De nieuwste Barbie draagt een hoofddoek … en is gebaseerd op deze Amerikaanse schermster

De nieuwste Barbie draagt een hoofddoek … en is gebaseerd op deze Amerikaanse schermster

Speelgoedreus Mattel heeft een nieuwe Barbie voorgesteld … en die draagt voor het eerst een hoofddoek! Het uiterlijk van de pop is gebaseerd op de Amerikaanse olympische schermster Ibtihaj Muhammad. Vanaf 2018 ligt de Barbie bij ons in de rekken.

De nieuwe Barbie met hijab is gebaseerd op Ibtihaj Muhammad, de eerste Amerikaanse olympische atlete met een hoofddoek. Zij werd later ook de eerste Amerikaanse moslima die een olympische medaille won. Een rolmodel voor de Amerikaanse moslimgemeenschap dus.

“Ibtihaj blijft overal vrouwen en meisjes inspireren om grenzen te doorbreken”, zeggen de makers van Barbie, die de nieuwe pop voorgesteld op het Glamour Women of the Year-gala in New York. “We hopen dat deze pop hen eraan herinnert dat ze alles kunnen zijn en alles kunnen doen.”

Barbie als universeel icoon

Muhammad zelf is dolblij en noemt de pop een kinderdroom die uitkomt. Naar eigen zeggen kon ze zich als kind nooit écht identificeren met de poppen die ze toen kreeg. “Als atlete zijn er zo veel momenten geweest dat ik me buitengesloten voelde”, zeg ze. “Dat Mattel, zo’n wereldwijd merk, zijn speelgoedlijn diversifieert met een pop die een hijab draagt, is erg ontroerend voor mij.”

Muhammad mocht zelf richtlijnen aan Mattel geven, zelfs voor de stof van hijab. Verder draagt ze een schermuniform, een masker, speciale schoenen en heeft ze een ontzagwekkend zwaard in de hand.

Vanaf 2018 is de hijab-Barbie bij ons verkrijgbaar.

Gesponsorde artikelen