Deze 9 films op Netflix moet je zien als je een sportfan bent!

Het wereldkampioenschap voetbal is volop aan de gang en ook de Tour de France laat niet lang meer op zich wachten. We zijn dus met z’n allen in volle sportstemming. Ook Netflix heeft heel wat in de aanbieding voor de echte sportfans. De 9 beste sportfilms op een rijtje!

1. Coach Carter (2005)

Regelmatig gebeurt het dat als je een klassieker zoekt op Netflix, je diep teleurgesteld moet vaststellen dat ie er niet op staat. (Ontdek hier hoe je films en series vindt op Netflix) Gelukkig is dat bij deze topper niet het geval! Coach Carter is een dramafilm waarin basketbalcoach Ken Carter de nieuwe trainer wordt van een slecht presterende basketbalploeg, The Richmond Oilers. Niet alleen hun niveau van basketballen is ondermaats maar ook hun cijfers op school laten te wensen over.

Coach Carter staat bekend als een omstreden coach en die reputatie maakt hij ook meteen waar door de spelers een contract te laten tekenen waarin bepaalde eisen staan rond de schoolprestaties van de jonge kerels. Als ze die niet halen, dan worden ze op de bank gezet. De maatregels van de coach zorgen voor heel wat controverse maar hij volhardt en hoopt zo gedisciplineerde en succesvolle jongens te maken van z’n team, zowel op het veld als ernaast.

Waarom kijken?

Coach Carter is het soort film dat je gerust drie keer opnieuw kan kijken, zonder verveeld te geraken. Oké, het verhaal bevat heel wat clichés: het typische succesverhaal waarin een groepje straatjongeren door een bikkelharde coach omgevormd wordt tot een succesvol en gedisciplineerd team, met de nodige tegenslagen onderweg uiteraard. Maar als je een fan bent van sport, en specifieker van basketbal, en je kan de moraal achter dit waargebeurde verhaal begrijpen, dan is deze film zeker de moeite waard!

2. Concussion (2015)

Deze dramatische thriller laat zowel sportfans als niet-sportfans op het puntje van hun stoel gaan zitten. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin een neuropatholoog Bennet Omalu het bestaan van CTE, chronic traumatic encephalopathy, ontdekt. Het is een hersentrauma dat vooral spelers van American Football treft omdat ze geregeld hevige stoten met hun hoofd opvangen en zo hun hersenen langzaamaan kapot maken. Het resultaat? Ze veranderen in agressieve kerels die hopeloos worden door barstende hoofdpijn en tergende hallucinaties.

Dokter Omalu kaart dit fenomeen aan maar uiteraard belandt hij in een tweestrijd met de NFL League, de grootste American Football competitie uit de Verenigde Staten, omdat zij vrezen dat de sport zal verdwijnen als bekend geraakt dat de sport eigenlijk heel ongezond is voor je hersenen. Ze doen er dan ook alles aan om de dokter tegen te houden en ze proberen zelfs om hem terug te sturen naar z’n geboorteland. Wat volgt is een spannende en dramatische clash tussen een Nigeriaanse neurochirurg en de American Football industrie!

Waarom kijken?

Als we zeggen dat de Nigeriaanse dokter gespeeld wordt door de steengoede acteur Will Smith, dan ben je waarschijnlijk al overtuigd om de film op te zetten. Toch nog niet overtuigd? De film grijpt je meermaals bij de keel. Eerst zie je de beren van rugbyspelers door CTE veranderen in zielige hoopjes ellende. En daarna volgt de harde strijd tussen een dokter die goed wil doen voor de mensheid en een miljardenindustrie die vooral niet failliet wil gaan. Voor de echte sportfans zijn er heel wat indrukwekkende fragmenten van verschillende American Football wedstrijden!

3. De Marathon (2012)

De Marathon is een Nederlandse komedie over vier Rotterdamse vrienden die samen in een autogarage werken. De garage is van Gerard, een van de vrienden, maar de zaken gaan niet goed en de garage dreigt failliet te gaan. Door een van de andere medewerkers komen ze op het ‘geniale’ idee om deel te nemen aan de Marathon van Rotterdam en zich daarvoor te laten sponsoren in de hoop zo genoeg geld bij elkaar te krijgen om de garage te redden.

Ze sluiten een deal met een zakenman dat als ze de finish halen, ze 40.000 euro krijgen. Als ze de finish niet halen, dan krijgt de zakenman de garage en zijn de vier vrienden werkloos. Er staat voor de mannen echter wel wat meer op het spel dan alleen maar de garage en het halen van de finish. Relatieproblemen, gezondheidsproblemen en heel wat andere tegenslagen passeren geregeld in het leven van de Rotterdammers en de manier waarop ze daarmee omgaan maakt de film compleet.

Waarom kijken?

