Wat is er leuker dan op koude winterdagen ’s ochtends wakker te worden terwijl je partner of roomy een cake in de oven heeft geplaatst? Zo makkelijk, zo lekker, zo geurig en zo veel dat er er fout kan lopen.
Het internet staat vol met heerlijke cake recepten. Met wat boterroom glazuur en confituur tover je deze receptjes zelfs makkelijk en snel om tot een heuse taart. Toch durft het wel eens fout te lopen. Hier vind je enkele foolproof tips & tricks.
Het meest gekende basis recept is de Quatre Quart :
- 200 gr. (ongezouten) boter
- 200 gr. (zeer) fijne suiker
- 200 gr. (zelfrijzende) bloem
- 4 eieren
Maar zelfs met dit recept durft het wel eens fout te lopen. Het is namelijk zeer belangrijk dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn. Zoniet wordt het moeilijker om alles goed te mengen en om de suiker op te lossen. Zelf impulsieve bakker heb ik meestal niet het geduld om enkele uren te wachten voor zachte boter & in de microgolf krijg je eerder botermelk dan een zachte, luchtige emulsie. Dat zorgt dan weer voor een plattere, dichtere cake… uiteraard, smaken verschillen!
Om sneller te kunnen beginnen met het echte werk kan je de eieren 5-7 minuten laten rusten in een kom gevuld met warm water uit de kraan (niet heet want dan barsten ze door de schok!). Voor de boter neem je dan een breed glas of glazen kom, gevuld met en bodempje water en zet je deze voor een minuut of twee in de microgolf oven op volle kracht. Na het verwijderen van al het water draai je deze dan om over een schaaltje waar je de boter op plaatst. Tegen dat je eieren op kamertemperatuur zijn is ook je boter lekker smeuïg.
Heb je niet alles in huis en toch goesting, kan je ook verschillende substituten gebruiken.
- Boter : een 30/70 mix van yoghurt en olie werkt meestal perfect en je krijgt een aangenamer smaak dan wanneer je enkel olie gebruikt. Voor de olie is het best een te kiezen met weinig smaak, zoals mais of pinda olie. Je cake zal door enkel olie te gebruiken ook wat vetter aanvoelen en smaken, maar dat is voor een stuk op te lossen door hem in de koelkast te zetten.
- zelfrijzende bloem : gebruik 1/5 minder gewone -fijne patisserie- bloem en in de plaats hiervan maïzena. De maïzena houdt de lucht door het kloppen veel beter vast en zorgt hierbij voor een luchtiger textuur.
- eieren : Geloof het of niet, je kan in plaats van eieren ook appelmoes, banaan of gemixte tofu gebruiken. Lekker en speciaal probeerseltje is een mix van deze 3. Je hebt bij allen wel wat bakpoeder nodig om en betere binding te verkrijgen.
Probeer ook eens wat suiker weg te laten en zout toe te voegen voor hartiger recepten. Perfect als breakfast-of-champions. Wat je ook doet, laat niets wég uit het recept (zie bovenstaand filmpje)!
Warme, gezellige en heerlijke feestdagen!!!