Deze 62 nummers uit de maand juli moet je gehoord hebben: met onder andere Katy Perry, Naaz, James Blake, Koffee, Phoebe Bridgers, Deacon & Nina Nesbitt, Kylie Minogue en Doves

We zitten midden in de zomervakantie en de maand juli ligt intussen helemaal achter ons. Opvallend: tot nu toe is de zomerhit helemaal afwezig. Ook in onze muzieklijst valt het op: de zomer is er wel, maar de wolken zijn nooit ver weg. Dat Taylor Swift net nu een album vol ballades heeft uitgebracht is tekenend. Maar de echte winnaar deze maand is Nina Nesbitt, want die staat zelfs twee keer in de lijst. De tijd dat er niets meer uitkwam in de zomer lijkt definitief achter ons te liggen, want ook deze maand hebben we weer 62 nummers geselecteerd. De volledige Sporify-lijst van deze maand vind je onderaan dit artikel.

1. Taylor Swift feat. Bon Iver – Exile

Taylor Swift verraste vriend en vijand met haar nieuwe onverwachte album ‘Folklore’. Ze presenteert op dit nieuwe album 16 ingetogen songs die tot stand zijn gekomen door een intense samenwerking met de Dessner-broers van The National. Officieel is Cardigan de eerste single – Swift loste een door haarzelf geregisseerde clip bij dit nummer – maar Exile, de samenwerking met Bon Iver beroerde vanaf het eerste moment meer.

2. Julia Stone – Break

Geen grote muzikale sprongen hier, want ook op dit nummer is Bryce Dessner van The National te horen. Ook Stella Mozgawa van Warpaint is te spotten, de productie was in handen van St. Vincent en het geheel doet wat denken aan Tune-Yards. Het is een kant van Julia Stone die we niet eerder hoorden en die naar meer smaakt.

3. James Blake – Are You Even Real?

Een nieuwe single van James Blake is altijd een hoogtepunt, maar zijn nieuwste Are You Even Real? is wel héél mooi. Dit is James Blake op zijn meest intiem, inclusief strijkers. Graag meer van dit!

4. Deacon feat. Nina Nesbitt – Long Run

Nina Nesbitt kennen we, deze maand komt ze zelfs twee keer voor in de lijst, telkens in samenwerking met een andere artiest, maar wie is die Deacon? Wel, het betreft hier Deacon Philippe – 16 jaar jong – en de zoon van actrice Reese Whiterspoon. Zij is alvast trots, dat liet ze via haar Twitteraccount weten, maar los daarvan is Long Run ook gewoon een erg mooi nummer. Hij is echter niet zélf te horen, maar deed wel de productie van het nummer.

5. Delta Spirit – It Ain’t Easy

Ook Delta Spirit is niet zo’n klinkende naam, al bestaat deze band al wel sinds 2005 en hebben ze al vijf albums op hun naam staan. Hun nieuwe album ‘How ‘Bout Us’ is hun eerste nieuwe werk in zes jaar en is een ode aan de overleden producer Richard Swift, de man die ook Nathaniels Rateliff laatste mooie plaat inspireerde. It Ain’t Easy is de tweede single uit het nieuwe album dat vanaf 11 september te koop zal zijn.

6. Nathaniel Rateliff – Time Stands

Uit die plaat – ‘And It’s Still Alright’ – is trouwens ook net nu een nieuwe single getrokken. De keuze is gevallen op Time Stands, de bijhorende videoclip werd gefilmd tijdens quarantaine en schetst een lege wereld.

7. Spinvis – De Dag Dat Richard Krajicek Wimbledon Won

De dag dat Richard Krajicek Wimbledon won was 7 juli 1996, dat heeft enig opzoekwerk ons geleerd. We hadden nog nooit van de brave man gehoord, maar bij Erik de Jong is die dag duidelijk blijven hangen, want hij hing er zijn nieuwe single aan op. De Jong werkt momenteel aan een opvolger voor zijn in 2017 verschenen en bejubelde album ‘Trein Vuur Dageraad’.

