Deze feestrestjes mag je WEL/NIET geven aan jouw huisdier: best maar eens lezen

Deze feestrestjes mag je WEL/NIET geven aan jouw huisdier: best maar eens lezen

De feestperiode zit eraan te komen en dat betekent uitgebreid en, vooral, veel eten. Je bent dan wel eens geneigd om je huisdier te laten meegenieten van die kerst- of nieuwjaarsmaaltijd, maar dat is niet altijd een even goed plan. Er zijn namelijk een hoop dingen die op het feestmenu staan die je je viervoeter best niet geeft.

Het gebeurt wel vaker, maar vooral in de feestperiode kunnen onze ogen groter zijn dan onze mond. Dan blijft er al eens een stukje op ons bord liggen. Heb je een huisdier lopen, ben je al snel geneigd om die te laten meegenieten van die overheerlijke maaltijd. Maar daar pas je best mee op, want niet alles is even goed voor je favoriete diertje.

Dit kan je je huisdier wel gewoon voorschotelen:

  • Kalkoen: dé kerstmaaltijd bij uitstek kan ook voor je kat of hond het perfecte extraatje zijn, op voorwaarde dat er geen beenderen of vel meer tussen zit.
  • Aardappelen: het maakt niet uit hoe ze zijn bereid; gekookt, gebakken of als puree, het blijft een leuke afwisseling voor je huisdier.
  • Wortels en erwten: ook de standaard groentencombinatie op kerstavond is veilig voor je huisdier, al kan je je wortels best rauw of gekookt geven.
  • Spruiten: niet meteen het favoriete eten van het gemiddelde kind maar toch een veelvoorkomende groente op kerst en oudjaar. En ook spruitjes kan je gewoon aan je huisdier geven.

Dit kan je kat of hond beter niet eten:

  • Kalkoen: kalkoen is wel geschikt om aan je huisdier te geven, maar als er nog beenderen in zitten of nog vel aanhangt, wordt het wel gevaarlijk. Oppassen dus.
  • Vulling: gevulde kalkoen is een traditie, maar die vulling hou je best voor jezelf. Onder andere de ajuinen en kruid en specerijen die erin zitten, kunnen de diertjes wel eens duur komen te staan.
  • Pudding en cake: na die feestmaaltijd volgt natuurlijk een lekker dessertje. Maar de overschot van je pudding of cake kan je beter de vuilbak in smijten dan aan je huisdier te geven.
  • Chocolade: een stukje chocolade om de avond af te sluiten, het is nooit een slecht idee. Maar het aan je hond of kat geven wel. Chocolade kan zelfs dodelijk zijn voor je huisdier, dus absoluut weghouden van Blackie en Minoes!
  • Zoetigheden: net zoals chocolade kan je ook beter geen zoetigheden, zoals snoep, aan je huisdieren voorschotelen.

Altijd opletten

Eigenlijk moet je altijd oppassen met gewoon eten aan je hond of kat te geven. Ook het eten dat we hier als ‘goed’ bestempelen voor je viervoeter zou je alleen met mate mogen opdienen. Een klein proevertje kan geen kwaad, maar volwaardige maaltijden hou je ook voor die dingen best achterwege. Wil je ze toch ook een extraatje geven tijdens de feestdagen, kies dan voor speciale honden– of kattensnoepjes.

Gesponsorde artikelen