‘De Slimste Mens ter Wereld’ maakt kandidaten bekend voor 22ste seizoen

Het 22ste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld gaat volgende week van start. Tot nu toe kenden we al veertien kandidaten van dat nieuwe seizoen, maar nu heeft Play4 alle 34 kandidaten gedeeld. Het gaat opnieuw om een heel diverse en uiteenlopende groep.

Anastasya Chernook (31), onderneemster en influencer

Anastasya is geboren in Kirgizië, maar vluchtte als zesjarig kind met haar ouders naar België. Nu woont ze met haar man en kindje in het West-Vlaamse Zwevezele. Daar richtte ze de School of Confidence op.

Regelmatig is ze ook te zien in De Tafel van Gert of op een of andere podcast en als influencer. Enkele maanden geleden publiceerde Anastasya haar boek De kroning van een krotkind waarin ze haar indrukwekkende levensverhaal deelt. 

Aster Nzeyimana (30), sportjournalist en presentator

Zijn carrière begon bij Urgent.fm, waarna het doorging naar MNM, Sporza Radio, Het Journaal en Extra Time. In 2023 maakte hij de overstap naar VTM, waar hij onder andere te zien is als presentator van The Voice van Vlaanderen.

Een piepjonge Aster was bijna tien jaar geleden al eens te zien in De Slimste Mens ter Wereld. Toen hield hij het maar één aflevering vol, nu hoopt hij uiteraard op meer.

Barbara Sarafian (56), actrice

We kennen Barbara Sarafian natuurlijk als actrice uit onder andere Aanrijding in Moscou, maar ook als jurylid in De Slimste Mens ter Wereld. Die stoel ruilt ze nu tijdelijk in voor een kandidatenstoel.

Voor Barbara Sarafian wordt het haar derde deelname aan De Slimste Mens ter Wereld. In 2011 hield ze het twee afleveringen vol, maar in 2017 haalde ze de finaleweken. Doet ze nu nog beter?

Bart Appeltans (42), interieurarchitect

Bart Appeltans is de drijvende kracht achter interieur- en architectenbureau SFAR. Bij het brede publiek is hij echter vooral bekend van Blind Gekocht op Play4 en Huis Gemaakt op VTM. Naar eigen zeggen heeft hij geen competitiedrang, maar toch won hij vorig jaar als verrader De Verraders.

Bo Van Spilbeeck (65), auteur en voormalig journaliste

Na jaren aandringen heeft Bo Van Spilbeeck eindelijk tijd om deel te nemen aan De Slimste Mens ter Wereld. Recent ging ze namelijk met pensioen na een carrière van 35 jaar bij VTM Nieuws.

Daan Alferink (29), interieurstylist

Nadat hij zijn droom om acteur te worden moest opbergen, koos Daan Alferink voor een interieuropleiding. Zo werd hij via Instagram en TikTok toch bekend en duikt hij steeds vaker op tv op. Zeven jaar geleden verhuisde hij naar België. Recent haalde hij de finale van MasterChef, nu hoopt hij op hetzelfde.

Daphne Agten (34), actrice

Daphne maakt al heel lang theatervoorstellingen, maar is ook bekend als Rosita in de film Holy Rosita van Wannes Destoop. Op 14-jarige leeftijd stelde ze ooit een vraag in de ronde ‘Open Deur’, nu keert ze terug als deelnemer.

Dimitri Verhulst (52), schrijver en regisseur

Binnenkort gaat met Waarom Wettelen de debuutfilm van Dimitri Verhulst in première. Reden genoeg voor de auteur om eindelijk toe te geven aan het jarenlange aandringen van Erik Van Looy om eindelijk eens deel te nemen aan De Slimste Mens ter Wereld.

Emma Bale (25), zangeres

Al op haar 14de nam Emma Bale deel aan The Voice Kids. Het leverde haar een single op die de vierde plaats bereikte in de Ultratop 50. Sindsdien voegde ze aan haar palmares nog meerdere andere hits, MIA’s en een succesvolle deelname aan Liefde voor Muziek toe.

Eva De Bleeker (50), politica

Van de lokale basis tot aan de partijtop, staatssecretaris en sinds deze zomer de nieuwe partijvoorzitter van Open Vld. Dat is het straffe parcours van Eva De Bleeker de voorbije twintig jaar. Hier hoopt ze op een even straf parcours.

Geert Van Rampelberg (49), acteur

De Behandeling, Code 37 en Knokke Off zijn maar enkele zaken waarvan je Geert Van Rampelberg als acteur kan kennen. In de musical Red Star Line bewees hij ook te kunnen zingen. Recent bracht hij zelfs een single uit. Maar hoe zal quizzen hem vergaan?

Hanne Verbruggen (30), actrice en zangeres

Een nieuw jaar, een nieuw K3’tje, want Hanne Verbruggen is al het vierde lid van de populaire groep die zich aan De Slimste Mens ter Wereld waagt. Karen Damen heeft voorlopig het record met drie afleveringen.

