De Wever vindt dat Francken zijn excuses niet moet aanbieden aan holebigemeenschap

De Wever vindt dat Francken zijn excuses niet moet aanbieden aan holebigemeenschap

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vond een lancering van een lingeriecollectie voor mannen heel bizar en postte graag zijn mening op sociale media. Dat schoot voor velen in het verkeerde keelgat. Partijvoorzitter Bart De Wever reageert hierop en vindt dat Francken zijn excuses niet moet aanbieden aan de holebigemeenschap.

Afgelopen zaterdag publiceerde De Telegraaf een artikel met een lancering van een lingeriecollectie voor mannen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vond dit heel bizar en postte graag zijn mening op sociale media. “Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden … Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij?”, schreef hij in zijn post op Facebook.

De “echte man”

In het bericht deelde hij ook zijn trotse mening over de “echte man”. “Lang leve de man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen.” Hij paste de post nog een aantal keer aan, maar uiteindelijk verwijderde hij zijn bericht.

In het laatste bericht voegt Francken toe: “En voor diegenen die dit wel nodig hebben of leuk vinden, voel jullie vooral niet beledigd. Het is niets persoonlijks. Be free.” Hij deed ook een oproep om zijn bericht te delen. “Deel als je het eens bent.”

Hij verduidelijkt nog eens voor de zekerheid dat hij niet tegen holebirechten is. “En neen, ik ben niet tegen holebirechten, ik strijd er al jaren mee voor. Dit heeft trouwens niks met LGBTI te maken, wel met de blijvende disproportionele aandacht voor marginale fenomenen, waar 98 procent van de mannen absoluut geen boodschap aan heeft!”

Dit was zijn post:

Zoals eerder vermeld, heeft de staatssecretaris de post een aantal keren gewijzigd.

Wilde Francken controverse vermijden?

Helaas …

Maar daar had Francken een oplossing voor:

Net zoals andere leden van N-VA heeft partijvoorzitter Bart De Wever ook gereageerd op de intussen verwijderde lingerie-post. (Lees hier meer artikels over Bart De Wever) “Wij als partij willen geen enkele belemmering stellen aan de seksuele identiteit van elke persoon. Daarin is iedereen volkomen vrij”, klinkt het op VRT.be. De Wever wil vooral benadrukken dat de post van Francken geen partijstandpunt is. “Wij als partij willen geen enkele belemmering stellen aan de seksuele identiteit van elke persoon. Daarin is iedereen volkomen vrij”, zegt De Wever. “Het is een persoonlijke opinie.”

Lees hier meer over N-VA.

Geen verontschuldigingen

Cavaria, de koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen, eist een veronschuldiging van Francken aan de holebigemeenschap. “Het feit dat een lid van de regering het nodig vindt om zo’n mening publiek te communiceren doet bij ons net de vraag rijzen of de wereld doordraait”, klinkt het bij Cavaria.

De organisatie zegt “dat uitspraken als deze mensen met holebifobe en transfobe gedachten net in hun overtuiging sterken. Daarom is het belangrijk dat we hier als maatschappij kordaat op reageren.” Daarom eisen ze dat N-VA zich van deze uitspraken distantieert. “En verontschuldiging van meneer Francken lijkt ons hier wel op zijn plaats”, klinkt het.

De Wever is geen voorstander van de eis en vindt dat onnodig. “Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je opinies hebt”, zegt voorzitter De Wever.

Gesponsorde artikelen