Op twee na meest vervuilende land ter wereld moet op COP26 toelichten waarom het weigert datum vast te leggen voor koolstofneutraliteit

COP26, ’s werelds belangrijkste klimaattop, gaat dit weekend in Glasgow van start. Het is een gelegenheid voor de wereldleiders om de balans op te maken van de (nationale en wereldwijde) inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. India zal worden vertegenwoordigd door zijn premier, Narendra Modi. We mogen echter niet verwachten dat hij een precies schema voor klimaatdoelstellingen van zijn land bekend zal maken.

Na China en de Verenigde Staten staat India, het op één na dichtstbevolkte land ter wereld, op het podium van ’s werelds grootste uitstoters van kooldioxide. Terwijl de eerste twee landen elk een datum hebben vastgesteld waarop zij koolstofneutraal willen worden (respectievelijk 2060 en 2050), heeft India geweigerd hetzelfde te doen. Toch is het nog steeds sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals steenkool en olie. Verwacht wordt dat de Indiase vraag naar energie in het komende decennium zelfs sterk zal stijgen naarmate de economie blijft groeien, meldt CNBC.

Netto nul niet de oplossing?

Ondanks de toenemende internationale druk heeft de Indiase minister van Milieu, Shri Rameshwar Prasad Gupta, gezegd dat een netto nul-uitstoot niet de oplossing is voor de klimaatcrisis.

“Het is de hoeveelheid koolstof die je in de atmosfeer brengt voordat je netto nul bereikt die belangrijker is”, zei Gupta, geciteerd door Reuters.

Ter herinnering: koolstofneutraliteit (of “netto-nulemissie”) verwijst naar het bereiken van een algemeen evenwicht tussen de geproduceerde broeikasgasemissies en de uit de atmosfeer verwijderde broeikasgasemissies, hetzij langs natuurlijke weg, hetzij door gebruik te maken van nog niet eerder geziene technologieën zoals het afvangen van CO2.

Een deel van de meest vervuilende landen heeft zich tot doel gesteld om dit te bereiken. Deze maand, in de aanloop naar COP26, zijn zelfs de meest terughoudende partijen aan boord. Inclusief Rusland (2060) en Australië (2050). Maar dit zal niet het geval zijn voor India.

Uitstoot verminderen

Dat India het idee van een datum voor koolstofneutraliteit afwijst, betekent uiteraard niet dat het zijn uitstoot niet zal verminderen. Zijn premier, Narendra Modi, zal in Glasgow zijn om het klimaatbeleid van zijn land aan de wereld te presenteren. Hij zal ook de nadruk leggen op de noodzaak van een effectiever en efficiënter gebruik van energie.

“Ik zal ook benadrukken dat de klimaatveranderingsproblematiek op een alomvattende manier moet worden aangepakt, met inbegrip van een billijke toewijzing van koolstofruimte, steun voor mitigatie, adaptatie en het opbouwen van veerkracht, het mobiliseren van financiering, technologieoverdracht en het belang van duurzame levensstijlen voor groene en inclusieve groei”, aldus Modi.

Klimaatrechtvaardigheid

Op de top zal India dus de nadruk leggen op klimaatrechtvaardigheid en de rijkere landen oproepen technologie en financiële middelen over te dragen om de ontwikkelingslanden te helpen de gevolgen van de opwarming van de aarde op te vangen. Dat vertelde de Indiase minister van Milieu, Bossen en Klimaatverandering Bhupender Yadav deze week aan de Hindustan Times.

(lb/lp)

Meer
Lees meer...