Als je tegen grove humor kan (een beetje zoals de New Kids Turbo-films), dan moet je deze film zeker kijken. Doorheen de film krijg je zowel de voorbereidingen als de marathon zelf te zien dus qua gehalte aan sport, scoort deze film erg hoog. Toch is hij ook voor niet-sportfans zeker de moeite om te kijken. Er komen zo veel andere zaken bij kijken dat de film nooit gaat vervelen. Hoewel er dus een zeer harde humoristische kant aan de film zit, weet hij je ook emotioneel te raken. Een aanrader voor wie graag lacht én huilt tijdens één film.

4. Moneyball (2011)

Billy Beane, gespeeld door Brad Pitt, wordt de nieuwe manager van het baseball-team The Oakland Athletics. Er is echter geen geld om nieuwe, getalenteerde spelers aan te werven dus moet hij op zoek naar een andere manier om z’n team samen te stellen. Hij ontmoet Peter Brand, gespeeld door Jonah Hill, en wijst die als z’n assistent aan. Samen gaan ze op een wel heel erg speciale manier op zoek naar nieuwe spelers voor het team.

Ze gebruiken namelijk een volledig door de computer gestuurde analyse om spelers uit te kiezen voor de World Series. Hun wetenschappelijke benadering op baseball, en specifieker op de sport, valt niet bij iedereen in goede aarde en de twee gaan dan ook een harde strijd met de miljoenenindustrie achter de sport aan. Hun alternatieve kijk, waarbij ze misschien bepaalde sterspelers links laten liggen omdat de wetenschappelijke analyse een andere speler verkiest, wordt als behoorlijk omstreden gezien maar toch bijten de twee door.

Waarom kijken?

Met Brad Pitt en Jonah Hill in de hoofdrollen heeft de film een heel erg sterk duo te pakken. Het is niet zomaar een film over baseball maar hij heeft een dubbele bodem die de maatschappelijke problematiek achter de sportindustrie durft te bekritiseren. De sportliefhebber kan genieten van voldoende actiebeelden uit de baseball-competitie en voor de niet-sportliefhebbers zijn er net niet te veel van die actiebeelden en biedt de film ook meer dan dat.

5. The Karate Kid (2010)

‘The Karate Kid’ uit 2010 is een remake van de originele film uit 1984. Al wordt er geregeld geopperd voor de film ‘The Kung Fu Kid’ te noemen aangezien er van karate geen sprake is in de nieuwe film. Hoe dan ook zijn de grote verhaallijnen wel hetzelfde gebleven. In de nieuwe versie verhuist de jonge Dre, gespeeld door Will Smith’s zoon Jaden Smith, met z’n moeder naar China. Hij heeft het heel moeilijk om zich aan te passen en doet niet veel anders dan gamen en skateboarden.

Op een dag wordt hij in elkaar geslagen door enkele jongens op school. De klusjesman Mr. Han, gespeeld door de klasbak Jackie Chan, merkt het blauwe oog van Dre op en besluit om de jongen gevechtskunsten én de Chinese taal aan te leren. Dre is echter een heel ongedisciplineerde jongen dus wordt het voor hem een vermoeiende leerschool en voor Mr. Chan een erg zware taak om hem iets bij te leren.

Waarom kijken?

Hoewel de film misschien net iets te lang duurt om gedurende de hele film geboeid te blijven, is hij toch de moeite waard om te kijken. Jaden Smith heeft de acteer-genen van z’n vader wel te pakken en speelt z’n rol goed. Jackie Chan stelt natuurlijk ook niet teleur en met z’n ‘droge’, nuchtere aanpak weet hij de kijker te amuseren. Een goed alternatief voor wie niet graag naar verouderde films uit de jaren ’80 kijkt!

6. Goon: Last of the Enforcers (2011)

Doug Glatt is professioneel ijshockeyspeler maar tijdens een wedstrijd geraakt hij geblesseerd. Hij mag van de dokters eigenlijk geen ijshockey meer spelen en moet dus mogelijks met ‘pensioen’ gaan als ijshockeyer. Omdat hij nog veel te jong is om echt op pensioen te gaan, zoekt hij een nieuwe job maar als topsporter plots een job als ambtenaar beoefenen, dat kan serieus tegenvallen. En dat is bij Doug ook het geval.

Tijdens z’n laatste wedstrijd als professioneel speler werd hij in elkaar geslagen door een speler van een ander team en dat blijft wringen bij Doug. Samen met het feit dat hij niet kan aarden in z’n nieuwe job besluit hij om terug volledig te gaan voor het ijshockeyen. Hij neemt een persoonlijke trainer die hem, en z’n blessures, tot het uiterste drijft om volledig klaargestoomd te worden voor een confrontatie met de speler die hem eerder tegen de grond kegelde.

Waarom kijken?

De sportfans kunnen hun ogen uitkijken bij de vele spannende duels op het ijshockeyveld. Daarnaast is het verhaal van een sportman die geblesseerd geraakt en een lange weg naar herstel tegemoet gaat, heel herkenbaar voor sporters. Ook de tweestrijd tussen geluk en ongeluk met aan de ene kant z’n vriendin die een kindje verwacht en aan de andere kant hij zelf die in de knoei zit met z’n werkleven is ook herkenbaar voor velen, zowel voor sporters als niet-sporters. Het verhaal wordt gebracht met de nodige humor waardoor de film in z’n geheel niet te zwaar wordt maar de onderliggende boodschap wel duidelijk is.