Hannelore Knuts (46), topmodel

De Slimste Mens ter Wereld Hannelore Knuts

Hannelore is een internationaal topmodel en woonde tien jaar in New York, sierde talloze covers van Vogue en liep shows op de catwalk van grote namen zoals Prada, Gucci, Dior en Chanel. ​Naast haar modecarrière is ze ook mindfullness- en meditatiecoach. Tot slot kan je haar ook kennen als presentatrice van Belgium’s Next Top Model. Haar zoontje hielp haar met de voorbereiding op het quizzen.

Hetty Helsmoortel (38), moleculair bioloog en doctor in de gezondheidswetenschappen

De Slimste Mens ter Wereld Hetty Helsmoortel

Ooit werkte Hetty Helsmoortel als kankeronderzoeker, maar nu is ‘wetenschapswatcher’. Zo schrijft ze wetenschapsboeken voor de gewone sterveling, geeft ze duiding op de VRT en is ze te horen op de podcast Nerdland.

Jonatan Medart (24), content creator

De Slimste Mens ter Wereld Jonatan Medart

Jonatan Medart werd in 2020 in volle coronapandemie bekend op TikTok en is sindsdien niet meer te stoppen. Hij werd tweede in Dancing With The Stars en vorig jaar won hij een Jamie Award. Zijn avontuur in De Verraders duurde iets minder lang, maar hier hoopt hij opnieuw beter te doen.

Kenza Ameloot (22), Miss België

De Slimste Mens ter Wereld Kenza Ameloot

Kenza Ameloot werd op 24 februari 2024 gekroond tot Miss België en mag het kroontje dus nog steeds dragen. De perfect drietalige Kenza woont in Sint-Amandsberg bij Gent en heeft Rwandese roots. Het mooiste meisje van het land zal dus proberen om ook nog eens met de titel van Slimste Mens ter Wereld naar huis te gaan. Heeft ze de beauty en de brains?

Melissa Depraetere (32), politica

De Slimste Mens ter Wereld Melissa Depraetere

Na drie jaar lang fractievoorzitter van Vooruit geweest te zijn in het federaal parlement, werd ze afgelopen zomer kortstondig voorzitter van de socialistische partij. Die titel gaf ze opnieuw door aan Conner Rousseau. Sinds kort is ze in de nieuwe Vlaamse regering viceminister-president en minister van Wonen, Energie en Klimaat, en Toerisme en Jeugd.

Milow (43), singer-songwriter

De Slimste Mens ter Wereld Milow

Jonathan Vandenbroeck, zoals Milow echt heet, heeft een studio in Los Angeles en was dus moeilijk te overtuigen voor De Slimste Mens ter Wereld. Na jaren is Erik daar dan eindelijk toch in geslaagd. Kan hij deze titel toevoegen aan zijn inmiddeld 12 MIA’s?

Mohsin Abbas (36), comedian

De Slimste Mens ter Wereld Mohsin Abbas

Mohsin werd geboren in Vilvoorde maar groeide op aan de Belgische kust waar hij zijn passie voor comedy ontdekte tussen het zeewater en de frietkramen. In 2017 had hij een eerste doorbraak toen hij de publieksprijs van de Comedy Cup won en in 2022 scoorde hij een dubbele overwinning bij de Friends of Comedycup met zowel de publieks- als juryprijs. Momenteel reist hij Vlaanderen af met zijn eerste zaalshow Moh?!.

Nele Somers (40), advocate

Nele Somers werd in 2007 verkozen tot Miss Belgian Beauty en behaalde in datzelfde jaar haar diploma in de rechten aan de Universiteit Antwerpen. Haar droom om omroepster te worden moest ze snel opbergen en dus werd het uiteindelijk toch de advocatuur. Toch is ze nog regelmatig te zien op televisie, onder andere bij De Tafel van Gert.

Pascal Platel (64), danseres, actrice, auteur en theatermaker

Pascale is schrijfster en theatermaker die met een onweerstaanbare passie voor vertellen haar publiek telkens weet te betoveren. In de jaren ’90 brak Pascale door met haar hilarische monoloog ‘De Koning van de Paprikachips’Daarna groeide ze uit tot één van dé grote namen in het kindertheater.

Patrick Van Looy (59), broer van

De meest opvallende kandidaat van dit seizoen is ongetwijfeld Patrick Van Looy, de broer van presentator Erik. Hij is groter en – naar eigen zeggen – ook knapper dan Erik. De broers zijn als twee handen op één buik Na een lange carrière als huisman, werkt Patrick nu in de reissector. Hopelijk komt hem dat straks van pas.

Raven van Dorst (40), rockartiest, acteur en presentator

Raven van Dorst is een Nederlands multitalent dat zich niet in één vakje laat steken. Musiceren, acteren, presenteren … en ook quizzen? Raven koos die nieuwe voornaam enkele jaren geleden zelf omdat die beter paste bij hun identificatie als non-binair persoon. Raven werd geboren als intersekse persoon en maakte er het programma Geslacht! over.