8. Typhoon feat. Tourist LeMC, Brihang & Freez – Alles Is Gezegend

“Er komt een morgen en een periode waarin we wél weer met elkaar samen kunnen zijn en dit gaan vieren. Er zijn gelukkig ook dingen die doorlopen: naar elkaar omkijken, de liefde en gelukkig ook de muziek!” schrijft de Nederlandse rapper Typhoon over zijn nieuwe single Alles Is Gezegend. Om meteen de verbondenheid kracht bij te zetten riep hij de hulp in van de Nederlander Freez, maar ook van onze landgenoten Tourist LeMC en Brihang.

9. Andy Shauf – Jeremy’s Wedding

Tracks worden steeds vaker per twee gedeeld, zo ook bij de Canadese singer-songwriter Andy Shauf. Naast deze Jeremy’s Wedding bracht hij ook nog een tweede nummer uit, Judy. Het zijn twee b-kantjes die hij schreef tijdens de sessies voor zijn recente album ‘The Neon Skyline’.

10. Future Islands – For Sure

Future Islands zal wel altijd verbonden blijven met die onverwachte hit Seasons (Waiting For You) en hoewel hun werk allemaal een beetje op elkaar lijkt (wat vooral opvalt tijdens optredens) zijn we toch weer blij met de nieuwe single For Sure. Het is het eerste nieuwe werk van de band sinds 2017.

11. beabadoobee – Care

De Filipijns-Britse beabadoobee is 20 jaar, heet eigenlijk Bea Kristi, heeft blauw haar en kwam voor het eerst op onze radar door de heerlijk rockende single I Wish I Was Stephen Malkmus. Ze stond in de BBC Sound Of-lijst voor 2020 en bereid haar debuutplaat voor. Care is daarvan de eerste vooruitgeschoven single, de plaat wordt in het najaar van dit jaar verwacht.

12. Declan McKenna – Daniel, You’re Still A Child

Het nieuwe nummer van jongeling Declan McKenna is al de derde single van zijn nieuwe album ‘Zeros’ dat op 21 augustus staat te verschijnen. Over die plaat vertelde hij zelf dat ze geïnspireerd is door oude Dylan-platen waar hij naar beginnen luisteren is. “Ik wilde gewoon in een ruimte staan met mijn muzikanten en het allemaal niet té juist doen.”

13. IDLES – A Hymn

IDLES zijn al een tijdje een bekende naam bij de alternatieve muziekliefhebber, maar met hun single Mr. Motivator kwamen ze zowaar De Afrekening op Studio Brussel binnen. Dat betekent alvast één ding: de band is aan aanhang aan het winnen. Op 25 september verschijnt hun derde album ‘Ultra Mono’, het knappe A Hymn is daaruit de nieuwe single.

14. Protomartyr – Tranquilizer

We blijven bij de postpunk, want ook Protomartyr wint stilaan aan aanhang. Hun nieuwe album ‘Ultimate Success Today’ werd zowat overal bejubeld en ook op nieuwe single Tranquilizer scheuren de gitaren genadeloos.

15. Fuzz – Returning

Ook Fuzz is terug, één van het triljoen aantal zijprojecten van Ty Segall. Wanneer zou die man eigenlijk slapen? In 2013 en 2015 brachten ze al albums uit en het feit dat er nu een nieuwe single is, doet ons vermoeden dat nummer drie op komst is. Ty Segall zelf bespeelt in deze band de drums.

16. Muzz – Summer Love

Geen Fuzz, maar Muzz en geen Ty Segall, maar Paul Banks. De Interpol-frontman heeft net zijn eerste album uitgebracht met deze nieuwe band. In het gemoedelijk kabbelende Summer Love klinkt Banks trouwens optimistischer dan ooit tevoren.

