn volgende single Addicted To You waarop countryzangeres Audra Mae de vocals inzingt. Opnieuw staat Avicii een aantal weken met drie nummers in de Ultratop 50, want Wake Me Up! weet van geen wijken.

9. Omschreven als een “pirate-y-fight song” met stem en lyrics van Nicholas Furlong: The Nights (2015)

10. De eerste echte hit na de beslissing om te stoppen met toeren: Without You met Sandro Cavazza (2017)

In maart 2016 beslist Tim Bergling om na de data die gepland staan voor die zomer definitief te stoppen met toeren. “Ik ben volwassen geworden terwijl ik groeide als artiest. Ik heb mezelf beter leren kennen en ben tot het besef gekomen dat er nog zo veel meer is dat ik zou willen doen met mijn leven en zo weinig tijd om het allemaal te verkennen” schreef hij toen.

Een optreden in België stond toen al niet meer op de planning. Het laatste optreden van Avicii in ons land dateert van Tomorrowland 2015.

11. Zijn meest recente hit: Lonely Together met Rita Ora (2017)

Naast eigen werk maakte Avicii ook remixen voor onder andere Roger Sanchez, Dimitri Vegas & Like Mike, Tiësto, David Guetta, Robyn, Daft Punk, onze eigen Kate Ryan, Madonna, Major Lazer, Coldplay en Otto Knows.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…