De val van de vegan vlogger: waarom YouTubers voor een vis online worden afgemaakt

De val van de vegan vlogger: waarom YouTubers voor een vis online worden afgemaakt

Slechts 1% van de bevolking is vegan en toch zijn er talloze YouTubers die zakken geld verdienen met een vegan lifestylekanaal. In de laatste maanden zijn er echter wat drama’s gebeurd: enkele vegan vloggers moesten toegeven dat ze eieren en vis aten. Het publiek keerde zich massaal tegen hen: is er leven na het veganisme? 

Vegan vloggen is big business: YouTubekanalen met meer dan een miljoen volgers zijn geen uitzondering. ’t Is wat een uitloper van de healthcraze: vegan is diervriendelijk, bio is gezond en dus kijken we allemaal angstvallig naar YouTube, op zoek naar tips en tricks. Maar ook vegan vloggers kennen hun schandalen: zo werd één van de bekendste betrapt met een vis op haar bord.

Rawvana

In het oog van de storm: Rawvana, een vlogster die al zes jaar een raw-vegan-dieet volgt en haar belevenissen deelt met honderdduizenden fans. Rawvana verdient ook best wat geld met die volgers: niet alleen in reclame-inkomsten van haar YouTube-kanaal, maar ook omdat ze producten verkoopt: van kookboeken tot fitnessgerief.

Maar dat is eigenlijk niet precies wat Rawvana verkoopt. Op de website van het vlogfenomeen is de volgende bio te vinden: “Rawvana is meer dan gewoon een naam. Het is een transformatie- en liefdesreis die het verbeteren van je levensstijl promoot door een gezonde levensstijl en een bewust dieet.” Concreet focust(e) Rawvana op een vegan-raw-dieet om slanker te worden, in combinatie met een fitnessysteem waardoor je aan self-love doet.

Vis voor de vegan

Klinkt geweldig: alleen zijn die zelfliefde en de plantaardig levensstijl terug in haar gezicht komen slaan. Want op een Insta van een vriendin is te zien hoe Rawvana zich in januari van dit jaar te goed doet aan een visje op Bali. Het hek was van de dam: Rawvana werd herkend en vrienden en vijanden keerden zich tegen de vrouw.

Rawvana zelf zette vrij snel een tragische, dertig minuten durende vlog online. Sinds december eet ze vis en eieren, wegens gezondheidsredenen. Ze gaat vrij specifiek in op die gezondheidsredenen: haar maandstonden bleven weg, ze kreeg digestieve problemen en infecties. Met andere woorden: haar lichaam vond al die self-love niet voldoende om ook te blijven functioneren.

Nochtans is vegan eten niet noodzakelijk ongezond: hier moet je op letten.

Gezondheidsreden

En daar zit ‘m natuurlijk het probleem: dat Rawvana de levensstijl die ze promootte moest opgeven, precies om de tegenovergestelde redenen dat zoveel kijkers in haar geloven. Dat ze dan ook nog betrapt moest worden, in plaats van zelf de toegeving te doen, maakt het erger. De excuses zijn dan ook navenant: in de naam van zelfliefde moest Rawvana eerst haar medische diagnose verwerken om dan pas haar vloggers in te lichten.

Dit zijn de meest vegan-friendly steden!

De kijker voelde zich dubbel opgelicht: niet in het minst omdat, ondanks de duidelijke motivatie van Rawvana (haar gezondheid is in gevaar), de website van de vlogster nog steeds online is, inclusief marketing en producten. Het blijft dus een ideaal gezondheidsproduct, behalve voor de goeroe zelf.

Haters

Het ziet ernaar uit dat Rawvana ook andere horizonten opzocht. Tot dan blijft het echter kritiek regenen. Nochtans is ze niet de enige vegan vlogger die moest toegeven dat haar gezondheid leed onder haar eigen levensstijl. Ook collega-vlogger RawAlignment kwam de week nadien ‘uit de kast’. Tim Sheffield, nog een vegan vlogger, moest toegeven dat hij al enkele maanden vis en eieren had, en dat hij sindsdien opnieuw kon ejaculeren. Tja.

Opvallend: de schandalen kosten de vloggers in eerste instantie wel kijkers. Die verhuizen vervolgens naar kanalen waar de voormalige vegans worden geshamed. Tot zover de self-love.

Kijk hier naar de ‘bekentenis’-video van Rawvana:

Gesponsorde artikelen