“De zingende meisjes van Noord-Korea zijn het droevigste wat je gaat zien op de Winterspelen”

“De zingende meisjes van Noord-Korea zijn het droevigste wat je gaat zien op de Winterspelen”

Iedereen vergaapt zich aan de enthousiaste cheerleaders die de Olympische Winterspelen opfleuren. De Noord-Koreaanse meisjes halen de wereldpers met hun synchrone gezangen, geklap en dansen. “Noord-Korea is de spelen aan het winnen”, stelt CNN zelfs. Maar achter de meisjes schuilt een donker verhaal: “Ze zijn menselijke gijzelaars van een crimineel regime”.

Het is een schurkenstaat, maar plots krijgt Noord-Korea positieve pers van over heel de wereld. Want je hebt de zus van Kim Jong-un, Kim Yo-jong, die plots opduikt, en afgeschilderd wordt als een “fris, nieuw gezicht”. Dat ze even vreselijk is als de rest van haar regime, dat lijdt geen twijfel.

Maar het meest droevig is misschien wel het lot van de meer dan 200 Noord-Koreaanse cheerleaders, die op de spelen aanwezig zijn. Een leuk visueel element, waarop de camera’s graag inzoomen. CNN sprak al over Noord-Korea ‘die de spelen aan het winnen zijn’.

Menselijke gijzelaars

Ian Bremmer, de voorzitter van de mensenrechtenbeweging Eurasiagroup en professor aan de NYU sprak er al duidelijke taal over: “De groep cheerleaders is een wonderlijk spektakel. Maar het zijn allemaal menselijke gijzelaars van een crimineel regime. Het is het meest droevige wat we te zien krijgen op de Olympische Spelen.”

Voor Noord-Korea zijn de spelen het ideale moment om het land op een andere manier in de spotlights te zetten. Maar daarbij schakelen ze dus meisjes in die allerminst vrij zijn. Vragen van de pers aan de vrouwen over waar ze vandaan komen of wat ze precies moeten doen, werden allemaal genegeerd. Het enige zinnetje dat de vrouwen stamelen is “nice to meet you“.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence liet aan Axios al z’n ongenoegen horen over de enthousiaste pers. De wereld moet eraan herinnerd worden “wat de Noord-Koreanen allemaal doen”. “Heel die Olympische Spelen zijn een toneeltje om te verbergen dat ze een regime van onderdrukking voeren”.

Gesponsorde artikelen