Deze technologieproducten verdwenen in 2013

Traditioneel wordt enkel uitgekeken naar nieuwtjes op de technologiemarkt, maar elk jaar opnieuw verdwijnen er weer (software-)producten. Dat was dit jaar niet anders. We hebben een lijstje samengesteld met enkele geflopte producten, gecombineerd met heersers van weleer.

1. Winamp

Lang geleden, nog in het tijdperk voor iTunes van Apple, vernieuwde Winamp het genre van de digitale muziekspelers. Het was de favoriete speler in een tijd dat iedereen zijn mp3’s binnenhaalde via software als Napster. De interface was fris – je kon zelfs je eigen skin installeren – en de mogelijkheden uitgebreid. Mp3-bestanden en cd’s afspelen was er van het begin bij, later kwam ook die mogelijkheid voor videobestanden.

AOL sluit nu op 20 december 2013 de website, 14 jaar nadat het Amerikaanse bedrijf de rechten overkocht van Nullsoft.

2. MSN Messenger

Hoewel het chatprogramma de laatste jaren door de virtuele wereld ging als Windows Live Messenger, was het toch vooral gekend onder de oude naam MSN Messenger, of kortweg MSN. Tijdens die laatste jaren werd het programma steeds minder gebruikt, vooral door de opkomst van de chatmogelijkheid in sociaalnetwerksite Facebook, en verschillende apps – zoals Whatsapp – voor smartphones. Begin 2013 werd de dienst grotendeels gesloten – hoewel er nog enkele servers online zijn – en eigenaar Microsoft moedigt gebruikers aan om over te schakelen op Skype.

3. Apple iPhone 5

Het was geen verrassing dat smartphonemaker Apple in september twee nieuwe toestellen op de markt bracht: de iPhone 5S en 5C. Wat niemand echter had zien aankomen, was dat de iPhone 5 met onmiddelijke ingang uit de winkelrekken werd gehaald. De kleurrijke 5C heeft namelijk bijna dezelfde hardware, in een plastic omhulsel. Bizar genoeg wordt de iPhone 4S nog steeds verkocht.

4. Google Reader

In maart 2013 kondigde Google aan dat het rss-lezer Google Reader in de zomermaanden ging stopzetten. Die beslissing kwam als een verrassing, aangezien het tot op het laatste moment het populairste programma uit het genre was. De reden van Google – “er was onvoldoende interesse in het programma” – klonk dan ook als onzin, zeker nadat later diensten als Feedly een gigantische populariteit kenden.

5. AltaVista

In juli 2013 zag AltaVista.com voor de laatste keer het levenslicht. Yahoo, de laatste eigenaar van de zoekmachine, had beslist om niet langer door te gaan met de website die het in 2003 had overgekocht. Dat de zoekmachine nog tien jaar lang in Yahoos handen heeft geleefd, toont aan hoe groot de dienst ooit is geweest. Rond de eeuwwisseling was het dan ook een van de grootste zoekmachines op het net, nog lang voor er sprake was van Google.

6. HTC First

Deze smartphone van HTC werd in april groots aangekondigd als de eerste Facebookphone. De smartphone kwam met de nieuwe launcher Facebook Home, het grote plan van Mark Zuckerberg om de mobiele markt te veroveren. De smartphone werd met veel kritiek onthaald, en amper twee maanden later besliste de Taiwanese fabrikant om de productie te stoppen, wat het de smartphone met de kortste levensduur maakt sinds de geflopte Microsoft Kin. Facebook Home bestaat nog steeds, maar wordt amper gebruikt.

7. Het klassieke MySpace

Hoewel MySpace als website nog bestaat, is de sociaalnetwerksite sinds juni 2013 verdwenen. De nieuwe site focust op muziek, en lijkt helemaal niet meer op het sociale netwerk dat alleenheerser op het net was voor Facebook wereldwijd geliket werd. De heroriëntering van de website heeft echter verre van het gehoopte succes, waardoor het niet eens ondenkbaar is dat MySpace ook in 2014 in de opvolger van dit lijstje staat. Intussen heeft niemand Tom nog tussen zijn vrienden staan.

8. Lavabit

Deze extra beveiligde e-maildienst was niet eens zo bekend, tot bleek dat klokkenluider Edward Snowden de dienst gebruikte om te communiceren met Glenn Greenwald, de journalist van The Guardian. De Amerikaanse overheidsdiensten richtten hun pijlen op de dienst, die zich in augustus genoodzaakt zag om te sluiten. Volgens de eigenaar was het dat of de NSA zijn dienst laten afluisteren.

9. Google Checkout

Nog eentje van de technologiereus uit Mountain View. De software werd in 2006 gelanceerd om de strijd aan te gaan met PayPal in de wereld van online betalingen. Ondanks de ‘Google’ in de naam, wist het nooit aan populariteit te winnen. Twee jaar geleden werd de functionaliteit van Google Wallet ook in Checkout ingebouwd, maar dat bracht geen soelaas. Dit jaar kondigde het bedrijf aan dat Checkout enkel nog betalingen zal aanbieden binnen downloadwinkel Google Play.

Meer
Lees meer...