Deze 10 dingen wist je nog niet over Jägermeister

Jägermeister hoort nu eenmaal bij de winter en skivakanties. Maar waar komt dat mysterieuze shotjesdrankje eigenlijk vandaan? Hier zijn 10 dingen die je nog niet wist over Jägermeister.

1. Pas na 56 jaar ontwikkeld

Ene Wilhelm Mast begon in 1878 een wijnbedrijf in zijn thuisstad Wolfenbüttel in Duitsland. Maar pas in 1934 trok zijn zoon Curt het merk een andere richting in en werd de Jägermeister die we vandaag kennen gelanceerd.

2. 56 kruiden

istock

Een shot Jägermeister bestaat uit 56 kruiden, waaronder gember, kardemom, steranijs (en natuurlijk ook 35 procent alcohol). Het werd vroeger soms als digestief voorgeschoteld.

3. Traditioneel, Duits beroep

istock

Jägermeister betekent letterlijk ‘jagermeester’ of ‘meester van de jacht’. Dat is een beroep dat in Duitsland generaties lang bestaan heeft.

4. Hertenbloed als ingrediënt?

istock

Er deed lange tijd het gerucht de ronde dat hertenbloed het hoofdingrediënt is van het geheime recept van Jägermeister. Toch lijkt dit erg onwaarschijnlijk. Zo stellen experts dat het niet evident is om met bloed te brouwen.

5. Gedicht op fles

Het Duitse gedicht op het label van de fles luidt zo: “Het is de eer van de jager dat hij zijn spel beschermt en bewaart, jaagt zoals een sportman en de schepper vereert.”

6. Mythologisch hert

istock

Het Sint-Hubertus hert op het etiket is eigenlijk een mythologisch beest dat ooit voor een jager verschenen is. Het kruis tussen het gewei staat symbool voor de bekering tot het christendom. Dit was dezelfde jager die later de patroonheilige van alle jagers werd, Sint-Hubertus.

7. Beschaamd over ‘Jäegerbomb’

Jägermeister is al heel lang populair in wintersportresorts. Maar sinds kort heeft de Duitse shotjesdrank ook een weg gevonden naar de nachtclubs onder de naam ‘Jäegerbomb’. Het extra, cullinaire ingrediënt: Red Bull. Bij Jägermeister zijn ze daar niet zo mee opgezet, want ze willen graag als een luxueuze digestief overgekomen. Laatst hebben ze nog de dure premium liqueur Jägermeister Manifest uitgebracht.

8. Nazi-tijdperk

In Duitsland heette Jägermeister eerst Göring-Schnapps, nadat Hitler zijn rechterhand, Hermann Göring, de Reichsjägermeister geworden was in 1934.

9. Associatie met metal

Jägermeister is niet enkel razend populair bij skiërs en snowboarders, het drankje heeft ook een sterke associatie met de heavy metal scene. Zo is Jägermeister de officiële tour sponsor van verschillende bands en is het drankje op veel metalfestivals te verkrijgen.

10. Stevigste fles

istock

Om de unieke smaak van Jägermeister te behouden, wou Curt Mast een stevige fles. Hij testte honderden flesmodellen uit door ze om op de grond te laten vallen van een zekere hoogte. De hedendaagse Jägermeister-fles is de enige overlevende van die valpartijen.

Meer
Lees meer...