17. Alex Kapranos & Clara Luciani – Summer Wine

Ook generatiegenoot Alex Kapranos van Franz Ferdinand is even een zijweggetje ingeslagen. Samen met de Franse zangeres Clara Luciani covert hij Summer Wine, een klassieker van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood. Bij ons is de bekendste coverversie die van Guido Belcanto en An Pierlé (Toverdrank), maar van deze worden we ook blij.

18. Whitney – Hammond Song

Tijdens de lockdown verscheen er regelmatig een cover van de Amerikaanse band Whitney online. Zo coverden ze al Take Me Home, Country Roads van John Denver. Het bleek nu een voorbode van hun nieuwe album ‘Candid’, waar alleen maar covers opstaan. Op die plaat bewerken ze nummers die ver uit elkaar liggen, van onder andere David Byrne en Kelela. Songs waar ze zelf van houden. Hammond Song is een cover van de ons onbekende The Roches, een nummer uit 1979.

19. Buck Meek – Roll Back Your Clocks

Waar de quarantaine al niet goed voor is. Dat ondervond ook Buck Meek, gitarist bij de populair geworden indieband Big Thief. Tijdens de lockdown schreef hij een handvol songs waarvan hij aan Andrew Sarlo – die als producer al met Big Thief werkte – om er eentje van te producen. Uiteindelijk werkten ook alle andere leden van Big Thief op de één of andere manier mee aan de nummers van Meek, zij het op afstand. Buck Meek zelf had het over “een poging om de quarantaine te omarmen.” Goed gelukt, volgens ons.

20. Het Zesde Metaal – Stempel

Het laatste concert dat wij zagen in maart, net voor de lockdown inging, was er eentje van Het Zesde Metaal in DeStudio in Antwerpen. Sindsdien is het er voor de artiesten en hun entourage niet bepaald makkelijker op geworden, maar singles blijven wel verschijnen. Stempel is het nieuwe pareltje van Het Zesde Metaal, zoals het op het album ‘Skepsels’ al te vinden was.

21. Niels Hendrix – Lastig

Niels Hendrix, dat zegt ons waarschijnlijk niks. Hendrix is de frontman van Fence en bandlid van The Shovels en The Birds That Change Colour. Om maar te zeggen: de man heeft al wat ervaring. Hij schreef wat songs op kampeerweekend met vrienden in de Ardennen, liet die eens aan Stijn Meuris horen en die was enthousiast. In normale omstandigheden zou Niels Hendrix het voorprogramma gespeeld hebben van Noordkaap in de AB, maar daar stak corona een stokje voor. Een mens zou er “lastig” van worden (lees: ambetant) en dat gevoel, dat is nu exact waar de nieuwe single over gaat.

22. IKRAAAN – Alleen

IKRAAN, bekend van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en het voorprogramma van Brihang, sloeg dan weer de handen in elkaar met Tele-Onthaal om aandacht te vragen voor de mensen die zichzelf eenzaam voelen. Alleen zijn en daarmee worstelen: het is een taboe dat IKRAAAN graag mee wil helpen doorbreken.

23. Jaden – Cabin Fever

Eenzaamheid en huidhonger, dat zijn ook de thema’s waar Jaden Smith – zoon van Will – over zingt op zijn nieuwe single Cabin Fever. Hij zingt, inderdaad, en dat is ook zo ongeveer voor het eerst.

24. Koffee – Lockdown

Quarantainenummers, ze blijven komen, want ook de jonge reggaester Koffee – die al een Grammy won voor haar ep ‘Rapture’ en al samenwerkte met Ed Sheeran en Justin Bieber heeft er haar nieuwe single aan gewijd.

25. My Morning Jacket – Feel You

Ook de heropstanding van My Morning Jacket is aan de lockdown te danken. De leden van My Morning Jacket werkten mee aan de meest recente plaat van Strand Of Oaks – die op het punt stond om de muziek op te geven – en frontman Jim James ging solo. My Morning Jacket was even geen prioriteit.

