In deze landen wordt het meeste wijn gedronken

Waar ter wereld wordt, in vergelijking met het aantal inwoners, het meeste wijn gedronken? En welke trends kunnen we daaruit opmaken?

Betrouwbare en vooral recente cijfers over de wereldwijnconsumptie blijven lastig om te verzamelen. Primo blijken de bronnen niet altijd up-to-date, of hanteren ze vaak andere criteria voor hun calculatie. En secundo worden de statistieken dikwijls pas na één à twee jaar bijgewerkt, op basis van de allerlaatste berekeningen en bijsturingen.

Vandaar dat deze meest recente top 25, uitgedrukt in liters wijn per capita, pas eind 2018 werd afgesloten.

Wijnconsumptie, uitgedrukt in liters wijn per captia, 2018
AAWE, OIV Statistics

Welke trends vallen ons daarbij op? 

1. De tijden dat wijnproducerende naties zoals Frankrijk of Italië gemiddeld 100 liter of meer per (volwassen) inwoner lieten registreren, is inderdaad al lang voorbij.

2. België handhaaft zich toch in de top tien, met een zesde plek en officieel 31,5 liter/capita, daarmee buren als Duitsland (28 liter) en zeker Nederland (24,7 liter) overtroevend.

3. Dat officiële statistieken ook niet altijd waterdicht zijn, blijkt uit een aantal zeer bizarre ‘toppers’ in deze hitparade. Sao Tomé en Principe op positie negen? Antigua en Barbuda of de Seychellen belangrijkere consumptiemarkten dan Duitsland of Spanje? En wat te denken van Namibië of Nieuw-Caledonië die zelfs het UK zouden kloppen? De Verenigde Staten komen trouwens pas op plek 44 met amper 12,4 liter/keelgat. Bizar.

wijn drinken op het strand
Isopix

Toeristen

Er kan kortom maar één conclusie zijn als we deze tabel ontleden: in dit precoronatijdvak waren het waarschijnlijk vooral de toeristen uit deze Europese landen die op deze hotspots het consumptiepatroon zwaar beïnvloedden en dus de statistieken fout inkleurden, los van het proportioneel geringe aantal officiële inwoners waarop deze berekeningen zich baseren. Anders kunnen we nooit verklaren waarom de ‘inwoners’ van de Seychellen zoveel wijnfanatieker lijken dan de gemiddelde Brit of Amerikaan. 

Daarom zijn we benieuwd om binnenkort de cijfers te vinden van hoe in 2020 de wijnconsumptie verliep. Ik ben er trouwens nu al zeker van dat al die toeristische trekpleisters tegen die tijd uit deze top 25 getuimeld zijn tot hun werkelijke marktproporties. 

Meer
Lees meer...