‘De Warmste Week’ kondigt thema aan en stelt ambassadeurs voor

De Warmste Week draait dit jaar rond eenzaamheid. Dat heeft de VRT zojuist bekendgemaakt. Door een gebrek aan sociaal vangnet, problemen op werk of school, afkomst, gender, een beperking of een ziekte voelt 1 op de 2 Vlamingen zich soms eenzaam.

De Warmste Week hoort ondertussen al bijna 20 jaar bij de kerstperiode in Vlaanderen. Het concept veranderde de afgelopen jaren regelmatig, maar het idee bleef altijd hetzelfde. Zeven dagen lang wordt er radio gemaakt en kunnen plaatjes aangevraagd worden in ruil voor een donatie voor het goede doel.

Na enkele iets mindere jaren, was De Warmste Week vorig jaar in Brugge een enorm succes. Het evenement trekt daarom eind 2024 opnieuw naar de West-Vlaamse hoofdstad.

Eenzaamheid

Deze keer zal alles in het teken staan van eenzaamheid. De eenzaamheid in Vlaanderen is de laatste jaren enorm toegenomen. Individualiteit en prestatiedruk worden steeds belangrijker. En sociale media vervangen steeds vaker het fysieke menselijk contact. Hoewel je soms eenzaam voelen niet abnormaal is, is volledig geïsoleerd raken gevaarlijk.

Bestaande of nieuwe verenigingen die geld willen inzamelen via De Warmste Week kunnen vanaf vandaag een project indienen bij het DWW-fonds van de Koning Boudewijnstichting. Via dit fonds zullen concrete projecten geselecteerd worden.

Ambassadeurs

Ook dit jaar heeft De Warmste Week vier ambassadeurs die alle projecten rond het thema eenzaamheid zullen steunen. Het gaat om Francisco Schuster (VRT 1), Eva De Roo (Studio Brussel), Manu Van Acker (MNM) en Dara Oguntubi (Thuis).

“Ik heb me in mijn leven soms eenzaam gevoeld door gebrek aan representatie in onze samenleving, en door mijn afkomst. Het gevoel te hebben dat je ergens niet bij of thuis hoort, is vreselijk. Representatie voor mij superbelangrijk. Zo kan je een community creëren waardoor je mensen kan verbinden met elkaar. Daarom wil ik samen met Eva, Manu en Dara aan heel Vlaanderen vragen om in actie te komen. Samen gaan we vlammen tegen eenzaamheid!”, klinkt Francisco Schuster enthousiast.

De Warmste Week vindt dit jaar plaats van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december in Brugge en is te volgen op VRT 1, Studio Brussel, MNM, Ketnet en VRT MAX.

Meer
Lees meer...