Tot Jim James tijdens de lockdown Spinning My Wheels toevallig terug hoorde. Het nummer dateerde van tijdens de opnames voor ‘The Waterfall’ dat in 2014 uitkwam. Hij herinnerde zich dat er nog een pak materiaal uit die periode lag te wachten en begon eraan. Tien nummers staan nu, vijf jaar later, te blinken op ‘The Waterfall II’, met de zes minuten durende single Feel You als één van de uitschieters.

26. Holy Motors – Country Church

Holy Motors is een band uit Estland, het moet zowat de eerste keer zijn dat een band uit die contreien deze lijst haalt. Maar het kan dus. Voor wie meer van deze vlotte dreampop wil: de ep ‘Horse’ waaruit deze eerste single getrokken is, verschijnt wel pas op 16 oktober.

27. Land Of Talk – Now You Want To Live In The Light

Nog een bij ons niet zo bekende band is Land Of Talk. Zij komen uit Montréal en hun vierde album ‘Indistinct Conversations’ is nét uit.

28. Matt Berninger – Distant Axis

Matt Berninger kennen we dan weer wel allemaal, al was het in een andere gedaante. De frontman van The National bereidt zijn eerste soloplaat uit. Distant Axis is daaruit al het derde voorproefje, het gehele album volgt pas op 2 oktober. Wat we horen is niet verrassend, maar wel weer heel erg mooi.

29. Phoebe Bridgers – I Know The End

Het eerste voorsmaakje uit die plaat van Matt Berninger heette trouwens Walking On A String en bestond in een versie mét en een versie zonder Phoebe Bridgers. Die mét Phoebe was veruit de beste. Het verbaasde dan ook niemand dat haar album ‘Punisher’ dat ze eerder dit jaar uitbracht één van de hoogtepunten van dit muzikale jaar werd. I Know The End is daarop het laatste nummer, tegelijkertijd bloedmooi en een muzikale uitbarsting.

30. Will Butler – Surrender

Nog eentje die het weer voelt kriebelen om solo te gaan is Will Butler. De enthousiaste multi-instrumentalist van Arcade Fire bracht drie jaar geleden al het album ‘Policy’ uit. Deze tweede gaat ‘Generations’ heten en de eerste single Surrender kan gelukkig alweer niet verhullen van welke band Will deel uitmaakt. Tijdens de quarantaineperiode hebben die van Arcade Fire trouwens aan nieuw materiaal gewerkt, dat kan ook alleen maar goed nieuws zijn.

31. Doves – Prisoners

De comeback van het jaar zal voor ons toch die van Doves worden. De Britse band heeft in zijn bestaan maar één keer in België opgetreden en is hier dus vooral nog een goed bewaard geheim. Die pauze van elf jaar heeft ook geen goed gedaan aan hun bekendheid. Maar op 11 september is het dan toch zo ver: dan wordt het vijfde album ‘The Universal Want’ uitgebracht, tweede single Prisoners laat horen dat de band alvast niets van hun energie kwijtgeraakt is.

32. Gregory Porter – Concorde

Ook onze favoriete vrolijke Frans Gregory Porter heeft een nieuwe plaat klaar. ‘All Rise’ verschijnt een binnen een kleine maand, op 28 augustus. Verder liet Porter ook nog weten dat hij in de toekomst een verklaring zal afleggen samen met NASA, de Amerikaanse ruimtevaartdienst. Er staat dus iets bijzonders te gebeuren, maar wij hebben voorlopig geen idee wat en doen het tot die tijd gewoon met de nieuwe single.

33. Black Pumas – Confines (live)

Op diezelfde 28 augustus zullen Black Pumas een deluxe editie uitbrengen van hun uit 2019 daterende debuutplaat. Daarop zal ook een live versie met strijkers van Confines te horen zijn, het is die versie die nu als single uitgebracht is. Op de deluxe editie zullen nog enkele livenummers staan, alsook covers van onder andere The Beatles (Eleanor Rigby) en Tracy Chapman (Fast Car) én drie tot nu toe onuitgegeven nummers.

