Diabetesmedicijn Ozempic blijft schaars in EU tot eind 2024

De Europese Unie kampt met een aanhoudend tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic. Volgens farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk zal dit tekort waarschijnlijk duren tot het laatste kwartaal van 2024. Dit komt door de grote vraag naar het middel. Niet alle EU-lidstaten zullen echter getroffen worden door de schaarste, meldt het bedrijf.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft zorgverleners geadviseerd om voorlopig terughoudend te zijn met het starten van nieuwe behandelingen met Ozempic en het verwante geneesmiddel Victoza. Dit advies geldt totdat de leveringsproblemen onder controle zijn.

Novo Nordisk gaf al eerder aan dat ze de EMA tijdens de zomer van 2023 had gewaarschuwd voor de dreigende tekorten. Vervolgens bracht het agentschap deze informatie naar buiten nadat het de afzonderlijke lidstaten op de hoogte had gebracht. De tekorten zijn het gevolg van de toenemende vraag naar Ozempic, dat wereldwijd steeds populairder wordt, niet alleen voor diabetes, maar ook voor gewichtsverlies.

Productie-uitbreidingen op komst

Om aan deze enorme vraag te voldoen, investeert Novo Nordisk flink in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit. In 2024 steekt het bedrijf 45 miljard Deense kronen in kapitaaluitgaven, aanzienlijk meer dan de 25 miljard kronen die het in 2023 investeerde. Ondanks deze inspanningen blijft het voorlopig lastig om aan de vraag te voldoen, waardoor de leveringsproblemen nog zeker tot eind volgend jaar zullen aanhouden.

Hoewel de Europese markt te maken heeft met de tekorten, blijven alle doses van Ozempic in de Verenigde Staten beschikbaar. Novo Nordisk werkt aan oplossingen om de productie verder op te schalen en zo op termijn ook in Europa voldoende voorraden te kunnen leveren.

Meer
Lees meer...