De vijf duurste overnames van Google

Internetreus Google heeft de laatste jaren al heel wat geld uitgegeven om andere bedrijven over te nemen. De recente overname van Nest Labs is de tweede duurste in het rijtje.

1. Motorola Mobility

De aankoop van smartphonefabrikant Motorola Mobility in 2011 was met 12,5 miljard dollar veruit de duurste aankoop in de geschiedenis van het bedrijf. Het lijkt nog steeds niet volledig duidelijk wat Google met het Amerikaanse bedrijf van plan is, en de aankoopprijs lijkt dan ook ingegeven door angst voor patentzaken. De overname kwam er namelijk op een moment dat Google en smartphonebedrijven die gebruik maken van het Android-besturingssysteem zwaar onder vuur lagen in patentzaken van Apple. Motorola had echter een schat aan patenten in huis, en sindsdien kan Google zich beter verdedigen in de rechtszaken.

2. Nest Labs

De recente overname van Nest Labs komt met 3,2 miljard dollar op een tweede plaats. Ook hier is nog niet helemaal duidelijk wat Google exact van plan is met het bedrijf, al zal het bedrijf uit Mountain View zich waarschijnlijk in het huishouden van bestaande en nieuwe klanten willen nestelen.

3. DoubleClick

DoubleClick werd in april 2007 door Google overgenomen voor 3,1 miljard dollar. Het bestond toen al twaalf jaar, en overleefde bijgevolg dus de dot-com-bubbel. Het beursgenoteerde bedrijf was intussen een gerenommeerde naam in de advertentiewereld, en werd door Google geïntegreerd in het eigen advertentieprogramma AdSense.

4. YouTube

Het eerste echt dure bedrijf dat Google overnam, was filmpjessite YouTube. In oktober 2006 veranderde de website van eigenaar voor een slordige 1,65 miljard dollar, een prijs waar Google waarschijnlijk nooit spijt van heeft gehad. De website bestaat nog altijd min of meer in de toenmalige vorm, al zijn verschillende Google-diensten geïntegreerd. Het gaat dan onder andere om het advertentienetwerk en recent nog Google+ voor het reactiesysteem.

5. Waze

Het Israëlische bedrijf Waze werd in juni 2013 door Google overgenomen voor 966 miljoen dollar, al zijn er ook bronnen die over 1,3 miljard dollar spreken. Het bedrijf heeft een gelijknamige applicatie voor smartphones die gebruikt kan worden als gps-toestel. Bovendien kunnen gebruikers zelf meldingen toevoegen, bijvoorbeeld over ongevallen of snelheidscontroles. Voorlopig bestaat de app nog op zichzelf, maar Google integreert de technologie ook in Google Maps.
Meer
Lees meer...