34. Oceanator – I Would Find You

Deze maand zijn we een aantal keer aangenaam verrast geweest door muziek van artiesten die we zelf nog niet kenden. Zo ook door Oceanator, die Elise Okusami blijkt te heten. Het was de blog Stereogum die ons op haar bestaan attent maakte en op het feit dat haar album ‘Things I Never Said’ er zit aan te komen. De nieuwe single heet I Would Find You en is een platonisch liefdesliedje voor een goeie vriend. De tekst is behoorlijk toepasselijk in de wereld van vandaag: ““So if the world went to hell tomorrow, I would follow you/ I would stay with you/And if anyone tried to hurt you/ I would keep you safe/ I’d keep them away.”

35. NOTD & Nina Nesbitt – Cry Dancing

Helemaal aan het begin van onze lijst hadden we al een nummer van Nina Nesbitt, in samenwerking met de producer Deacon. Hier is de Schotse singer-songwriter opnieuw, maar deze keer in het gezelschap van het Zweedse producersduo NOTD. Na remixen te hebben gemaakt voor onder andere Ed Sheeran en Demi Lovato brengen de twee nu ook eigen werk uit, voorlopig nog redelijk onder de radar.

36. Róisín Murphy – Something More

Van Róisín Murphy, de Ierse die in een ver verleden bij Moloko zong, verwacht niemand tegenwoordig nog een makkelijk behapbaar album. Wat we wel verwachten zijn stevige lappen experimentele disco en platen die altijd de moeite zijn. Something More is alvast een hypnotiserende sleper, die trager, maar ook zwoeler is dan we van de zangeres gewend zijn. ‘Róisín Machine’ verschijnt op 25 september en zal haar eerste album zijn in vier jaar.

37. Katy Perry – Smile

Onlangs was Katy Perry nog één van de graag geziene gasten op de digitale versie van Tomorrowland. Alhoewel haar verschijning maar een kwartiertje duurde, liet ze wel een indruk na. Het was alleszins een goede promotie voor haar aankomende album ‘Smile’ dat op 28 augustus verschijnt. Alhoewel de titeltrack niet veel om het lijf heeft, maakt het ons blij. En dat is misschien wel net wat de wereld nodig heeft anno 2020.

38. Naaz – Mute Love

Eén van de meest frisse popverschijningen van de laatste jaren komt uit Nederland. Naaz is een Nederlandse met Koerdische roots en toerde al doorheen heel Europa. Daarbij verzorgde ze het voorprogramma van Arcade Fire én dat van Jessie J, een spreidstand die kan tellen.

Nu is het weer tijd om zelf weer helemaal voor het voetlicht te gaan staan en dat doet ze met de nieuwe single Mute Love, een nummer dat gaat over het missen van een dierbare en dat de zangeres schreef over haar beste vriendin die in Duitsland verbleef. Door de quarantaine beseften de twee ook dat echte vriendschappen blijven bestaan, hoe groot de fysieke afstand tussen twee mensen die elkaar graag zien ook is.

39. LP – The One That You Love

Wij zijn fan van LP én van haar stemgeluid. Vorige zomer gaf ze nog fel gesmaakt optreden in het OLT Rivierenhof en toch blijft ze in Vlaanderen eerder onbekend. Laura Pergolizzi – een Amerikaanse met Italiaans-Ierse roots – schreef eerder al nummers voor onder andere Rihanna, Rita Ora en Christina Aguilera, maar is het best als ze gewoon voor zichzelf bezig is. Hoewel deze nieuwe single niet haar meest verrassende werk is, is het toch ook weer een aanstekelijk deuntje geworden.

40. PsySo – Hence The Love

We blijven nog even bij die liefde hangen samen met de Nederlandse jongens van PsySo. De Tilburgse jongensbende roept met hun eerste single een heerlijk hippiesfeertje op. Wij hopen van harte dat de rest van het volledig in lockdown opgenomen album even goed is.

