Defensieminister Vandeput zal geen tweede termijn opnemen

Defensieminister Vandeput zal geen tweede termijn opnemen

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) waste zijn handen in onschuld toen sp.a-voorzitter John Crombez naar buiten kwam met het nieuws over een studie die stelt dat de huidige Belgische F-16’s zo’n zes jaar langer in dienst zouden kunnen blijven. N-VA-politica Karolien Grosemans, de enige vrouw in de commissie Defensie, zou hem in 2016 nochtans gewezen hebben op “een geheime studie”.

“Er zijn beweringen over geheime rapporten van Defensie”, zei Grosemans mei 2016 in de Kamercommissie Defensie. Dat schrijft De Tijd. “Defensie zou rapporten verbergen omdat het absoluut wil vermijden dat de wereld op de hoogte is dat de levensduur van de F-16’s wel kan worden verlengd.”

Vandeput reageerde toen dat de levensduur niet verlengd kon worden. Daarmee was de hele zaak voor Grosemans ook afgerond. Ze deed de beweringen af als “complottheorieën” en stelde dat ze wou dat “die spookverhalen nu eindelijk kunnen stoppen, zowel in de debatten als in mijn mailbox”.

Vandeput beweert “met de hand op het hart” dat hij niets van het rapport wist. Hij noemde het “een zware inschattingsfout” dat de studie niet bij hem kwam.

Geen tweede termijn

Aan de kranten van Het Mediahuis liet Vandeput gisteren weten dat hij niet voor een tweede termijn als defensieminister zal gaan: “Er zijn departementen waar je wel je termijn kan verlengen, maar hier heb je een zekere frisheid nodig.”

Vandeput zei dat je als defensieminister “dicht bij de zon staat: veel plichtplegingen met groot vertoon. Als je dat te lang doet, dan riskeer je te denken dat dat het echte leven is.”

Ook is Vandeput scherp voor zijn voorgangers: “Als we kijken naar het verleden, er zijn nooit grote successen geweest met de grote legeraankopen. Denk aan Agusta, denk aan het obussenschandaal, enzovoort.”

Bovendien zegt Vandeput dat het eventuele plan om gevechtsvliegtuigen van Rafale, het Franse aanbod om de F-16’s te vervangen, nog niet definitef afgeschreven is: “Als de regering zegt dat de Fransen in die mate belangrijk zijn, dan gaan we dat opnieuw bekijken.”

Gesponsorde artikelen