De sterkste en zwakste eigenschappen van Koen Wauters en Tom Waes

Verrassing gisteren in Wauters versus Waes. Koen wist Tom te kloppen in een fysieke proef. Na de wielermarathon van Bordeaux naar Parijs moesten beide figuren de volgende strijd in de schaduw van de Leeuw van Waterloo beslechten. En waar Tom vorige week nog ongenaakbaar leek, zijn tijdens de moderne vijfkamp de sterke en zwakke punten van zowel Wauters als Waes erg duidelijk boven komen drijven.

Moderne vijfkamp, het is een discipline die weinig mensen in België kennen. Een atleet van de vijfkamp moet echter bijzonder veelzijdig zijn. Op het eerste gezicht leek dit andermaal een fysieke proef, die een kolfje naar de hand van Tom Waes moest zijn. Zeker aangezien hardlopen de wedstrijd zou beslissen.

Concentratie is echter heel belangrijk en de atleten moeten het loopnummer regelmatig onderbreken voor een schietproef. En daar liep het mis voor Tom Waes. De kalmte van Koen haalde het van de schrik om te verliezen bij Tom. Of hoe dit oude olympische nummer de man temde die als zoveel ongelooflijke dingen heeft gepresteerd, en hoe Koen er weer een echte wedstrijd van maakte.

Na twee proeven zijn de maskers afgevallen, in hoeverre we dat nog niet konden voorspellen, want Koen en Tom bleken voorlopig precies wat we van hen verwacht hadden. Dit zijn in onze ogen hun sterke en zwakke punten die de wedstrijd zouden kunnen beslissen:

1. KOEN is te sportief

En met sportief bedoelen we te eerlijk. In beide afleveringen heeft Koen minstens één keer medelijden getoond voor Tom. Vorige week reed Waes al vroeg lek en Koen besloot te wachten en bij hem te blijven. Natuurlijk was het te vroeg voor Koen om weg te rijden, maar Tom liet toch verstaan dat hij in zijn plaats waarschijnlijk niet gestopt was.

Tijdens de vijfkamp schrok Koen toen Tom hem vertelde dat hij na tien seconden van zijn paard was gevallen en naar de spoedgevallen moest. Koen twijfelde geen seconde en zei dat Tom eerst moest herstellen. Anders zou zijn overwinning weinig glans hebben. Zelfs met zijn arm in een verband kon Tom het vervolgens niet laten snode plannen te smeden. Het is uiteindelijk toch een wedstrijd.

Koen Wauters – Tom Waes 0-1

2. TOM kan niet tegen zijn verlies

Na de wedstrijd zal hij Koen zeker komen feliciteren, maar Tom kan nu eenmaal niet tegen zijn verlies. Koen weet dat hij Tom te pakken heeft wanneer die aan een poging begint om het wereldrecord vloeken te verbreken. En dat gebeurde ook tijdens de vijfkamp. Al bij de schermproef verloor Tom hierdoor zijn concentratie. Het kostte hem zijn minuut voorsprong uit de zwemwedstrijd.

Tijdens het schieten zakte hij helemaal door het ijs. Koen wist hem zelfs te dubbelen, omdat Toms hand begon te bibberen. En tot zijn grote frustratie kwam hij Koen iedere keer opnieuw tegen, zodat die nog wat meer van zijn gloriemoment kon genieten. We voelden het eerlijk gezegd wel al een tijdje aankomen.

Koen Wauters – Tom Waes 1-1

3. KOEN speelt de rol van underdog

Vlaanderen gunde het aan Koen Wauters om de vijfkamp te winnen. Vorige week was Tom op de fiets oppermachtig gebleken en ook nu zal iedereen zijn twijfels gehad hebben over Koens kansen. Maar het voordeel van een underdog is dat hij zich kan verstoppen om toe te slaan wanneer de tijd er rijp voor is. Tom moet daarentegen altijd met een favorietenrol afrekenen.

Koen Wauters – Tom Waes 2-1

4. TOM denkt altijd twee stappen verder

Als sportman zou Tom Waes in sommige disciplines een groot kampioen kunnen zijn. Echte winnaars denken immers altijd vooruit. Op de fiets besloot Tom de eerste rustplaatsen van de tweede dag over te slaan om een voorsprong bij elkaar te rijden. En tijdens de vijfkamp maakte hij van de blessure na zijn val gebruik om Koen iets wijs te maken. Hij liet verstaan wel degelijk terug op zijn paard gekropen te zijn, zodat Koen moest oefenen en die tijd niet in de andere disciplines kon steken. Andermaal iets waar Koen eerder niet aan zou denken.