41. The Rolling Stones feat. Jimmy Page – Scarlet

Van een repertoire als dat van The Rolling Stones kan zo een jonge band alleen maar dromen. Toch hebben The Rolling Stones ook nog altijd dingetjes liggen die de moeite waard zijn en toch nooit het levenslicht gezien hebben. Scarlet is een outtake van ‘Goat’s Head Soup’ uit 1973 (waar binnenkort een uitgebreide heruitgave van verschijnt) en laat ook Jimmy Page op gitaar horen. Hoe dat zo gekomen is? The Rolling Stones hadden de studio geboekt na Led Zeppelin – dat waren tijden! – waarna Jimmy Page besloot om gewoon nog even te blijven en wat te jammen. Scarlet was het resultaat.

42. Teen Creeps – Anecdotes

Het tweede album van de Gentse band Teen Creeps had in 2020 moeten verschijnen, maar door de coronacrisis heeft de band besloten om dat album pas in 2021 uit te brengen. Om de fans toch al iets te gunnen is er nu al Anecdotes, een outtake van de opnames van dat tweede album. Het is de bijdrage van Teen Creeps aan een compilatie die concertpromotor MCLX uitbrengt. De promotor financiert de opname van de singles, de opbrengst van de compilatie vloeit volledig terug naar de bands. Voor wie de bands in kwestie een hart onder de riem wil steken: zoek naar ‘Friends Of Friends’. En die plaat van Teen Creeps, die komt er dan in 2021 aan.

43. Yungblud – Strawberry Lipstick

Yungblud is er in een paar jaar in geslaagd om een sound neer te zetten die hem te onderscheiden maakt van alle anderen zodat ook deze nieuwe single Strawberry Lipstick weer “typisch Yungblud” genoemd kan worden.

44. Bastille feat. Graham Coxon – What You Gonna Do?

Helemaal niet typisch Bastille is hun nieuwe single en daar zou de samenwerking met Blur-gitarist Graham Coxon wel eens iets mee te maken kunnen hebben. Of dit nu de nieuwe sound van de band wordt, valt nog af te wachten, maar zanger Dan Smith heeft het wel over het begin van een nieuw hoofdstuk voor de band.

45. Asaf Avidan – Anagnorisis

Ook voor de Israëlische Asaf Avidan begint een nieuw hoofdstuk met de release van zijn nieuwe album ‘Anagnorisis’ op 11 september. “Anagnorisis” is een term uit de filosofie, bedacht door Aristoteles. Die bedoelt hiermee het plotselinge moment van openbaring. Asaf besloot na tien jaar op tournee te zijn geweest om eens echt tijd te nemen vooraleer hij een volgende plaat zou uitbrengen. Hij besloot om minstens een jaar weg te blijven en te reflecteren over zijn leven, carrière en kunst. Om tijd en ruimte op een andere manier te gaan ervaren dan hij deed in die jaren van eindeloze beweging en wispelturigheid. Door anders te leven zal hij anders gaan schrijven.

Hij koos een locatie, een oude boerderij in Italië die was omgebouwd tot opnamestudio en retraite voor schrijvers. Met veel groen, olijfgaarden, blauwe luchten en veel rust en afzondering. Het proces is daardoor heel anders verlopen dan hij gewend was.De natuur en stilte hadden invloed op zijn kunst en het proces. Ideeën begonnen tijd te eisen. Het maakt ons alleen maar meer benieuwd naar het nieuwe album ‘Anagnorisis’ dat op 11 september verschijnt.

46. Katie Melua – Airtime

Aan de werkwijze van Katie Melua is voor zover wij kunnen oordelen weinig aangepast, maar Airtime vinden wij wel haar mooiste single in tijden. Het is de tweede single van haar volgende album, dat de titel ‘Album No. 8’ heeft meegekregen.