Roosje Pertz (41), stand-upcomedian

De Slimste Mens ter Wereld Roosje Pertz

Ook Roosje Pertz is druk bezig. Al jarenlang tourt ze als stand-upcomedian het kleine circuit af. Daarnaast heeft ze ook twee podcasts: Dertigerspraat (hoewel ze eigenlijk al 41 is) en Kilocast. Tot slot geeft ze ook les aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Sali Haidara (29), actrice

De Slimste Mens ter Wereld Sali Haidara

Sali Haidara is vooral bekend al Maria Hernandez in #LikeMe. Naast acteren en zingen presenteert ze op zondagmiddag bij Studio Brussel en is ze leerkracht Frans.

Simon Mignolet (36), voetballer

De Slimste Mens ter Wereld Simon Mignolet

Na een lange carrière bij Liverpool keerde Simon Mignolet in 2019 terug naar België. Sindsdien is hij bij Club Brugge al jarenlang een sterkhouder en pakte hij meerdere titels. Zo won hij de Gouden Schoen, werd hij vier keer uitgeroepen tot doelman van het jaar en werd hij recent tot ereburger van Sint-Truiden gekroond. Pakt hij straks ook de hoofdprijs?

Tess Elst (33), sportjournaliste en -verslaggeefster

De Slimste Mens ter Wereld Tess Elst

Ooit begon Tess Elst haar carrière bij de regionale zender ROB, maar sinds 2012 werkt ze voor Sporza. Daar begon ze achter de schermen, maar tegenwoordig verschijnt ze steeds vaker op het scherm. 

Thibaud Dooms (23), acteur

De Slimste Mens ter Wereld Thibaud Dooms

Na jarenlang in musicals te hebben gestaan, brak de Thibaud Dooms eerder dit jaar echt door met zijn eerste hoofdrol in de rauwe film Skunk van Koen Mortier. De geboren West-Vlaming won er zelfs een award mee op het filmfestival van Berlijn.

Timon Verbeeck (22), online videomaker

De Slimste Mens ter Wereld Timon Verbeeck

Timon Verbeeck maakt creatieve en humoristische video’s voor meer dan een miljoen jongeren in België en Nederland, voornamelijk op YouTube en TikTok. Zijn sketches zijn vaak absurd, waarbij hij typetjes speelt, schittert in zijn beroemde rode strakke pakje of Studio 100-personages imiteert. In 2021 introduceerde hij, weliswaar per ongeluk, het kinderwoord van het jaar: ‘ma stobbe’, een hippe versie van ‘stop’.

Tom Eerebout (35), stylist

De Slimste Mens ter Wereld Tom Eerebout

Tom Eerebout werkt al jarenlang als sylist van sterren zoals Lady Gaga, Kylie Minogue, Hooverphonic, Rita Ora en Sylvie Kreusch. Daarnaast is hij stylist bij Vogue Italia, zit hij in de jury van Belgium’s Next Top Model en ontwierp hij met het Belgische brillenmerk Komono een zonnebrillencollectie.

Victor Schelstraete (28), bokser

De Slimste Mens ter Wereld Victor Schelstraete

Victor Schelstraete maakte in 2017 zijn debuut als bokser en behaalde zo al een bronzen medaille op het WK. Grote bekendheid in eigen land verwierf hij echter met zijn ontwapenende interviews tijdens de Olympische Spelen, waar hij de kwartfinale behaalde.

William Boeva (34), acteur en stand-upcomedian

De Slimste Mens ter Wereld William Boeva

Elf jaar na zijn eerste deelname is William Boeva terug in De Slimste Mens ter Wereld. William noemt zichzelf de grappigste dwerg van de Lage Landen en is uitgegroeid tot een boegbeeld voor mensen met een beperking. 

Xander De Rycke (36), stand-upcomedian

De Slimste Mens ter Wereld Xander De Rycke

Comedian Xander De Rycke is één van de hardest working men in de Vlaamse Showbizz: hij maakte al talloze zaalshows, host meerdere podcasts, waarvan Mosselen Om Half Twee de bekendste is, schreef twee boeken, presenteerde de livetalkshowreeks Vanavond Live in de Minardschouwburg in Gent, maakte een documentaire over zijn grootvader, vormde samen met Eva De Roo een radio-duo op Studio Brussel, had een minirol in drie films van FC De Kampioenen en verkocht Lotto-arena’s uit met Houdt Het Voor Bekeken.

Zohra Aït-Fath (49), diskjockey en voormalige zangeres en actrice

De Slimste Mens ter Wereld Zohra

De iets oudere generatie zal Zohra kennen als frontvrouw van 2 Fabiola en zangeres van Praga Khan. Wie iets jonger is, zal haar dan eerder vooral kennen als Maggy in Spring. Recent is ze echter vooral actief als dj onder verschillende alter ego’s.

Het 22ste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld is vanaf maandag 14 oktober van maandag tot en met donderdag te bekijken op Play4 en GoPlay.

Meer
Lees meer...