Koen Wauters – Tom Waes 2-2

5. TOM is fysiek sterker

Naast zijn slimme inzicht in de situatie heeft Tom ook het voordeel dat hij fysiek erg sterk is. Niet dat Koen op dat vlak teleurstelt. Integendeel, ook hij heeft immers de zware rit van Bordeaux naar Parijs in een respectabele tijd afgelegd. Maar telkens wanneer het een fysieke strijd wordt, zie je Koen meteen achterop hangen. En kraken doet Tom meestal niet.

Koen Wauters – Tom Waes 2-3

6. KOEN is altijd rustig

Het leek op een rustig ritje door Parijs toen Koen Wauters twee uur na Tom Waes aankwam. Hij had er echter wel al meer dan 500 kilometer op de fiets opzitten. Koen nam tijdens de wedstrijd zijn tijd om van een massage te genieten en was aan de meet een stuk frisser dan Tom. Die kalmte vertaalde zich vorige week niet in een overwinning, maar tijdens de vijfkamp was dat de reden waarom hij zich zoveel beter kon concentreren bij het schieten. Enkel op zijn paard viel Koen een beetje uit de toon, maar dat kwam natuurlijk ook omdat Tom hem aan het jennen was. 

Koen Wauters – Tom Waes 3-3

7. KOEN legt zich te snel neer bij een nederlaag

De zwemproef beschouwde Koen bij voorbaat als verloren en ook op de fiets liet hij Tom ruim twee uur van hem wegrijden. Het leek soms een beetje nonchalant van Koen en hij zal op die manier nog wedstrijden verliezen. Ook Tom gaf forfait bij het paardrijden, maar in zijn geval komt het niet vaak voor dat hij een uitdaging naast zich neerlegt. In drie dagen leren paardrijden moet dus echt wel onmogelijk zijn.

Koen Wauters – Tom Waes 3-4

8. TOM maakt zich niet populair

Iedereen heeft bijzonder veel respect voor de manier waarop Tom al een pak uitdagingen tot een goed einde heeft gebracht. Maar een groot winnaar toont zich ook groots in het verliezen. Bij de kijker weet Koen daardoor meer sympathie op te roepen. Ook het gejen van Tom tijdens bijvoorbeeld de proef te paard komt niet bij iedereen goed over. Bij een rondvraag zou het wel eens kunnen dat Koen momenteel meer fans heeft dan Tom. Neutrale supporters zullen mogelijk meer naar de vtm-deelnemer neigen.

Koen Wauters – Tom Waes 4-4

9. KOEN kan zich beter concentreren

We hebben het gevoel dat er volgende week geen fysieke proef aankomt en dat is dé kans voor Koen. Ook in programma’s als Tomtesterom is gebleken dat voor Tom Waes fysieke uitdagingen beter gaan dan andere disciplines. Soms zorgt hij wel eens voor de verrassing en dat zal nodig zijn. Maar bij het schermen was de agressieve stijl van Tom bijvoorbeeld heel voorspelbaar voor Koen. We verwachten veel van Koen bij concentratie- of behendigheidsproeven.

Koen Wauters – Tom Waes 5-4

10. TOM heeft een immens doorzettingsvermogen

Kunnen we het Koen kwalijk nemen er niet meer in te geloven wanneer Tom afstand neemt? Op de fiets, in het zwembad, bij het lopen,… overal gaat Tom erg agressief van start. En hij geeft zelden op, ook een blessure houdt hem niet tegen. Een dutje in een telefooncel bleek tijdens Bordeaux-Parijs voldoende om de streep te bereiken. Voor Koen is het onmogelijk om Tom op dit vlak te verslaan.

Koen Wauters – Tom Waes 5-5

Het is dus onmogelijk te voorspellen wie Wauters versus Waes gaat winnen. We weten immers niet of de proeven netjes verdeeld zijn in vijf fysieke en vijf niet-fysieke proeven. In dat geval zou Koen nu mogelijk een belangrijke veldslag gewonnen hebben en aan de leiding gaan. Volgende week zal de inzet heel groot zijn. Wauters versus Waes staat na twee proeven 1-1.

Meer
Lees meer...