Geschreven met branded content van MyFamily.
Is het binnenkort eindelijk zover? Worden jullie trotse ouders van een prachtige baby die voor veel liefde en vreugde zal zorgen in de familie? Proficiat, maar natuurlijk ook heel erg spannend tegelijk. Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen om je pasgeboren kindje aan te geven bij de burgerlijke stand. Wat je daarvoor precies moet doen, leggen we hieronder even voor je uit.
Beginnen bij het begin: de geboorteaangifte
Wanneer de bevalling achter de rug is, zal je van de dokter of vroedvrouw een medisch attest ontvangen. Als ouder moet je aan de hand van dat attest de geboorte van je kindje binnen welgeteld vijftien aangeven bij de burgerlijke stand van de stad of gemeente waar je kleine wonder geboren is. Zoiets is trouwens volledig gratis en kan zelfs in sommige ziekenhuizen ter plaatse. Vraag dit voor alle zekerheid even na op de kraamafdeling, want dat zal je een hoop moeite en een verplaatsing besparen. Valt die vijftiende dag in het weekend of op een feestdag, dan krijg je een dag respijt. Zorg ervoor dat je dit niet uitstelt, want wie dit niet op tijd doet, riskeert een boete.
Minstens één van de ouders moet dit dus aangeven. Vergeet daarbij niet om je identiteitskaart mee te nemen, ook die van je partner, en het medisch geboorteattest dat we hierboven vermeldden. Wanneer je getrouwd bent dan, dan neem je je trouwboekje mee. In dat geval volstaat de aangifte door een van beide ouders. Als je niet getrouwd bent, maar het kindje werd tijdens de zwangerschap al officieel erkend door de vader of meeouder, dan neem je die akte mee en volstaat opnieuw de aangifte door een van beide ouders. Het is enkel wanneer die erkenning nog niet gebeurd is, dat je als ouders samen aangifte moet doen.
Misschien wel het belangrijkste: de naam van je kindje
Je bent vrij als ouder om de voornaam van je kindje te kiezen, maar ook weer niet helemaal. Er zijn een aantal situaties waarin de ambtenaar van de burgerlijke stand de gekozen naam zou kunnen weigeren. Stel dat je een typische meisjesnaam kiest voor een jongen, of omgekeerd, kan dat afgewezen worden. Ook als de naam aanstootgevend, lachwekkend, of een bestaande familienaam is, kan dat voor problemen zorgen. Ook voor de familienaam ben je vrij om te kiezen. Ga je voor de familienaam van de moeder, vader, meeouder of een combinatie van beide? Wat wel belangrijk is, is dat alle gemeenschappelijke kinderen dezelfde familienaam moeten dragen.
Wat zijn de volgende stappen?
Je krijgt van de ambtenaar van de burgerlijke stand een aantal documenten mee. Eerst en vooral ontvang je een blanco polioattest, iets wat je pas laat invullen door de arts wanneer je kindje volledig ingeënt is tegen polio. Vanaf de zesde maand van de zwangerschap is het mogelijk om ook éénmalig een startbedrag aan te vragen. Een startbedrag is de nieuwe naam voor de geboortepremie zoals we die kenden voor 2019. Zoals de naam het zegt, kan je hiermee jouw kleintje een mooie start in het leven geven. Daarnaast wordt een groeipakket aanvragen mogelijk met het attest dat je zal krijgen, want elk kind dat in Vlaanderen gedomicilieerd is, heeft een onvoorwaardelijk recht op een groeipakket (de nieuwe kinderbijslag) tot en met zijn of haar achttiende. Vanaf 18 tot en met de leeftijd van 25, bestaat er een mogelijk recht op een groeipakket. Deze 2 bedragen, het startbedrag en het groeipakket, kan je aanvragen bij de uitbetaler van jouw keuze. Als laatste krijg je ook nog een attest om je kind te laten inschrijven bij het ziekenfonds als persoon ten laste. Al deze documenten moet je dus goed bijhouden en breng je best zo snel mogelijk in orde na je bevalling.