De Smet, Smith, en Ferrari: dit kaartje toont dat de meest voorkomende namen van dezelfde beroepen komen

De Smet, Smith, en Ferrari: dit kaartje toont dat de meest voorkomende namen van dezelfde beroepen komen

Heel wat veelvoorkomende achternamen zijn oorspronkelijk afgeleid van iemands job. En de meestvoorkomende van die namen zijn in grote delen van Europa afgeleid van een beperkt aantal beroepen. 

Het kaartje werd gemaakt door ene Marcin Ciura. Hij haalde het merendeel van de data van Wikipedia, maar voor sommige landen kreeg hij hulp van enkele mensen op Reddit. Uit zijn onderzoek blijkt dat een groot deel van de Europese beroepsachternamen is afgeleid van een smid. Zo is De Smet bij ons de populairste achternaam, net zoals het Engelse Smith, het Franse Lefebvre, het Poolse Kowalski of het Italiaanse Ferrari.
Marcin Ciura

Naast de smid, was ook de molenaar een belangrijke inspiratiebron. Het Spaanse Molina, Duitse Müller of Zweedse Möller, allemaal komen ze van datzelfde beroep. In Tsjechië en Oostenrijk was de landeigenaar dan weer de grootste inspiratiebron, terwijl in de Balkan-landen dan weer religieuze beroepen een belangrijke rol speelden.

Ciura merkt wel op dat hij enkel de populairste beroepsachternaam gebruikt heeft, en niet de andere afgeleiden die van hetzelfde beroep komen. In Nederland zijn er bijvoorbeeld in totaal meer achternamen die van een smid komen (Smit, Smits, Smid, de Smit, Smet, Smith) dan van een bakker (Bakker, Bekker, de Bakker, Backer), maar haalt de achternaam Bakker het wel op z’n eentje.

Gesponsorde artikelen