Dé oplossing tegen schietpartijen? School in Florida laat enkel nog doorzichtige rugzakken toe

Dé oplossing tegen schietpartijen? School in Florida laat enkel nog doorzichtige rugzakken toe

Op Marjory Stoneman Douglas, de school waar een schutter vorige maand 17 studenten doodde, worden steeds meer veiligheidsmaatregelen getroffen om studenten beter te beschermen. Nu mogen studenten enkel nog spullen meebrengen die in een doorzichtige rugzak zitten. Dat moet als antwoord dienen op een aantal incidenten met messen, die de school binnenraakten na de schietpartij. 

Het is zes weken geleden dat een voormalige student aan de Marjory Stoneman Douglas middelbare school in Parkland County, een einde maakte aan het leven van 17 studenten en leraren. Zes weken waarin de gemoederen hoog opliepen en de studenten zich steeds luider uitspreken tegen de huidige (beperkte) wapenwetgeving. De school zelf neemt nu ook extra maatregelen: metaaldetectors en doorzichtige rugzakken zijn er daar maar twee van.

Die doorzichtige rugzakken zal de school zelf uitdelen aan studenten die er geen hebben, en zullen uiteraard geen oplossing bieden tegen semi-automatische machinegeweren. Maar in de laatste weken waren er drie incidenten met messen, die wél vlotjes in een rugzak gaan, waardoor de school de nood voelde om een stapje verder te gaan.

Messen

Het is niet alsof messenaanvallen voordien schering en inslag waren op Marjory Stoneman Douglas, maar, zoals de vader van één studente zei: “Ze was doodsbang om naar school te gaan na de schietpartij.” De man z’n dochter had een mes getrokken naar een medestudent in de cafetaria. Daarvoor moest ze zich later die week bij de rechter verantwoorden, al vielen er geen gewonden.

Het is niet onlogisch dat studenten met een trauma een manier zoeken om zich te beschermen op school, maar Marjory Stoneman Douglas wil toch erger voorkomen. Vandaar de doorzichtige rugzakken dus. Er komen ook metaaldetectors aan de ingang van de scholen. De directeur van Marjory Stoneman Douglas liet daarover optekenen: “Daar kom je met een machinegeweer niet door.”

Wapenwetgeving

De meeste scholen in Florida die toegankelijk zijn vanuit verschillende ingangen, zullen tegen 2019 een centrale ingang voorzien, die beter kan bewaakt worden. Er werd ook een nieuwe wet gestemd in Florida: er komt acht miljoen dollar vrij om een gewapende bewaker te zetten in elke school vanaf volgend schooljaar. Er wordt ook zes miljoen vrijgemaakt voor meer mentale gezondheidszorg in het district.

Of ze in de schooldistricten nu echt zitten te wachten op een gesubsidieerde bewaker, is twijfelachtig. Marjory Stoneman Douglas had namelijk al een bewaker op school, die hield zich tijdens de schietpartij vooral afzijdig.

Leerlingen reageerden al op de nieuwe maatregelen op Twitter. “Bedankt om mijn school meer op een gevangenis te laten lijken omdat de wetgever niet het gezonde verstand heeft om de wapenwetten te hervormen”, zei Kyra Parrow, een vijfdejaars. Het protest van de studenten na de schietpartij beheerst nog steeds de kranten in de Verenigde Staten.

iStock

Gesponsorde artikelen