47. Joesef feat. Loyle Carner – I Wonder Why

Samen op tournee gaan is uiteraard één van de allerbeste manieren voor artiesten om elkaar te leren kennen. Het ging zo bij Joesef en Loyle Carner: bij zijn vorige tournee deed Joesef het voorprogramma voor Loyle Carner. Voor een samenwerking besloot Joesef de rollen eens om te keren en vroeg hij Carner. Die stemde toe en het resultaat is het mooie I Wonder Why.

48. Bazzi – I Don’t Think I’m Okay

De industrie barst van de jonge singer-songwriters, zo ook de Amerikaanse Bazzi. Met zijn nieuwe single hoopt hij mentale gezondheidsproblemen bij zijn fans meer bespreekbaar te maken. In een boodschap op Instagram schreef hij dat hij het nummer 8 maanden geleden schreef, maar nog altijd de pijn van toen voelt en nog altijd met dezelfde demonen worstelt.

49. Dua Lipa – Hallucinate

De nieuwe single van Dua Lipa is Hallucinate geworden. Het is de zoveelste hit in wording die uit haar album ‘Future Nostalgia’ is getrokken. Omdat het door de coronacrisis niet mogelijk was om een grootse videoclip te draaien, is het een animatievideo geworden.

50. Kylie Minogue – Say Something

Kylie Minogue zal ongetwijfeld één van de grote voorbeelden van Dua Lipa zijn, maar intussen gaat de 52-jarige Australische zangeres ook zelf onverminderd door. In november zal ze haar 15e (!) studioalbum uitbrengen, als eerste voortrekker daarvoor krijgen we Say Something, een heerlijk catchy discotrack met stevige 80’s-vibe!

51. James Bay – Chew On My Heart

De sound van de nieuwe James Bay sluit wonderbaarlijk goed aan bij die van Kylie Minogue. Voor zijn nieuwe aankomende album werkt Bay dan ook samen met mensen die al met Lady Gaga en Chris Stapleton hebben gewerkt. De boodschap is duidelijk: aanstekelijke pop, dat wil hij maken. Op de nieuwe single Chew On My Heart is alvast geslaagd.

52. Sam Smith feat. Burna Boy – My Oasis

Het is ook nog niet duidelijk wanneer het nieuwe album van Sam Smith zal verschijnen. ‘To Die For’ was al aangekondigd, maar werd uitgesteld omwille van de coronacrisis. Ook de titel van de plaat zal nog gewijzigd worden. Na het meer ingetogen To Die For lost Sam Smith nu een meer popgerichte track. Op My Oasis werkt hij verrassend samen met Burna Boy, een populaire Nigeriaanse rapper.

53. Billie Eilish – My Future

Het lijkt wel of Billie Eilish al tijden deel uitmaakt van het poplandschap, een mens durft al eens te vergeten dat haar debuutplaat pas vorig jaar uitkwam. Op haar nieuwe single My Future – een soort van liefdesbrief aan de toekomst – houdt ze het ruim anderhalve minuut erg ingetogen, waarna een beat en een funky gitaartje hun intrede doen.

54. Sym Fera – Little Things

In deze tijd is het bijna evident geworden dat we alles weten over alle artiesten. Er wordt immers langs alle kanten gedeeld, er worden videoclips bij de vleet gelost, rechtstreeks gecommuniceerd met de fans. Des te bijzonder maakt het dat we van Sym Fera niet veel meer kunnen zeggen dan dat het een duo uit Los Angeles is. In de bespreking van hun nieuwe single Little Things maakt Rolling Stone vergelijkingen met Thom Yorke en Jeff Buckley. Geef toe, dat klinkt niet slecht.

55. The Flaming Lips – Dinosaurs On The Mountain

Ook The Flaming Lips bereiden een nieuwe plaat voor. ‘American Head’ verschijnt op 11 september. Op de nieuwe single Dinosaurs On The Mountain – een psychedelische ballade – rouwt Wayne Coyne om het uitsterven van de dinosauriërs. De clip draaide hij in samenwerking met George Salisbury in tijden van lockdown.