7. Icarus (2017)

Icarus is eigenlijk een documentaire maar zit zodanig verpakt als thriller dat je eerder naar een film aan het kijken bent dan naar een documentaire. Een groot dopingschandaal, dat begint als een persoonlijk experiment van de filmmaker Bryan Fogel, staat centraal. Fogel is amateurwielrenner en hij zoekt contact met de Russische wetenschapper Dr. Grigory Rodchenkov. Die is verantwoordelijk voor een grootschalig ‘anti-dopingprogramma’ in z’n land. Samen brengen ze een sportschandaal naar buiten en dat leidt tot een dopingonderzoek.

Wat volgt is een soort ‘kat-en-muisspel’ tussen internationale sporten en de politiek en zoals zo vaak botsen die twee geregeld met elkaar. Surprise surprise wanneer blijkt dat Rusland en ‘anti-doping’ niet samengaan en dat zoiets gewoonweg niet bestaat in het corrupte Rusland. Het land wordt dan ook niet gespaard door Fogel en hij twijfelt geen minuut om zich niet bevooroordeeld te doen overkomen. Hij gaat dan nog eens wat stappen verder door alles mooi in te pakken in een spannende thriller.

Waarom kijken?

Het aspect van het persoonlijke experiment, waarin de filmmaker Fogel zelf doping test, maakt het zeer interessant voor sportfans. Als sporter ben je sowieso nieuwsgierig wat voor effecten doping nu eigenlijk concreet heeft en in deze docu kan je een geloofwaardig bewijs zien. Daarbij neemt de docu je ook mee in een verhaal dat steeds groter en groter wordt. Fogel start onschuldig maar al snel groeit het verhaal uit tot een internationaal dopingschandaal. Hij spaart niemand en z’n kritische blik maakt de documentaire alleen maar sterker.

8. The Blind Side (2009)

Leigh Anne Tuohy, gespeeld door Sandra Bullock, merkt op een regenachtige avond een jongen op die langs de kant van de weg loopt. Hij draagt niet eens een jas en heeft geen spullen bij zich. Leigh Anne biedt hem een slaapplaats aan wanneer ze hoort dat hij geen onderdak heeft. En dat aanbod zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die zowel het leven van Michael als dat van de familie Tuohy serieus veranderen.

Hij begint naar school te gaan en sluit zich aan bij het rugbyteam. Michael is echter een heel schuchtere jongen die zichtbaar getekend is door dingen die eerder in z’n leven gebeurd zijn. Hij gaat dan ook een moeilijke weg tegemoet om z’n draai te vinden in het leven dat hij aangeboden krijgt door de familie. Ook voor de familie zelf is het wennen en is het moeilijk om tot Michael door te dringen.

Waarom kijken?

The Blind Side is waarschijnlijk de minst sportgerelateerde film in deze lijst maar dat wil niet zeggen dat hij niet de moeite waard is om te kijken. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dat geeft de film wel een meerwaarde. Je kan echt meeleven met de personages, mede omdat ze heel goed vertolkt worden door onder andere Sandra Bullock en Quinton Aaron. Misschien een iets te melige film voor sommigen omdat het typische ‘American Dream’ verhaal uitgespeeld wordt en ook, zoals bijna altijd, uiteindelijk goed uitdraait. Toch een aanrader voor wie op zoek is naar een feel good movie!

9. Southpaw (2015)

De agressieve professionele bokser Billy Hope staat aan de top in de bokswereld. Het is echter geen normale kerel en door z’n gewelddadig gedrag weet hij een gevecht uit te lokken. Dat gevecht heeft dramatische gevolgen: z’n vrouw sterft. Billy’s persoonlijke leven wordt een complete puinhoop en hij geraakt op het foute pad. Daardoor geraakt hij onder andere z’n huis kwijt en moet hij zelfs zijn dochter afgeven aan een pleeggezin.

Amateurtrainer Titus “Tick” Wills, die jonge boksers traint in een boksschool, merkt Billy op en wil hem helpen om zijn leven weer op orde te krijgen. Billy begint te werken als schoonmaker in de boksschool en langzaamaan groeien de twee dichter naar elkaar toe. Het dal waarin Billy terechtgekomen is, is diep maar toch is Tick vastberaden om hem uit dat diepe dal te krijgen.

Waarom kijken?

Eerst en vooral om te weten of het Tick lukt om Billy uit het dal te krijgen. Maar daarnaast is de film een echt meeslepend drama. Voor de sportfans zitten er heel wat zenuwslopende bokspartijen in de film en de niet-sportfans zijn misschien wel te bekoren met het gespierde lichaam van Billy Hope, gespeeld door de fantastische acteur Jake Gyllenhaal.

Geen fan van sport maar wel van een stevige portie actie? Bekijk dan zeker dit lijstje met de 9 beste actiefilms op Netflix!

Meer
Lees meer...