Left Right
scrollTop top

Deze mysterieuze ziektes hebben (nog) geen wetenschappelijke verklaring


Deze mysterieuze ziektes hebben (nog) geen wetenschappelijke verklaring

Iedereen durft weleens zijn symptomen te googelen. Ofwel heb je dan van alles, ofwel heb je volgens Dr. Google helemaal niets. Maar sommige ziektes zijn ook helemaal niet te verklaren. Je hebt symptomen en er zijn ook theorieën, maar je ziekte valt wetenschappelijk (nog) niet te verklaren. Daardoor is er vaak ook geen degelijke behandeling of is die enorm duur. Patiënten moeten daarnaast ook vaak opboksen tegen ongeloof.

1. Morgellons syndroom

Morgellons syndroom is een mysterieuze huidziekte. Patiënten denken dat een vezelachtige structuur onder de huid zit en naar buiten probeert te komen.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), een organisatie die zich bezighoudt met opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten, hebben de ziekte onderzocht. De onderzoekers van CDC besloten dat het niet gaat om een infectieziekte, maar om een psychose. Ze vergeleken 100.000 patiënten met de aandoening: “De patiënten hadden geen gemeenschappelijke onderliggende aandoeningen en er werden geen infectieuze bron geïdentificeerd”, zeggen de auteurs van een studie.

Toch bestaan er verschillende websites die een beeld geven van de aandoening. Zo spreken patiënten van een irritatie die je zo ziek maakt dat je een jaar lang zwak in je bed kan liggen.

2. Chronische Lymeziekte

Ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door bacteriën. Soms vinden dokters wel de symptomen van de ziekte bij mensen, terwijl ze de infectie niet eens hebben. Ze hebben dan onverklaarbare Lyme-achtige symptomen zoals gewrichtspijn, vermoeidheid en spierpijn.

Chronische Lyme-ziekte is geen geaccepteerde medische diagnose. Daarnaast is er ook geen bewijs dat het behandeld kan worden.

3. Elektrohypersensitiviteit

Als je elektrohypersensitiviteit (EHS) of elektroallergie hebt, dan ben je overgevoelig voor elektromagnetische straling. Patiënten geloven dat ze irritatie krijgen van mensen die in contact komen met elektronica, zoals een laptop of een smartphone.

De symptomen zijn heel uiteenlopend. Patiënten spreken van hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornis, huidgevoeligheid, jeuk, uitslag en veel meer. Toch is er geen sterk bewijs dat elektronische stralingen zoveel effecten kunnen hebben op je lichaam. Zo’n stralingen hebben wel een effect, maar sommige wetenschappers zijn er niet van overtuigd dat het zoveel kan doen.

Het kan ook zijn dat EHS psychologisch wordt getriggerd. “Sommige onderzoeken suggereren dat de fysieke klachten kunnen worden veroorzaakt door angst voor de aandoening”, zegt medische redacteur Roshini Raj van Health.com. De wetenschap erkent EHS ook nog niet als een ziekte.

4. Meervoudige chemische overgevoeligheid

Mensen die lijden aan deze aandoening kunnen niet goed tegen chemische geuren of stoffen. Ze kunnen eigenlijk geen normaal leven leiden omdat zo’n stoffen overal aanwezig zijn. Verschillende chemicaliën kunnen MCO triggeren: parfum, zeep, gassen, …

Mensen die geloven dat ze MCO hebben, zeggen dat chemische stoffen chronische vermoeidheid, geheugenproblemen, hoofdpijn en uitslag veroorzaken.

De aandoening is erkend in het Danish Environmental Protection Agency, maar geeft slechts een overzicht van onderzoek en theorieën. Er is nog geen wetenschappelijk gegronde verklaring voor de ziekte.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452