56. Laura Marling feat. Antony Glenn – Red Right Hand

Intussen is het traditie geworden dat elk nieuw seizoen van de succesreeks Peaky Blinders vergezeld gaat van een cover van Red Right Hand, de klassieker van Nick Cave & The Bad Seeds. Voor het nieuwe seizoen viel de keuze op Laura Marling. Ze krijgt maar anderhalve minuut, maar weet er in die beperkte tijd toch echt haar stempel op te leggen.

57. Gorillaz feat. ScHoolboy Q – Pac-Man

Tijd voor een feestje, want Gorillaz is één van de eerste bevestigde namen voor Rock Werchter 2021. Ondertussen blijven ze nieuwe muziek spuien. De vijfde song die ze onder de noemer van hun project Song Machine lossen, is deze samenwerking met ScHoolboy Q, een samenwerking die ons voor herhaling vatbaar lijkt.

58. Tinashe – Rascal (Superstar)

Quarantaine, het kan niet anders of dat wordt het woord van 2020. Ook r&b-ster Tinashe was genoodzaakt om de clip voor haar nieuwe single (die van het album ‘Songs For You’ uit 2019 werd geplukt) in quarantaine te draaien. Mét best knap resultaat, overigens. Los daarvan blijft ze één van de meest veelbelovende r&b-sterren van dit moment.

59. Charli XCX – Enemy

Niemand doet straffer in quarantaine: in een paar weken tijd schreef, produceerde en mixte ze zelf haar album ‘How I’m Feeling Now’. Dat het resultaat dan ook nog eens best goed was, is het grootste wonder. Enemy kwam uit als single op de dag van de release, nu heeft het nummer ook een clip meegekregen.

60. Bon Jovi – American Reckoning

Het is al een hele tijd geleden dat Bon Jovi nog eens een echte hit heeft gescoord in onze contreien en iets zegt ons dat American Reckoning daar niet meteen verandering in zal brengen. Nochtans is het nummer wel vernieuwend, in die zin dat zelfs Bon Jovi van deze tijden geëngageerd wordt. Ook hij staat stil bij de Black Lives Matter-beweging in zijn thuisland en bij de algemene toestand van de VS. Wanneer het album ‘Bon Jovi 2020’ verschijnen zal, is nog niet duidelijk. Het werd uitgesteld omwille van de coronacrisis.

61. Metallica & San Francisco Symphony Orchestra – All Within My Hands

Het is al 20 jaar geleden dat Metallica hun liveplaat met symfonisch orkest uitbracht. ‘S&M’ maakte van Nothing Else Matters een hernieuwde monsterhit, die plaat is de reden dat het leeuwendeel van de mensen de live versie van dat nummer beter kent dan de albumversie uit 1990. In oktober 2019 – toen dat nog kon – speelde de band om een nieuw concert met orkest. Dat werd ook opgenomen en zal op 28 augustus resulteren in ‘S&M2’, een nieuwe liveplaat. Nothing Else Matters en All Within My Hands zijn intussen als singles vrijgegeven. En om niet nog eens met Nothing Else Matters af te komen, hebben wij voor het andere nummer geopteerd.

52. Bettye Lavette – One More Song

Wat er ook gebeuren zou deze maand: deze playlist wilden we graag afsluiten met de nieuwe single van levende legende Bettye Lavette en dat simpelweg omdat het het mooiste liedje is dat we deze maand gehoord hebben. De 74-jarige zangeres nam al platen op sinds 1962, maar wist pas echt door te breken vanaf 2000. Haar mix van jazz, blues, soul en rock lag blijkbaar net iets te moeilijk om een echt groot publiek te bereiken.

Vorige maand bracht ze haar cover van Strange Fruit nog naar buiten (ook te vinden op de nieuwe plaat) om haar steun te betuigen aan de BLM-beweging, maar eigen werk gaat haar beter af. Op 28 augustus brengt ze ‘Blackbirds’ uit, haar elfde album.

Gesponsorde artikelen