De Wever onthult vernietigende geheime Open Vld-peiling, maar bestaat ze echt?

In ‘Jambers in de politiek’ zat een heel interessante scène: terwijl Bart De Wever (N-VA) met zijn adviseurs vergadert, loopt er een sms’je binnen met een geheime Open Vld-peiling. Die is hallucinant slecht, zo blijkt in de uitzending. Alleen, Open Vld ontkent in alle toonaarden: “Nooit een peiling gedaan met iVox, ook geen met deze resultaten.” iVox zelf ontkent ook.

Open Vld op 6 procent in Antwerpen, op 10 procent in West-Vlaanderen, 11 procent in Oost-Vlaanderen en slechts 13 procent in Vlaams Brabant? Hele straffe, en voor de liberalen heel negatieve cijfers. Maar zijn ze juist? Wel, dat is alleszins wat De Wever begin april zei…

Het toneel van de Wetstraat

Jambers in de politiek blijft voor leuke inside information zorgen. Niet dat het een achter-de-schermen-programma is met onthullende journalistiek, neen, want ook hier spelen politici heel de tijd een toneeltje. De camera’s draaien, en de Wetstraat is echt niet zo’n marginaal milieu waar niemand beseft welke impact dat heeft. Met die wijsheid in het achterhoofd is volgende scène des te interessanter:

Donderdag 3 april vindt het ‘Groot Economisch Debat’ van De Tijd en L’Echo plaats. Bart De Wever moet er de degens kruisen met Paul Magnette, de PS-voorzitter. De dag ervoor bereidt hij met zijn staff en adviseurs het debat voor. Rond de tafel zitten Joachim Pohlmann, de woordvoerder, Pol Van Den Driessche en Johan Vanovertveldt. 

vtm

“Normaal duurt het 2 uur voor ik het verslag van hun partijbestuur heb”

De Wever kijkt plots naar z’n gsm: “Ik krijg hier de uitslag van die interne peiling van de Vld binnen. Ik heb ze eindelijk te pakken. Euh… De Vld heeft een gigantische iVox-peiling gedaan”. Hij aarzelt even en wijst naar de camera, alsof hij vraagt of het wel een goed idee is dit voor de camera te doen. Maar Pol Van Den Driessche zet het gesprek gewoon door, met de opmerking “dat dat toch sowieso gaat lekken.”

“Ik moet zeggen, ze hebben ze goed afgeschermd”, vervolgt De Wever. “Want ik heb nog nooit zo lang moeten wachten… Ik heb zo de dienst spionage, die ik dan inzet. En de Vld is niet voor niets ‘Open Vld’. Normaal duurt dat 2 uur, voor ik een volledig verslag van hun partijbestuur heb. Dit heeft mij meer dan twee weken gekost. En nu begrijp ik ook waarom!” 

“Hou u vast, 6 procent in Antwerpen. Dat verklaart waarom ze zo in paniek zijn.”

“Ze hebben per provincie gepeild via iVox”, vervolgt De Wever. “West-Vlaanderen zitten ze op 10 procent, voor Oost-Vlaanderen op 11 procent. Vlaams-Brabant met Maggie zitten ze op 13 procent en voor Antwerpen… De provincie Antwerpen, hou u vast: 6 procent. Het is blijkbaar met gloeiende nijptangen dat we dat hebben moeten vastkrijgen. Ik heb er vier man op afgestuurd en dit is de eerste die wat resultaat geeft. Dat verklaart wel waarom ze zo in paniek zijn.”

Noël Slangen van Open Vld: niet waar!

Op Twitter was Noël Slangen er als de kippen bij om de cijfers en zelfs het bestaan van de peiling te ontkennen. Slangen is de man die bij de liberalen al jaren de peilingen doet. Hij vroeg zich meteen af of De Wever een acteur of politicus is.

Op de Melsensstraat, het liberaal hoofdkwartier, is te horen dat dit puur toneel is van De Wever. Ze peilen immers ook niet met iVox, maar TNS Dimarso, het bureau dat onder meer de peiling van De Standaard en de VRT doet. “Wij peilen inderdaad bij TNS en hebben nooit cijfers gehad die in de verste verte te maken hebben met hetgeen De Wever daar ‘acteert’. De cijfers van VTM, Het Laatste Nieuws en De Morgen per provincie tonen trouwens aan dat wat De Wever zegt onzin is.”

Wat de cijfers van de TNS-peiling in april dan wel waren, wil niemand kwijt. “Maar ze waren veel hoger dan de cijfers die De Wever citeert.”

iVox reageert zelf: “Verbaasd, want dit klopt niet.”

Hans Verhoeven van iVox reageert ondertussen ook: “We zijn verbaasd. Wij willen formeel bevestigen dat we in deze (pre-)verkiezingsperiode geen enkele opdracht voor een (al dan niet interne) peiling voor de Open Vld hebben uitgevoerd.”

Nu is het wel zo dat andere peilers regelmatig beroep doen op het panel van iVox. Ze gebruiken dat die data en stellen de vragen die ze willen, zonder dat iVox ertussen zit. “Over interne peilingen die Open Vld mogelijkerwijze heeft verkregen op zulke manier, kunnen wij geen uitspraak doen”, zegt Verhoeven.

“Die dagen was Open Vld in paniek”

“God ja, misschien was het geen iVox-peiling, maar van een ander bureau. Maar de cijfers die we te zien gekregen hebben, waren volgens ons toch heel duidelijk. En in die dagen zag je pure paniekvoetbal van de liberalen. Dus wij zijn er altijd vanuit gegaan dat die cijfers wel degelijk kloppen. Maar goed, peiling…”, zo valt ondertussen te horen bij N-VA. 

Bekijk hier de hele aflevering van Jambers: (Bron: VTM)

Meer
Lees meer...