Duits defensiebedrijf dwingt Scholz tot keuze: levert Duitsland zwaar geschut aan Oekraïne of niet?

Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall heeft een verzoek ingediend om 100 oude Marder-infanterievoertuigen aan Oekraïne te mogen leveren, dat zegt een bron aan persagentschap Reuters. Daarmee dwingt het bedrijf bondskanselier Olaf Scholz om klaar en duidelijk te kiezen of Duitsland bereid is zware wapens te leveren aan Oekraïne of niet.

Het gaat om 100 oude Marder-voertuigen die volgens Rheinmetall eerst een restauratie moeten ondergaan voor ze binnen enkele maanden naar het Oekraïense leger kunnen gestuurd worden. Marder-voertuigen vormen al sinds de jaren ’70 een standaardonderdeel van de Panzergrenadiere, de mechanische grondtroepen van de Duitse infanterie. Sinds 2010 worden de Marders geleidelijk aan vervangen door de meer moderne Puma-voertuigen.

Kopzorgen voor Scholz

Rheinmetall had al enkele weken geleden bekendgemaakt dat de gevechtsvoertuigen vlot aan Oekraïne geleverd kunnen worden. Het defensiebedrijf zet de Duitse bondskanselier nu verder onder druk om het zware geschut te leveren aan het Oekraïense leger. Het verzoek werd namelijk voor de nationale veiligheidsraad gelegd, die de bondskanselier ook voorzit. Voor die beslissing staat Scholz niet bepaald te springen. De weifelende houding van de Duitsers om zwaar militair materieel te leveren aan Oekraïne lokt al langer diepe frustraties uit, ook bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Duitsland levert wel materieel aan de Oekraïense strijdkrachten, maar houdt het voorlopig op defensieve wapens, zoals antitankwapens en luchtafweerraketten. Zwaar geschut, zoals gewapende voertuigen, blijft voorlopig uit. Scholz verdedigt die beslissing door te zeggen dat Duitsland dezelfde maatregelen neemt als de andere bondgenoten. Daarbovenop zegt hij het conflict met Rusland niet verder te willen laten escaleren.

Ostpolitik

De Duitse sociaaldemocratische partij (SPD) waar bondskanselier Olaf Scholz zelf lid van is, kent een lang verleden van pacifisme en een Ostpolitik waarbij een voorzichtige toenadering tot Rusland verkozen wordt boven strenge sancties. Dat verleden van appeasement tegenover Poetin brak de Duitse president Frans-Walter Steinmeier onlangs nog zuur op toen hij te horen kreeg niet welkom te zijn voor een bezoek aan Kiev.

Ook kwam Scholz in eigen land onder vuur te liggen toen Bild hem ervan beschuldigde leugens te verspreiden over de hulp die Duitsland levert. Het Duitse blad schrijft dat een lijst van 48 pagina’s met beschikbaar materiaal voor Oekraïne tot slechts 24 pagina’s herleid was na een passage bij het kabinet van Scholz.

Wel tanks, geen munitie?

Hoewel Rheinmetall nu het verzoek heeft ingediend om 100 Marders te leveren, ligt er nog een stevig kink in de kabel. De Marders zijn van Duitse makelij, dus de Duitse regering heeft het zeggenschap over wat er met de pantserwagens gebeurt. De munitie voor het Rheinmetall Mk 20 RH-202-kanon op de Marders is echter van Zwitserse origine.

Zwitserland heeft al twee Duitse verzoeken afgewezen om de munitie te laten meeleveren met de infanteriewagens. Volgens het Zwitserse ministerie van Economische Zaken zou dat een schending van de neutraliteit van het land zijn. Nochtans neemt de neutrale Alpenstaat wel deel aan de internationale economische sancties tegen Rusland. De Zwitserse wet laat het echter niet toe dat oorlogsmateriaal geëxporteerd wordt naar landen die in een gewapend conflict zitten.

Rheinmetall kan wel op zoek gaan naar een alternatieve producent voor de munitie van de Marders. Naast het kanon beschikken Marders ook over een MG3-machinegeweer en MILAN-antitankgeschut.

(kg)

Meer
Lees meer...