De spin van het jaar, zit waarschijnlijk ook in jouw huis (en heeft een dodelijk broertje)

De spin van het jaar, zit waarschijnlijk ook in jouw huis (en heeft een dodelijk broertje)

Spinnen, hoewel wij er altijd een beetje van moeten weglopen, zijn verdomd handige dieren, en ze verdienen soms wel eens een prijs. Vandaar dat Natuurpunt elk jaar een spin van het jaar bekroont, die we dan elk jaar massaal gaan tellen. Dit jaar is het de koffieboonspin, een broertje van de zwarte weduwe, maar minder dodelijk. En ja, die kan je ook in jouw huis vinden. 

Bijna 90 arachnologen uit Europa verkozen de koffieboonspin tot spin van het jaar. Natuurpunt, die de waarnemingen van reptielen, vogels, vlinders en spinnen in België bijhoudt, stelt zich daar dan ook achter. Door de spin van het jaar te verkiezen, hopen ze meer mensen aan te zetten tot het tellen van de poezelige achtpoters, en zo meer informatie te vergaren.

Niet giftig

Want spinnen maken nog steeds veel mensen bang, en da’s in het geval van de koffieboonspin niet het geval. Ze is wel een beetje giftig, maar zeker niet van dezelfde categorie als haar zusterspin uit de kogelspincategorie: de zwarte weduwe. Je moet er dus helemaal niet bang van zijn, en da’s maar best, want de koffieboonspin komt vaak in de buurt van mensen.

Hoe ziet ze eruit?

Natuurpunt vraagt aan alle natuurliefhebbers om koffieboonspinnen te tellen, en dat aan te geven op de website. Zoals de naam het al wat weggeeft, heeft de koffieboonspin een vetachtig, koffieboon-aandoend achterlijfje. Ze is vier tot zeven millimeter groot en krult op als ze zich bedreigd voelt, waardoor ze nog meer op haar naam gaat lijken. Ze is niet gevaarlijk, maar wel een opruimertje in huis. Enkel tellen dus, verder met rust laten.

Aangeven van de koffieboonspin kan hier. Ook andere beestjes mogen natuurlijk gemeld worden.

Gesponsorde artikelen