Deze tien vissoorten wil je wel zien op je bord

Rekening houdend met zowel het gezondheidsaspect als de duurzaamheid, zijn dit 10 soorten vis die je zonder een bezwaard geweten kan eten:

1. Mosselen

De milieu-impact van de mosselkweek in Nederland, de UK, Denemarken, Ierland en Frankrijk is minimaal, en mosselen accumuleren ook weinig van de giftige stoffen in het zeewater zoals PCB’s, PAK’s en zware metalen zoals kwik. Canadese mosselen komen met een erg zware ecologische voetafdruk, daar moet je je wel van bewust zijn. Kokkels zijn overigens ook oké.

2. Noorse of roze garnalen

Noorse of roze garnalen, gevangen in de Noord-Atlantische Oceaan en de Barentszee. Er zijn er genoeg. Let wel: koop bij voorkeur diepgevroren, en niet gepeld. Van het moment dat er gepeld wordt, zijn er in de meeste gevallen additieven en bewaarmiddelen toegevoegd.

3. Alaska koolvis met MSC label

Dus niet die pollak die in Rusland gevangen wordt of in China verwerkte koolvis. Je mag wel Theragra chalcogramma en niet Pollachius virens eten, die laatste is een koolvissoort die in IJsland en in de Noordzee wordt gevangen. Het MSC-label ziet er zo uit:

4. Haring

Bij voorkeur gevangen in de Noord-Oost Atlantische Oceaan, maar ook andere haring is oké. Vers, gerookt, gepekeld, gegrild, … haring is één van de meest veelzijdige vissen om klaar te maken.

5. Pangasius maar wel met een ASC-label

Dat ASC-label garandeert duurzame kweek en geen overmatig gebruik van pesticiden en antibiotica bijvoorbeeld. Andere pangasius is eerder dubieus en best te vermijden wegens veel geneesmiddelen (antibiotica) en pesticiden in de kweek. Het ASC-label ziet er zo uit:

6. Tilapia met een ASC-label of uit België en Nederland

Tilapia is een vegetarische vis en heeft van nature weinig dierlijke eiwitten nodig om goed te groeien. Door vis te kopen met het ASC-keurmerk, koop je niet alleen vis van kwekerijen die op een verantwoorde manier kweken, maar draag je eveneens bij aan het verduurzamingstraject dat wordt ingezet door ASC op de totale visvoerproductie wereldwijd. Tilapia wordt ook op biologische wijze in Nederland en België gekweekt. Biologische tilapia wordt gekweekt in gesloten recirculatiesystemen, een kweektechniek met minimale impact op de omgeving. Check wel steeds het label.

7. Sardines uit de Atlantische Oceaan

En dus niet uit de Middellandse Zee, waar ze zwaar overbevist zijn. Sardines zijn gezonde, vette vis, en doordat ze snel volwassenen zijn accumuleren ze relatief weinig van de toxische stoffen in de oceaan.

8. Mahi mahi of goudmakreel

Nog niet zo evident om in Europa te vinden, maar duikt toch steeds vaker op en is een mooi alternatief voor tonijn. Niet overbevist, zelfde textuur en smaak, en groeit snel, dus relatief weinig kans op besmetting met gif in de oceaan.

9. Barramundi met ASC-label

Wie in Australië is geweest, kent deze gigantische zoetwatervis, die overigens in heel Zuid-Oost Azië populair is. Kan en wordt tegenwoordig duurzaam gekweekt in Europa. 

10. Krab, maar niet uit Rusland

De fameuze Chatka dus zeker niet, maar verder kan je broodje krabsla wel. Noordzeekrabben zijn op het randje van overbevist en er zit te veel cadmium in het bruine vlees. Er wordt ook steeds meer krab gefarmd op duurzame wijze. Surimi, wat eigenlijk vooral Alaska-koolvis is en niet krab, is ook geen probleem.

Meer
Lees meer...