Left Right
scrollTop top

dEUS sleutelt aan nieuw album en de voorsmaakjes komen over enkele weken al uit


dEUS brengt in 2021 achtste album uit.
© epa

De gerenommeerde Belgische groep dEUS is voor het eerst sinds 2012 aan het sleutelen aan een nieuw studioalbum. Die zal volgend jaar het daglicht zien, maar zanger-gitarist Tom Barman en zijn trawanten beloven binnenkort al enkele voorsmaakjes op ons los te laten.

Ongeveer een jaar geleden maakte Tom Barman al bekend dat er een nieuwe dEUS-plaat zou komen. De band zit volgens de Mediahuis-kranten dan ook al een week in de studio. Het personeel voor de achtste dEUS-plaat: violist Klaas Janzoons, drummer Stéphane Misseghers, bassist Alan Gevaert en de nieuwe gitarist Bruno De Groote. Het laatste wapenfeit van de grootste rockgroep van het land, ‘Following Sea’, dateert van 2012.

De bandleden vertoeven momenteel in Vantage Point Studios, hun eigen studio in Antwerpen. De plaat zal in 2021 verschijnen, maar we mogen ons de komende weken verwachten aan “sneak peeks“.

Bezige bijen ondanks lange stilte

Er heeft nog nooit zo veel tijd (9 jaar!) gezeten tussen twee dEUS-albums, al scheelt het niet veel met de zes jaar tussen ‘The Ideal Crash’ (1999) en ‘Pocket Revolution’ (2005). Toch was Tom Barman tijdens al die jaren een busy man. Sinds 2012 maakte hij de Canvas-docureeks Shot On Location, werkte hij aan het scenario van zijn tweede film en richtte hij de jazzgroep TaxiWars op.

Ook rond dEUS was het de jongste tijd niet stil. Na een akoestische tournee en het vertrek van gitarist Mauro Pawlowski in 2017 sloot gitarist Bruno De Groote aan bij de band. Hierna maakte dEUS de soundtrack voor een documentaire over de Belgische modeontwerper Martin Margiela en kwam er een Europese tour naar aanleiding van de twintigste verjaardag van ‘The Ideal Crash’. Vorig jaar speelde dEUS maar liefst acht uitverkochte concerten in de Ancienne Belgique. Daarbij lag de focus in de eerste plaats op de oudere nummers uit hun discografie.

Ruige hitmachine

Wanneer dEUS ook maar een scheet laat, is dat groot nieuws in muziekland België. De band rond Tom Barman schopte het in de jaren ’90 en begin jaren 2000 tot de top van de rock-voedselketen met platen als ‘Worst Case Scenario’, ‘In a Bar, Under the Sea’ en ‘The Ideal Crash’. Daaruit kwamen hits voor zoals Little Arithmetics, Roses, Fell off the Floor, Man; Instant Street, Sinister Dew, The Ideal Crash, Suds & Soda en Hotellounge.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…