Di Rupo (PS) gaat over de rooie bij suggestie dat hij en de N-VA “perfecte vijanden” zijn, die elk profiteren van een opbod

Zijn de PS en de N-VA elkaars grootste electorale cadeau? Opvallend is dat beiden met veel gretigheid schieten naar elkaar, over de taalgrens heen, en elk het vijandbeeld stevig oppoken. Dat was zo in 2014, en dat lijkt nu opnieuw zo te worden. Maar als PS-voorzitter Elio Di Rupo gevraagd wordt of de N-VA niet die ‘perfecte vijand’ is, verliest hij helemaal z’n cool …

“Neen, neen, neen. Ik heb dat niet gevraagd hé, neen meneer Martin, neen, neen”. Elio Di Rupo, de 67-jarige PS-voorzitter, was van morgen erg op dreef bij Bel RTL, in gesprek met journalist Martin Buxant. De PS lanceert in Brussel en Wallonië een massale bevraging van de bevolking, en wilde dat nieuws komen toelichten. Maar hij kreeg dus ook kritische vragen over die ‘perfecte vijandschap’ tussen PS en N-VA. Beiden zijn elkaars gedroomde tegenstander: allebei werpen ze zich op als de grote verdediger van de belangen van hun gemeenschap, en creëren ze een vijandbeeld.

Zo lanceerde Di Rupo op z’n nieuwjaarsreceptie de ‘reconquista’, de herovering van het federale niveau: hij wil z’n partij opnieuw aan de macht en de N-VA eruit. Die reconquista, die ‘remontada’ of comeback, zoals Di Rupo het ook doopte, werd dan weer door Bart De Wever (N-VA) gretig gebruikt, toen hij z’n kandidatuur lanceerde als Vlaams minister-president. “We zullen het Vlaamse bastion verdedigen, het is alles of niets na die aanval van de PS”, zo stelde De Wever.

“Ik schijf de speeches van Jambon niet hé”

“Ik ben het niet die de verklaringen van De Wever schrijft hé. Ik ben het niet die de speeches van Jambon schrijft hé”, zo fulmineerde Di Rupo vandaag fors tegen de journalist, omdat die de vraag van ‘perfecte vijanden’ durfde te stellen. “Ik had de kans in 2010 om met hem te besturen, maar ik heb geweigerd om met De Wever in zee te gaan. Ik wilde niet. Ik heb een andere oplossing gevonden, net om het land in z’n geheel te kunnen behouden en om vooruit te kunnen gaan”, zo stelde Di Rupo.

Hij vergeet gemakshalve wel dat hij maandenlang met de N-VA onderhandelde, en zeer dicht tegen een deal kwam. Bovendien zette hij ook nu al de deur op een kier voor de N-VA, door een soort ‘afspiegelingskabinet’ voor te stellen voor de federale regering straks: een regering waarin de coalities van de deelstaten gaan zitten. De kans is immers groot dat de N-VA de Vlaamse regeringsleider mag leveren, en de PS de Waalse regeringsleider: dan komen ze volgens de plannen van Di Rupo elkaar weer tegen. En in dergelijk scenario kan de huidige PS-voorzitter dan weer premier worden, iets waar hij nog altijd van droomt.

Hij werpt zich volop op als kampioen van de Franstaligen. “De Franstaligen moeten hun fierheid terugvinden. We doen het formidabel, we hebben schitterende bedrijven, we hebben een fantastische jeugd. En ik vind het beeld dat van ons wordt opgehangen totaal excessief. Voor wie neemt die De Wever zich wel? Voor wie neemt die Jan Jambon zich? In welke naam komen die mensen af? Ze zijn puur een politiek van profilering aan het voeren, om zich af te zetten tegen het Vlaams Belang.”

Daarbij klopt de PS zich op de borst: “Wij zijn de enige partij die in staat is om weerstand te bieden aan de N-VA. Het is de PS die oplossingen kan brengen. Wij doen er alles aan om ze tegen te houden. Wij zijn hun spiegelbeeld: zij zijn conservatief, wij progressief. Het is een separatistische partij, de PS is er om België zoals het bestaat in stand te houden. Stemmen voor de PS, dat is stemmen voor een ééngemaakt België; en een welvarend België.”

“Eeuw lang solidariteit met Vlaanderen vanuit Wallonië, nu al enkele jaren anders”

Over de meer dan 5 miljard euro transfers van Vlaanderen naar Franstalig België, had Di Rupo overigens ook een opvallend antwoord klaar. “Wallonië heeft gedurende meer dan een eeuw Vlaanderen geholpen. En de laatste jaren is dat een beetje het omgekeerde, iedereen weet dat. Maar wij in Wallonië moeten meer bedrijven krijgen en meer werk. Het gaat niet echt daar over, het gaat er over dat zowel Vlamingen als Walen vasthouden aan België en dat niet kwijt willen”, zo stelde hij. Historisch is dat niet helemaal correct: de sociale zekerheid was lang niet zo uitgebouwd als nu, toen de Waalse industrie bloeide.

De PS gaat in elk geval vol in campagne-modus. Ze gaan in alle postbussen van de burgers in Franstalig België een enquête-formulier droppen. “We willen het woord geven aan de burger. Sommigen denken dat je op de sociale media moet zitten, en dat dat volstaat. Maar wij gaan vanaf maandag per post in elke bus in Wallonië en Brussel een enquête sturen, om ons programma aan te passen aan wat de burgers willen. En ze hebben zelfs een website: www.monavis.be”, zo zei Di Rupo. “Het is geen vragenlijst tegen de regering, het is een positieve lijst, met oplossingen. Want wij zijn een positieve partij.”

epa
Meer
Lees meer...